Başkentte otobüsler sefere çıkamadı

Artan akaryakıt fiyatları Ankara’da yine kontak kapattırdı. Özel halk otobüsleri işletmecilerine ait 350 araç dün çalışmadı. İşletmeciler, 'Çalışmıyor değiliz, çalışamıyoruz.' dedi

Akaryakıt fiyatlarının önlenemez yükselişi toplu taşıma işletmecilerini, ticari şoförleri ve araç sahibi vatandaşları kontak kapatma noktasına getirdi. Başkent Ankara’da hizmet veren özel halk otobüsleri dün ve önceki gün artan fiyatları ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) konuya kesin çözüm getirmemesi nedeniyle servise çıkamadılar. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Birliği’nin (TÖHOB) verdiği bilgiye göre yaklaşık 20 hatta 350 araç sefer yapmadı. Başkentli otobüs işletmecileri mart ayında da kontak kapatma eylemi yapmış, ABB’nin ücretsiz ve indirimli yolcu başına verdiği desteği artırmasıyla hizmete geri dönmüştü.

Aydınlık’a konuşan TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, mart ayından bugüne mazotta 7-8 liralık bir artış olduğunun altını çizerek “Kesin çözüm istiyoruz.” diye konuştu. TÖHOB ile ABB arasındaki görüşmeler sürüyor.

‘KİRALAMA MODELİ EN UYGUNU’

Kurtuluş Kara, İstanbul modeli olarak tanımladıkları yöntemi talep ettiklerini dile getirdi. Başkent sakinlerinin affına sığındıklarını belirten Kara “Şehir içindeki hatların çekilmemesi için mücadele ettik ama artık esnaf arkadaşlarımızın dayanacak gücü kalmadı. Kazandığımız para artık yakıtı bile karşılamıyor. O nedenle sefere çıkamıyoruz. Tüm Ankara halkından özür diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

ABB ile görüşmelerin sürdüğünü aktaran Kara şöyle konuştu: “Ankara’nın şehir içi ulaşımında en yüksek pay özel halk otobüslerinindir. Ancak pandeminin başından beri ciddi mağduriyetler yaşıyoruz. Artan akaryakıt fiyatları ise otobüslerimizi adeta tabuta çevirdi. Ortada bir cenaze var bu cenazeyi kim kaldıracak bilemiyoruz. EGO’nun zararını ABB sübvanse ediyor. Sağolsunlar bir destek kararı alındı ama bu da bizi kurtarmadı. ABB Meclisi’nden kesin çözüm kararı çıkmasını istiyoruz. ABB’den kiralamanın uygulandığı İstanbul modelini ya da Bursa’daki modeli uygulamasını istiyoruz.”

Sonraki Haber