Başkonsoloslukta ‘Kırım Baharı’
Ukrayna yönetiminin Kasım 2013 tarihinde Avrupa Birliği’yle (AB) ortaklık anlaşmasını imzalamayı reddetmesinin ardından ülkede başlayan derin siyasi ve toplumsal kriz, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği 'Özel Askeri Operasyon' da dahil birçok gelişmeye neden oldu.
Ukrayna yönetiminin Kasım 2013 tarihinde Avrupa Birliği’yle (AB) ortaklık anlaşmasını imzalamayı reddetmesinin ardından ülkede başlayan derin siyasi ve toplumsal kriz, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği “Özel Askeri Operasyon” da dahil birçok gelişmeye neden oldu. Bunlardan biri de Kırım yarımadasının Rusya Federasyonu’yla yeniden birleşmesiydi.
Rusya İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, bu tarihi olayın 10. yıl dönümü vesilesiyle pazartesi günü gazetecilerle buluştu. Yapımı 1845 yılında tamamlanan, İtalyan asıllı İsviçreli mimar Gaspare Fossati’nin muhteşem eseri Rusya Başkonsolosluğu binasında düzenlenen toplantıya basın büyük ilgi gösterdi. Fossati’nin tasarladığı bu görkemli salonlara 2014’teki o çalkantılı o günleri hatırlatan bir de fotoğraf sergisi eşlik etti.
‘TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR’
Son derece akıcı bir Türkçe ile konuşan Buravov, güzel bir tesadüf olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in seçim zaferini ilan ettiği güne denk gelen basın toplantısını bu konuda kısa bir değerlendirme yaparak açtı. Neticenin Türk-Rus ilişkileri açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Başkonsolos, iki ülkenin liderleri arasındaki “samimi diyaloğa” dikkat çekti. Buravov bu bağlamda “çeşitli konuları, çeşitli seviyelerde açık şekilde görüşebilme imkanımız var.” dedi ve ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesini istiyoruz diye ekledi.
KIRIM’A TARİHİ ÇERÇEVE
2014’te, Kırım’da yaşananları anlamak için “olaya tarihsel ve jeopolitik anlamda bakmak ve analiz etmek gerekir” diyen Başkonsolos, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin Şubat 1954'te Kırım'ın Ukrayna'ya devrine rıza gösteren kararlarının, Rusya Federasyonu Anayasasına aykırı olduğunu belirtti. Kırım’ın Rusya’ya 18. yy’de katıldığını hatırlatan Buravov, 1992 ile 2014 arasında Kiev yönetimlerinin bölgeyi önemsemediğini, yatırım yapmadığını ve yerel halka karşı “Ukraynalılaştırma” siyaseti uyguladığını aktardı. Buna karşın son 10 yıl içerisinde Rusya’nın bölgeye yaptığı sayısız yatırımın özetlendiği bir rapor gazetecilerle paylaşıldı. Yaşananların Batı dayatmalarının bir sonucu olduğunu kaydeden Buravov, "2008'de Batı, Rusya'nın ulusal çıkarlarını hiçe sayarak fiilen bize savaş ilan etti." ifadelerini kullandı. Başkonsolos, Batı'nın takındığı tavrın, Güney Osetya'daki askeri tırmanmayı kışkırttığını ve Ukrayna'da 2014'teki darbeye giden yolu açtığını söyledi.
‘NATO ASKERLERİ ZATEN UKRAYNA’DA’
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un geçen cuma günü yaptığı açıklamaya atıfta bulunan Buravov, Rusya ile Ukrayna barış için masaya oturursa "Kırım müzakereye açık olmayacak" şeklinde konuştu. Son günlerde çok konuşulan NATO askerlerinin Ukrayna’ya gönderilmesi meselesini değerlendiren Başkonsolos, ittifak güçlerinin “paralı asker kisvesi altında” zaten orada bulunduklarını, Rus Savunma Bakanlığının tüm bunları rakamlarıyla açıkladığını hatırlattı.
‘ATEŞKESİ ABD ENGELLİYOR’
ABD'de yapılacak başkanlık seçimine ilişkin olaraksa Buravov da Putin gibi tercihlerinin Joe Biden olduğunu belirterek “ABD halkının özgürce seçeceği yönetimle çalışmaya hazırız. Eğer diğer taraf da hazır olursa." değerlendirmesini yaptı.
Gazze konusuna da değinen Buravov, İsrail’in sivil halka karşı yaptıklarının 7 Ekim’deki HAMAS saldırısının mazereti olamayacağını söyledi ve Filistin yönetimi içinde bütünlük yaratmanın önemini vurguladı. Başkonsolos, Rusya'nın iki devletli çözümü savunduğunu ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini belirterek, ABD’nin Birleşmiş Milletler’de ateşkes konusundaki adımları engellendiğini hatırlattı.