Başbuğ hakkındaki şikayet geri çekildi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ak Partili milletvekilleri, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ hakkındaki şikayetlerini geri çekti. Başbuğ, Şubat 2020’de bir televizyon programında, FETÖ’nün siyasi ayağına dikkat çekerek araştırılmasını istemişti

İlker Başbuğ'un FETÖ'nün siyasi ayağına ilişkin yaptığı açıklama sonrasında hakkında açılan dava, hakimin mazeretli olduğu gerekçesiyle görülmezken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve diğer şikayetçi Ak Partili milletvekilleri, Başbuğ hakkındaki şikayetlerini geri çekti.

26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, FETÖ'nün siyasi ayağına ilişkin yaptığı açıklama sonrasında yargılandığı dava, Ankara 75. Asliye Ceza Mahkemesi hakiminin mazeretli olduğu gerekçesiyle görülmedi. Davanın ikinci duruşması, önümüzdeki günlerde belirlenecek bir tarihte yapılacak.

Başbuğ'un Şubat 2020’de FETÖ'nün siyasi ayağına ilişkin, "26 Haziran 2009'da askeri şahısların, askeri mahalde işlediği suçlarda dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasa teklifi getiriliyor. Bunu kim hazırladı? Tamamen FETÖ ile ilgili, bu araştırılsın" şeklindeki açıklamaları sonrasında bazı Ak Partili milletvekillerinin şikayeti üzerine Başbuğ’a, "zincirleme şekilde kamu görevlilerine hakaret" suçundan dava açılmıştı. Ankara 75. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmanın ardından açıklama yapan Başbuğ, "Anayasamıza göre Genelkurmay Başkanı aynı zamanda TSK'nın komutanıdır. 2008-2010 dönemine baktığımızda TSK'ya karşı yürütülen komploların en yoğun olduğunu hepimiz hatırlıyoruz. Bu dönemde yaşadığımız komplolara ilişkin Silahlı Kuvvetlerin komutanı olarak eğer ciddi bazı endişelerim var ise bu ciddi endişeleri ifade etmek benim sorumluluğumdur." ifadelerini kullanmıştı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ak Parti milletvekilleri Mustafa Elitaş, Ahmet Aydın ile eski milletvekilleri Yahya Doğan, Mehmet Ceylan, Abdurrahman Müfit Yetkin, İlker Başbuğ ile eski albay ve CHP Milletvekili Dursun Çiçek hakkında açılan davalardaki şikayetlerini geri çekti. Bakan Bozdağ ile Elitaş, Aydın, Doğan, Ceylan ve Yetkin, avukatları Hüseyin Aydın aracılığıyla Başbuğ'un, "hakaret" suçundan yargılandığı Ankara 75. Asliye Ceza Mahkemesi'ne ve Çiçek'in "iftira" suçundan yargılandığı Ankara 73. Asliye Ceza Mahkemesi'ne dilekçe gönderdi. Her iki dilekçede de Başbuğ ve Çiçek'in savcılık ve mahkeme huzurundaki ifade işlemlerinde, dava konusu ithamların muhatabının Bozdağ ve diğer müştekiler olmadığını belirttikleri, bu sebeple şikayetten vazgeçme kararı alındığı ifade edildi.

'DEĞİŞİKLİKTEN FETÖ MİLİTANLARI FAYDALANDI'

26 Haziran 2009 günü CMK'nın 250. maddesinin 3. fıkrasında bir değişiklik yapıldığını kaydeden Başbuğ, "Bu değişiklik her şeyden evvel Anayasa'nın 145. maddesine aykırıydı. Ayrıca bu değişikliğin zamanlamasına ve bu yasa değişikliğinden kimlerin faydalandığına baktığımız zaman ilk faydalananlar FETÖ'nün 4 azılı militan savcısı çıkıyor. Bunlar Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Ercan Şafak ve Murat Yönder. Seçen ve Öz firarda. Yasa değişikliği 26 Haziran 2010'da yapılıyor. Bu FETÖ savcıları daha yasa değişikliği çıkmadan ve yürürlüğe girmeden 24 Haziran 2009'da bir yazı imzalıyorlar ve bu yazıyla Albay Dursun Çiçek'i 30 Haziran 2010'da şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırıyorlar. Biz bunu nasıl izah edeceğiz?" şeklinde konuşmuştu.

'BİR HUKUKÇU BİLE YAPAMAZ'

"Daha yasa değişikliği Meclis’ten geçmemiş, yürürlüğe girmemiş ama bu azılı militan savcılar o kadar kendilerini güçlü görüyorlar ki 24 Haziran'da bu talepte bulunmaktan çekinmiyorlar" diyen Başbuğ şöyle devam etmişti:

"Bu olaydan hiç şüphe duymayacak mıyız? Burada ben ciddi şüpheler duyuyorum. Kimseyi suçlamıyorum. Benim bütün istediğim bu yasa değişikliği teklifini ilk gündeme getiren, bu yasa değişikliğini kaleme alan kimlerdir? Bunlar incelensin diyorum. Bütün istediğim bu. Bunu gündeme getirmek, araştırılmasını istemek, o dönemin komutanı olarak bir sorumluluğumdur. Bu yasa değişikliğinin zamanlaması ve yasa değişikliğinden faydalananlara baktığımız zaman FETÖ terör örgütünün Silahlı Kuvvetlere yönelik yürüttüğü komploların önünü açmak amacı olduğu net gözüküyor. Ben de bunu gündeme getiriyorum. Bizim o akşam Meclis’te bu önergeye imza koyan milletvekillerini hedef aldığımız bir nokta yoktur. Çünkü onlar önergeyi hazırlamamıştır, Adalet Bakanlığı hazırlamıştır. Benim ortaya çıkarılmasını istediğim konu CMK 250. Madde 3. Fıkrasındaki değişiklik fikri kimden çıktı? Bunu kim kaleme aldı? Kabul etmemiz lazım ki bunu kaleme alan kişi çok zeki, çok akıllı, çok kurnaz birisi var karşımızda. Çünkü bunu ne sen yapabilirsin ne de ben yapabilirim. Bir hukukçu bile yapamaz."

Sonraki Haber