‘Başkenti Kudüs olan özgür Filistin kurulacak!’

İsrail’in Filistin halkına, Gazze’ye ve bayram namazı kılanlara saldırısı bütün dünyada birçok eylemle protesto ediliyor. Vatan Partisi Yurtdışı Temsilciliği Filistin’de yaşanan İsrail saldırılarıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Avrupa’da liderlerin, İsrail saldırılarını görmezden gelen muğlak açıklamalarına rağmen Filistin ile dayanışma eylemleri Avrupa’nın tüm önemli merkezlerine yayılıyor. Vatan Partisi Yurtdışı Temsilciliği, Frankfurt’ta bir basın açıklaması yaparak vatandaşları ve bütün üyelerini Türk bayraklarıyla eylemlere katılmaya çağırdı.

Vatan Partisi Yurtdışı Temsilcisi Ali Mercan “İsrail’in Filistin halkına karşı Ramazan ayının son Cuma günü başlattığı saldırıları şiddetle kınıyoruz” dedi. İsrail’in, bütün insanlığın vicdanında mahkum edildiğini söyleyen Mercan, kınamanın ve mahkum etmenin, saldırganları durdurmadığını vurguladı. İsrail saldırganlığının, işgal etmekten başka hiçbir izahının ve haklı tarafının olmadığını belirten Mercan, “Bölgesel işbirliği ve uluslararası ortak mücadele ile bu saldırganlar durdurulmalıdır” çağrısında bulundu.

‘BİDEN’İN BORUSUYLA SALDIRIYA GEÇTİ’

İsrail’in, hegemonyacı Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin desteğiyle işgalci ve saldırgan politikalarını sürdürdüğüne dikkat çeken Mercan, Birleşmiş Milletler(BM) kararlarına rağmen 1964 sınırlarına geri dönmediğini ve işgali sürdürdüğünü söyledi. Mercan, ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden’in kanlı çizmelerini giydiğini, İsrail saldırganlığını sonuna kadar desteklediğini vurguladı. Mercan,şöyle konuştu: “ABD’nin Batı Asya’daki saldırı ve işgal planlarının bir numaralı ortağı İsrail’dir. İsrail, Amerika sayesinde ayakta durmaktadır. İsrail, Amerika olmadan önemsiz bir güçtür. Amerika, İsrail’i yayılma politikalarında dayanak olarak kullanmaktadır. “Küresel saflaşma ve çelişmelerin odağı Batı Asya’da ABD-İsrail ekseninin esas hedefi Türkiye’dir. Doğu Akdeniz, KKTC, Libya-Türkiye mutabakatı ve Mısırla yakınlaşma konularında ABD Türkiye’yi hedef almakta, kışkırtıcı girişimlerde bulunmaktadır. Ülkemizin etrafı ABD üsleriyle kuşatılmıştır. İsrail bu kuşatmaya güvenerek saldırganlıkta ileri atılmaktadır. Gerçek hasım olarak Türkiye’yi gördüğünü her fırsatta belirtmektedir.”

Avrupa ülkelerinin de ikiyüzlü davrandığını belirten Mercan, Avrupa’nın Filistin sorununda iki devletli çözüm kararlarının arkasında durmadığını söyledi. Avrupa ülkelerinin Atlantik bağlantılı baskılarla tavır takındıklarını ifade eden Mercan, bu tutumun Avrupa’nın çıkarlarına ters düştüğünü vurguladı.

‘BÖLGE ÜLKELERİ ORTAK TUTUM ALMALI’

Ali Mercan, İsrail’i kınamanın hiçbir kıymeti olmadığını belirtti ve şöyle sürdürdü: “Yaptırımı olmayan boş laflar İsrail’i daha da saldırganlaştırmaktadır. Başta Türkiye, Suriye, İran, Rusya ve Azerbaycan olmak üzere ortak tutum geliştirilmelidir. Bu birlikteliği güçlendirmek için Türkiye, İncirlik üssünü ve Kürecik radarını derhal TSK’nın tam denetimi altına almalıdır.”

İÇ CEPHE VURGUSU

Ali Mercan açıklamasında Filistin güçleri arasında iç cephede de birliğin şart olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: “Bunlar bir kenara bırakılmalı ve ABD-İsrail ekseninin saldırgan kuşatmasına karşı oluşan bölge ülkeleri cephesiyle ortak hareket güçlendirilmelidir. Vatan Partisi’nin Filistin sorununda önerdiği çözüm politikaları dikkate alınmalıdır.”

Avrupa’daki anti emperyalist güçler arasında dabirliğin güçlendirilmesine vurgu yapan Mercan, şöyle konuştu: “Avrasya Atlantik saflaşması AB’yi de yol ağzına getirmiştir. Avrupa’nın gerçek çıkarları Asya ve Batı Asya ile ilişkilerini geliştirmektir. Avrupa’daki Türk gücü ve çeşitli anti-emperyalist güçler, aralarındaki birliği ve ortak mücadele zeminlerini güçlendirmelidir.

“Özgür Filistin mücadelesi Batı Asya’daki ABD-İsrail eksenine karşı cephenin önemli bir ayağıdır. Kardeş Filistin halkının yanındayız. Mücadeleleri bizim de mücadelemizdir.”

Mercan, Almanya ve Avrupa çapında süren Filistin ile dayanışma eylemlerine katılma çağrısı yaptı.

FRANKFURT ADD: MAAS’A KATILMIYORUZ

Frankfurt ADD Başkanı Kasım Işık, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Filistinlileri suçlayan açıklamalarını “Çok talihsiz” olarak nitelendirdi. Işık, Federal Başbakanlık sözcüsü Steffen Seibert’in, “Hamas’ın İsrail’e roket atması terörist saldırıdır” açıklamalarını aynı bağlamda değerlendirdi. Bağımsız Filistin’i desteklediklerini belirten Işık, vatandaşları ve üyelerini, Filistin’le dayanışma eylemlerine katılmaya çağırdı.

FİLİSTİN’E DESTEK EYLEMLERİ

Avrupa’nın birçok merkezinde Filistin halkıyla dayanışma ve İsrail’in yayılma politikalarına karşı protesto eylemleri yapılıyor. Çok sayıda dayanışma grubu faaliyet halinde. Almanya’nın Freiburg, Berlin, Leibzig, Hamburg, Frankfurt, Kassel, Köln, Koblenz gibi birçok kentinde miting, salon toplantısı ve basın açıklaması eylemleri yapılıyor.

Sonraki Haber