Batı medyası PKK’ya toz kondurmadı!

Pazar günü İstanbul’da yapılan terör saldırısı Batı basınında yer aldı.  Terörist Ahlam Albashir’in tutuklanmasını haber yapan çok sayıda yayın organı İstanbul Emniyeti’nin edindiği bulguları “iddia” olarak yansıttı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarını haberleştiren Fransa’nın en büyük televizyon kanalı TF1, Soylu’nun ifadelerini “suçlama” olarak nitelendirdi. Hollandalı de Volkskrant gazetesi ise PKK terör örgütüne adeta paravan oldu. PKK’nın sorumluluğunu inkâr etmesini “haklı” olarak nitelendiren gazete, YPG’nin İstiklal Caddesi’ndeki bir saldırı gibi terör saldırıları ile tanınmadığını iddia etti. Bunun yerine Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine harekât düzenlemeye hazırlandığını hatırlatan gazete, saldırının hükümetin eline koz verdiğini öne sürdü.

ORF’TAN PKK’YI MEŞRULAŞTIRAN PAYLAŞIM

Avusturya’nın kamu yayıncısı ORF, yaptığı sosyal medya paylaşımında daha da ileri gitti. Kanalın haber bülteni Zeit im Bild logosuyla yapılan paylaşımda Albashir’in “PKK yandaşı” olduğu bildirilirken, terör örgütü PKK hakkında “Kürtlerin hakları için savaşıyor, Türkiye’de yasaklı ve terör örgütü olarak tanımlanıyor” ifadeleri kullanıldı. Görsel, gelen yoğun tepkiler üzerine kaldırıldı.

Bir diğer kamu yayıncısı Phoenix’in muhabiri Luc Walpot ise yaptığı farklı bağlantılarda hükümetin saldırıyı Kürtlere karşı daha keskin hamleler yapmak için kullanacağını öne sürdü. Başka bir bağlantıda Albashir’in tutuklanmasını sorgulayan Walpot, edinilen bulguların güvenilir olmadığını iddia etti. Buna rağmen yetkililerin açıklamalarının doğru olduğuna güvenmek zorunda olduklarını paylaşan Walpot, Süleyman Soylu’nun ABD’nin YPG’ye verdiği desteği hatırlatmasına yönelik de “iktidar içindeki bir çatışmaya işaret olabilir” değerlendirmesini yaptı.

ARD TERÖR ÖRGÜTÜ DEMEKTEN YİNE KAÇINDI

Alman birinci kanalı ARD ise YPG’ye karşı bir harekâtın Ak Parti’nin oylarını yükseltmek için etkili bir hamle olabileceği yorumunu yaptı. Saldırının PKK’nın sorumluluğunda olması iddia olarak nitelendirilirken, haberde PKK’nın yanıtına da yer verilmesi dikkat çekti.

Erdoğan hükümetinin saldırıyı muhaliflere karşı baskıları artırmak için kullanacağını iddia edenler kervanına katılan bir diğer yayın organı da Alman Der Spiegel dergisi oldu. Dergisinin sitesinde edinilen bulguları değerlendiren Almanya/Panorama Servisi Şefi Janko Tietz, saldırının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yarayacağını iddia etti.

Sonraki Haber