Batı ateş ile oynuyor! Rusya’dan ‘nükleer’ meydan okuma
Biden hükümeti savaşı büyütmek için elinden geleni yapıyor. Rusya’dan ise tehlikeyi önleyecek meydan okuma geldi. Masaya ‘nükleer silah’ ve ‘enerji’ kartını koyan Rusya, savaşın nihai zafere ulaşmasını hızlandırdı.
ABD seçimini kaybeden Joe Biden, ‘Benden sonrası tufan’ diyerek savaşı genişletmek için harekete geçti. Biden yönetimi, ABD'nin Ukrayna'ya sağlamış olduğu uzun menzilli füzelerin (ATACMS) kullanımına izin verdi. Rusya’dan ise yanıt gecikmedi. Rusya savaşın genişlemesi ve büyümesine meydan okudu. Nükleer silah kartını masaya koydu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin balistik füze saldırılarına uğraması halinde, buna nükleer silahla yanıt verilmesine olanak veren doktrini onayladı. Yeni doktrine göre nükleer silahlara sahip olmayanlar da dahil olmak üzere bir bloğun tek bir üyesinin saldırısı, tüm kolektifin saldırısı olarak kabul edildi.
RUSYA'NIN ENERJİ HAMLESİ
Gazprom’un Avrupa’ya gaz satışını durdurma kararı, AB’nin yaşadığı ekonomik zorlukları yeni bir aşamaya taşıyacak. Bir yandan da AB’nin sırtını dayadığı ABD ile ticaretinin geleceğine ilişkin kaygılar artıyor. Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe ve Doç. Dr. Hasan Bardakçı süreci Aydınlık Avrupa’ya değerlendirdi
HABERİN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYIN
UKRAYNA, ABD VE İNGİLİZ FÜZESİ KULLANDI
Biden yönetiminin ATACMS füzelerinin kullanımına onay vermesinin ardından Ukrayna, bu füzelerle Rusya’ya saldırdı. Sonrasında Ukrayna ilk kez İngiliz Storm Shadow füzeleri de kullandı.
Yaşanan gelişmeleri Moskova merkezli Adaletsizlikle Mücadele Vakfı Başkanı Mira Tereda Ulusal Kanal’da değerlendirdi. Tereda şunları söyledi:
‘RUSYA OTURUP İZLEMEYECEK’
“Her şeyden önce, hukuki açıdan bakıldığında, Biden'ın artık bu tür kararlar almaya bu kararları geliştirmeye hiçbir yasal hakkı yoktur. Mesele şu ki, Rusya oturup bu füzelerle ülkenin bombalanmasını izlemeyecek. Saldırıları önlemek için oldukça gelişmiş sistemlerimiz var, sadece saldırıları önlemekle kalmıyoruz aynı zamanda bunlara gereken şekilde karşılık veriyoruz.”
‘NATO ÜLKELERİ BU ÇATIŞMAYA DOĞRUDAN DAHİL OLDU’
“Şimdi size Başkanımız Vladimir Putin’in yaz aylarında yaptığı açıklamaları hatırlatmam gerekiyor. Putin, Ukrayna’nın NATO’ya ait silahları kullanarak Rusya topraklarını hedef alması durumunda, Rusya’nın NATO ülkelerine yanıt verme hakkına sahip olduğunu vurgulamıştı. Ve gördüğümüz şey de tam olarak bu. Bu durum, NATO ülkelerinin bu çatışmaya doğrudan dahil olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Tam da bu bağlamda bugün, Rusya'nın nükleer doktrininde bir değişiklik ortaya çıktı. Bu değişiklik, nükleer bir ülkenin desteğini alan nükleer olmayan bir ülke Rusya topraklarını tehdit etmesi ve tehlikeye atması durumunda, nükleer silahları kullanma hakkına sahip olduğumuzu söylüyor.”
‘BATI ADINA VEKALET SAVAŞI’
Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Tansi de yaşanan gelişmeleri Ulusal Kanal’da değerlendirdi. “Ukrayna şu anda Batı adına bir vekalet savaşı yapıyor.” diyen Tansi şunları söyledi:
“Biden gider ayak el yükseltti. Bu bağlamda uzun menzilli füzelerin kullanmasına olanak verdi. Ancak Putin’in nükleer doktrinini genişlettiğini görüyoruz. Ve bu nükleer doktrinde Ukrayna’nın herhangi bir NATO üyesi ülkeyle, nükleer olması şart değil, konvansiyonel de olsa herhangi bir saldırıya geçtiği anda buna nükleer bir karşılık verileceği ifade ediliyor. Trump ‘savaşını sona erdireceğim’ dese de nasıl sona erdireceğini, işin maddi boyutu ve diğer boyutlarıyla beraber nasıl bir formül geliştireceğini göreceğiz. Biden yönetiminin Trump’ın kucağına bir alev topu bıraktığını görüyoruz. Bu çok tehlikeli, ateşle oynuyorlar.”
‘NATO SAVAŞA DAHİL OLDU’
“Bunu söylemek istemezdim ama NATO bu savaşa dahil oldu. Bu verilen silahlarla yani sadece Amerika'nın verdiği silahlarla değil, diğer NATO üyelerinin verdiği silahlarla da bağlantılı olarak düşünmek lazım.
"Zelenskiy kendi ülkesini deyim yerindeyse bir ateşe soktu. Sürekli Amerika'dan Batı ülkelerinden aldığı hibelerle, kredilerle bekasını sürdürüyor. Nasıl Almanya'da bir Trump etkisi gördük, Scholz hükümeti çöktü. Ben şöyle düşünüyorum, Zelenskiy’de yakın zamanda kendi iktidarını kaybedecek.
'BIDEN TRUMP’I GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ BİR NOKTAYA GETİRMEYE ÇALIŞIYOR'
“Biden’ın aklı hala Rus tehdidinde. Biden Rus tehdidini ön plana çıkartarak ve Trumpı geri döndürülemez bir noktaya getirerek aslında 20 Ocak öncesi bir oldu bitti peşinde. Gerçekten ateşten günler yaşıyoruz. Biden’ın bu oldubittilerine karşı şunu söyleyeyim. Özellikle Avrupa ülkeleri bu oldubittiye karşı direnç gösterecektir. Zira böyle bir oldu bitti dünyayı büyük bir felakete ve kıyamete doğru sürükleme potansiyeline sahip.”
'RUSYA’YI SIKIŞTIRMANIN BEDELİ AĞIR OLUR'
“Ben Putin'in laf olsun diye konuştuğunu düşünmüyorum. İsveç’te, Finlandiya'da, Doğu Avrupa ülkelerinde savaş ile ilgili broşürler dağıttılar. Doğu Avrupa ülkeleri İskandinav ülkeleri tedirgin. Putin sessiz kalmayacaktır. Biden biliyorsunuz bir soğuk savaş adamı. O diyor ki işte biz Rusya'yı ne kadar sıkıştırabiliriz, Rusya'ya karşı nasıl bir silahlı kampanya içerisine girebiliriz? Ama bunun bedeli bütün dünya için ağırdır, çok ağır bir bedeli olur.”
Medvedev’den ‘3. Dünya Savaşı’ mesajı
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, "Rusya'nın yeni nükleer doktrinine göre, ülkemize ateşlenen füzeler, NATO tarafından Rusya'ya yapılmış bir saldırı olarak kabul edilebilir. Rusya, buna yanıt olarak Kiev'e ve NATO'nun kritik tesislerine kitle imha silahlarıyla karşılık verebilir. Bu da 3. Dünya Savaşı'na yol açabilir." dedi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Rusya’nın nükleer doktrininde günümüz gerçeklerine uyarlanması amacıyla değişiklikler yapıldığını belirtti.
Eski Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl Kiev rejiminin Rusya’ya karşı ATACMS füzelerinin kullanılmasıyla ilgili NATO’nun kendini Rusya ile savaş halinde bulacağını söyledi.
Avrupalı liderlerden Rusya’ya kınama
Avrupa Birliği, Almanya, İngiltere ve diğer Batılı ülkeler, Rusya'nın "nükleer yanıt" doktrinini onaylamasını kınadı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupalılar olarak birlikte durduklarını ve birbirlerine bağlı olduklarını vurgulayarak, "Artık Avrupa'nın güvenliğini ve savunmasını yeni bir temele oturtmanın ve transatlantik ittifakımızı zayıflatmak yerine daha da güçlendirmenin zamanıdır." ifadelerini kullandı. Baerbock, NATO'nun Avrupa ayağının daha da güçlendirilmesi gerektiği konusunda mevkidaşlarıyla hemfikir olduklarını belirtti.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, nükleer savaşın kazanılamayacağını, bu yüzden asla başlamaması gerektiğini vurguladı. Avrupa'nın güvenliği için bu tür tehditlere karşı birlikte durulması gerektiğini ifade etti. İngiltere, Rusya'nın "nükleer yanıt" doktrinini onaylamasını sorumsuzluk olarak nitelendirerek, Putin’e askerlerini geri çekme için çağrısında bulundu. ///
‘Savaşta Sağ Kalma’ kitapçıkları dağıtılıyor
Norveç, İsveç ve Finlandiya vatandaşlarına savaşlarda ve krizlerde rehber görevi görecek kitapçıklar dağıtıyor. Kitapçıklarda kriz anlarında gıdaya erişimden hava koşullarında hayatta kalmaya, enerji kaynaklarının kullanımından ilaca erişime kadar kapsamlı öneriler ve talimatlar bulunuyor. İsveç’in ‘Savaş ya da Kriz Gelirse’ kitapçığı altı yıl önce dağıtılan kitapçığa göre iki kat daha büyük.