Başörtüsü ayrımcılığı araştırmayla belgelendi

Hollanda, Almanya ve İngiltere’den araştırmacıların ortak çalışmasında, işverenlerin, iş başvurularında başörtülülere karşı ayrımcılık yaptığı tespit edildi.

Hollanda Utrecht Üniversitesi, İngiltere Oxford Üniversitesi ve Almanya’daki Entegrasyon ve Göç Araştırmaları Merkezi’nden uzmanların yaptığı araştırmada, Hollanda, Almanya ve İspanya’daki işverenlerin, başörtülü adayların iş başvurularına dönüş oranları ele alındı.

Araştırmayla aynı kişinin, aynı içerik ve bilgiler kullanılarak hazırlanan özgeçmişlerine başörtülü ve başörtüsüz fotoğrafları eklenerek işverenlerin davranışları ölçüldü. Araştırmayla Hollanda’da iş başvurusunda başörtülü fotoğrafla yapılan başvuruların yüzde 35’ine dönüş yapılırken, başörtüsü kullanılmayanlarda bu oranın yüzde 70’e çıktığı görüldü. Almanya için de benzer durumun olduğu belirtilen araştırmada, başörtülü adayların yüzde 25’inin başvurularına dönüş yapılırken, başörtüsü kullanmayan adayların yüzde 53’ü başvurularına dönüş aldı.

Araştırmanın ortak yazarlarından Utrecht Üniversitesinden Dr. Valentina Di Stasio, sonuçlara ilişkin Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Fransa ve diğer ülkelerdeki benzer çalışmaların da Müslümanlara yönelik ayrımcılığı ortaya koyduğunu kaydetti. ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği genelinde dini ayrımcılıklara yönelik kapsamlı çalışmaların yürütüldüğüne değinen Di Stasio, “Dini ayrımcılıkta onlarca yıldır aynı durumdayız” değerlendirmesinde bulundu.

Sonraki Haber