Batı Trakya Türkleri 29 Ocak’ı unutmadı

Batı Trakya Türklerinin var oluş mücadelesindeki önemli tarihlerden 29 Ocak, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun (BTTADK) düzenlediği etkinlikle kutlandı.

Gümülcine Türk Gençler Birliği salonunda düzenlenen etkinlik, Türk toplumunun İskeçe, Rodop ve Meriç’teki önde gelenlerini de buluşturdu. BTTADK Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif  29 Ocak olaylarının Batı Trakya Türkleri için bir dönüm noktası olduğunu  söyledi. Şerif’in ardından konuşma yapan Gazeteci Hülya Emin de “Yaşanan bu olaylardan sonra hiç kimse tutuklanmadı. Hiçbir kimse bu Azınlıktan özür dilemedi. Hiç kimse meydana gelen zararları tazmin etmedi. Hiç kimse bu olaylarla kendi vicdanını rahatlatacak yada bir özür dileyecek tutum içerisine ne yazık ki girmedi” dedi.

29 OCAK TÜRKLÜKLE MÜCADELEDE DÖNÜM NOKTASI

29 Ocak tarihi, Batı Trakya Türklerinin var oluş mücadelesinde dönüm noktalarını ifade ediyor. 1988 yılının 29 Ocak tarihinde Türk toplumu, Gümülcine’de kitlesel bir yürüyüş düzenledi. Yunanistan mahkemelerinin Batı Trakya’da isimlerinde Türk ifadesi bulunan derneklerin kapatma girişiminin ardından düzenlenen yürüyüşten sonra bir diğer önemli 29 Ocak da 1990 yılında yaşandı. Fanatik bir grup Yunanın Gümülcine ve İskeçe’de Türklere karşı o tarihte düzenlediği toplu saldırılar, iki gün sürdü. Yunan polisinin müdahale etmeyerek göz yumduğu saldırılarda Türklere ait 500’ün üzerinde dükkan ve iş yeri tahrip edildi, aralarında merhum İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga ve Bağımsız Milletvekili Ahmet Faikoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda Türk darp edilmişti.

Sonraki Haber