Batı diliyle öne çıkma çabası

CHP Genel Başkanlığı için kendini öne çıkaran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Batı ağzıyla iktidarı hedef aldı. Dilini sertleştiren İmamoğlu 'Çaresizlik ve ümitsizlik Türkiye’yi, giderek muhalefetsiz bir otoriterliğe doğru sürüklüyor' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “İstanbul’a Hizmette 4 Yıl” programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Muhalefet bileşenleri olarak 21 yıllık iktidarın en zayıf olduğu bir dönemde hem Meclis hem de Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybettik” diyen İmamoğlu, “halkın değişim talebine yanıt veremediklerini, iktidarı değiştirecek bir güven ve umut yaratamadıklarını” söyledi.

Bugün içinde bulundukları durumun sadece bir seçim yenilgisi tablosu olmadığını ifade eden İmamoğlu, “Çaresizlik ve ümitsizlik Türkiye’yi, giderek muhalefetsiz bir otoriterliğe doğru sürüklüyor” dedi.

İmamoğlu şu ifadeleri kullandı: “Dünya örneklerinden biliyoruz ki, muhalefetin etkisiz ve zayıf olduğu demokrasiler yaşayamaz. Muhalefetsiz rejimlerde vatandaşlar iktidarların merhametine terk edilir. Toplum bizden esaslı bir değişim bekliyor. Bu değişimi gerçekleştiremezsek ne vatandaşların beklentisini karşılayabiliriz ne de bulunduğumuz mevzileri koruyabiliriz. Daha da kötüsü, uzunca bir süre toplumsal muhalefetin değişim arzusunu ve umudunu kolay kolay yeniden harekete geçiremeyiz.”

'YENİ İTTİFAK MİMARİSİ'

Bu tablo devam ederse yerel seçimlerde de başarısız olacaklarını söyleyen İmamoğlu, “Değişmek zorundayız. Değişime direndiğimiz her dakika toplumla aramızdaki mesafe açılıyor. Muhalefette yaşanacak yenilenme yeni bir ittifak mimarisinin kurulmasının da anahtarıdır.” diye konuştu.

İmamoğlu 2019’daki İstanbul yerel seçiminin yıldönümü için yapacağı mitinge hem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hem de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i davet ettiğini fakat henüz bir geri dönüş alamadığını belirtti.

KİBİRLİ YANIT

İmamoğlu değişim hakkındaki bir soruya ise şöyle yanıt verdi: “Mevcut durum bu 2023 seçimini kazanamadı, daha öncekileri de kazanamadı. Ben nasıl kazanılacağını az çok biliyorum. Toplum muhalefetin genelinden bir yenilenme ve dönüşüm beklemektedir. Yeni ittifakların toplumda güven tazelemesi ve iktidar umudunu diri ve enerjik tutması bir zarurettir. Değişemeyen ve dönüşemeyen bir muhalefet iktidarı da değiştiremez.”

İmamoğlu “Genel başkan olursanız, kaç seçim kaybedince görevi bırakırsınız” sorusuna “Kişisel olarak bir kaybetme deneyimim olmadığı için sorunuzu yanıtlayamayacağım” yanıtını verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu’nun açıklamaları hakkında ise “Parti içinde siyasi yasağımın konuşulması çok vasat. Bu kişi bunu anlamsız ve gereksiz zamanlarda birden fazla kere dile getirmiştir. Bu konuda genel başkanımızın gereğini yerine getireceğini düşünüyorum” dedi.

'81 DEĞİL 4 İL BAŞKANI'

İmamoğlu 81 il başkanının açıklaması hakkındaki soru üzerine de şöyle konuştu: “Yani 81 il başkanı mı bilmiyorum. Neticede bir metin hazırlanmış galiba. Yöntemi hakkında bilgim yok. 4 il başkanının hazırladığı konusunda bilgiye sahibim. İl başkanlarını dinliyorum. Arayıp fikrimi soran, ziyaret eden il başkanları oldu. Ne düşündüklerini biliyorum. Bu bağlamda parti içi bir meselenin bu şekilde izah edilmesini de doğru bulmuyorum. Tartışılması gerektiğini savunuyorum. Böyle bir açıklama yerine, 81 il başkanı adına açıklama yapan kişilerin değişim sürecine dönük nasıl bir yol haritası koyacaklarını açıkladıkları bir metin olabilseydi. 81 il başkanının kabul edebileceği bir metin olduğunu düşünmüyorum.”

İmamoğlu yanıtını “Değişmeyen bir muhalefet iktidarı da değiştirmekte güçlük çeker ve milletimize ciddi anlamda zarar verir. Bu görevden asla kaçmayacağız.” sözleriyle tamamladı.

ORTAK AÇIKLAMA TARTIŞMASI

AYDINLIK / ANKARA

CHP’de çok sayıda iddiaya konu olan il başkanları toplantısından bir gün sonra ortak açıklama yapıldı. Toplantı esnasında bazı il başkanlarının imzalamadığı öne sürülerek ortak açıklamanın olmayacağı aktarılmıştı.

‘KİŞİLERDEN ZİYADE FİKİRLER’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çarşamba günü seçimlerin ardından ilk kez 81 il başkanıyla bir araya gelmişti. Genel merkezde 10 saat süren toplantıda hareketli dakikalar yaşandığı kaydedilmişti. Bazı il başkanlarının istifaya kalkıştığı ileri sürülmüştü. Ankara ve İstanbul il başkanlarının Kılıçdaroğlu’ndan yana tavırlarını açık ettikleri söylenmişti. Ortak açıklama yapılmayacağı duyurulmuştu. Dün 81 il başkanının imzasıyla ortak yazılı açıklama yayınlandı. Açıklamada, “Değişim, albenisi olan sihirli bir sözcüktür. Ancak kalıcı bir değişimi, dönüşümü sağlayacak olan kişilerden ziyade fikirler ve ilkelerdir. Kişi bazlı kurtarıcı söyleminden kaynaklanan, yapısal ve işleyişsel eksikleri içermeyen değişim taleplerinin sağlıklı bir sonuç doğurmayacağı ortadadır.” denildi.

‘ELEŞTİRİDEN MUAF DEĞİLİZ’

81 il başkanının metninde şu vurgular öne çıktı: “Partimizde Genel Başkanımız dahil hiçbirimiz eleştiriden muaf değiliz. Yapıcı, eksiklerimizi gösteren eleştirilerin başımızın üzerinde yeri vardır, kabulümüzdür. Nitekim toplantımızda bizler il başkanı olarak düşüncelerimizi eleştirilerimizi özgürce dile getirdik. Bununla birlikte seçim süreci boyunca hepimizden daha çok çalıştığının bizzat tanığı olduğumuz Genel Başkanımızı itibarsızlaştırmaya yönelik yaklaşımları tasvip etmediğimizin de bilinmesini isteriz.”

“Biz il başkanları olarak değişimden yana mıyız? Elbette. Değişim konusunda 'Örgüt bu konuda ne düşünüyor acaba?' diye soran olmasa da biliyoruz ki, partimizin tarihsel yolculuğunu Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına taşıyacak kadrolar Cumhuriyet Halk Partisi'nde vardır ve davaları için harekete geçmeye hazırdır. Bu bakış açısıyla, kişi merkezli değil, ilke ve program merkezli bir anlayışla yürüteceğimiz kurultay sürecini fiili olarak başlatmış bulunuyoruz.”

Sonraki Haber