Başbakanlığa yakın adaydan tepki toplayan açıklama: ‘Nükleer silahı kullanmaya hazırım’

İngiltere’de Başbakan adayı Liz Truss, göreve gelirse nükleer savaşı ‘serbest bırakmaya’ istekli olacağını söyledi. Eski Maliye Bakanı Sunak ile yarışan Truss’ın açıklamaları ülkede büyük tepki gördü.

İngiltere’nin istifa eden başbakanı Boris Johnson'ın yerine geçme ihtimali giderek artan Dışişleri Bakanı Truss, önceki gece katıldığı bir televizyon programında, "küresel imha" anlamına gelse bile, gerekirse nükleer düğmeye basmaya "hazır" olduğunu ifade etti.

Anketlerde önde giden Truss’ın bu açıklamaları İngiltere’de şok etkisi yarattı. İngiltere’nin gündemine düşen bu sözler güvenlik kaygılarını arttırdı.

PROGRAM SUNUCUSU ŞAŞKINLIĞINI KORUYAMADI

Nükleer silahları kullanıp kullanamayacağı ile ilgili soruyu soran program sunucusu John Pienaar, aldığı cevap karşısında şaşkınlığını koruyamadı ve “Bu, küresel imha anlamına gelir. Düğmeye basar mısın diye sormayacağım, evet diyeceksin, ama bu durumla yüz yüze geldiğimde fiziksel olarak hasta hissedeceğim.” ifadelerini kullandı.

Başbakan için bu görevin önemli olduğunu belirten Truss, bunun için hazır olduğunu yineledi. Truss, daha önce liderlik kampanyası sırasında nükleer caydırıcıyı yenileme niyetinin sinyallerini vermişti.

ELEŞTİRİ YAĞMURUNA TUTULDU

Liz Truss, “nükleer silahları kullanmaya hazırım” açıklamasından sonra sosyal medyada ciddi tepki topladı. Twitter’da yapılan yorumlarda bunun hiç komik bir şaka olmadığı belirtilirken, Truss’ın bu sözleri söylerken soğukkanlı olması da korkutucu olarak değerlendirildi. Programın yapıldığı yere gelen yaklaşık 40 eylemci Truss’ı protesto etti. Eylemcilerin ellerindeki “Filistin’e Özgürlük” pankartları da dikkat çekti.

YARIŞTA EKONOMİ BELİRLEYİCİ

Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ile Truss arasında geçen yarışta yüksek enflasyon ve yaşam maliyetlerinin düşürülmesi en önemli gündem. İngiltere son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşarken, yaşam maliyetleri giderek artıyor. Ev kiralama ve satın alma sorunu giderek büyürken sosyal yardımlara başvurular da arttı. Adaylar yaşam maliyetlerini düşürme sözü verseler de başta Rusya ile yaşanan krizden dolayı artan enerji fiyatlarının nasıl düşürüleceği hakkında hala somut bir program yok.

Sunak, Truss'un vergi indirimi gündeminin “enflasyon ateşine benzin dökmek” olduğunu belirtti. Ayrıca Sunak, İngiltere'deki milyonlarca hanenin bu kış daha fazla yardım olmadan "yoksulluk" ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

BAŞBAKAN 5 EYLÜLDE BELLİ OLACAK

Ülke çapında yaklaşık 160 bin Muhafazakar Parti üyesi, yeni başbakanı ve partinin yeni liderini, sona kalan 2 aday arasından seçecek.

Oylamanın ardından Johnson sonrası partinin yeni lideri ve Başbakanlık Konutu 10 Numara'nın yeni sakini, 5 Eylül'de açıklanacak.

Muhafazakar Parti liderliği için 20 Temmuz'da yapılan oylamada Sunak 137, Truss 113 oy almıştı.

Sonraki Haber