Batı Trakyalı Türklerin okul mücadelesi sürüyor

Yunanistan hükümetinin Lozan Antlaşması’na aykırı olarak kapattığı Türk okullarının yeniden açılmaları için mücadele sürüyor. Batı Trakya Türklerinden oluşan bir heyet, öğrenci azlığı bahanesiyle kapatılan 12 okula ilişkin itirazlarını önceki gün Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Eğitim Müdürlüğü’ne iletti.

Gümülcine’de bulunan müdürlüğü ziyaret eden heyette Demokratik İttifak Partisi Milletvekilleri İlhan Ahmet ve Burhan Baran, SYRIZA Partisi Milletvekili Hüseyin Zeybek, Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin ile Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Fuat Perende hazır bulundu. Kapatılan Gebecili Azınlık İlkokulu Encümen Heyeti adına ise Encümen Başkanı Müjdat Kara Hasan yer aldı. Öğrenci velileri ile okulda eğitim gören öğrencilerin de katıldığı ziyarette önceden alınan randevuya rağmen Eğitim Müdürü Kostandinos Bandikos’un vakit ayırmadığı görüldü. Ziyaretin ardından açıklama yapan milletvekilleri ise yaptıkları açıklamalarda, Yunanistan kanunlarına göre dokuz öğrencinin altına düşen okulların kapatıldığını belirttiler. Ancak Yunanistan’ın bunu suiistimal ettiğini de söyleyen vekiller, kapatılan okulların arasında hem daha fazla öğrenciye sahip olan okulların olduğuna hem daha az öğrenciye sahip okulların birleştirilmesi imkanının da engellendiğine dikkat çektiler.

‘YUNANİSTAN BİZİ YOK SAYIYOR’

Batı Trakya Türklerinin sorunlarıyla ilgili Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan Ozan Ahmetoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Ahmetoğlu, Yunan hükümetinin azınlıkları yok sayarak birçok haktan mahrum bıraktığını belirtti.

  • Batı Trakya Türklerinin uzun süredir tartışılan şikayetleri ve sorunları bulunmakta. Bu sorunları bize özetler misiniz?

Ahmetoğlu: Batı Trakya Türk Azınlığının çok ciddi sorunları var. Her şeyden önce Yunanistan, bizlerin milli kimliğini yani Türk kimliğini inkâr ediyor. Yunanistan’a göre Batı Trakya’da Müslüman Türk azınlık yok, Müslüman Yunanlar var. Türk toplumunun kimliğinin inkârı beraberinde birçok sorunu da getiriyor.

Azınlık eğitimindeki sorunlar, müftülük sorunu, azınlık vakıflarının yönetimi, ırkçı 19. madde nedeniyle Yunan vatandaşlığından çıkartılan binlerce Batı Trakyalı Türkün sorunu. Türk kelimesi var diye 1980’lerin başında haklarında Yunanistan mahkemeleri tarafından kapatma kararı verilen ve yasal statüsü ellerinden alınan Türk azınlık dernekleri var. Yunanistan’ın bu derneklerle ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamıyor olması da bir sorun. Tüm bunların yanı sıra Türk azınlığın ekonomik krizle karşı karşıya olması da önemli bir sorun. Yunanistan genelinde en yüksek işsizlik oranı, en düşük gelir oranı Batı Trakya’da ve Türk azınlık toplumunda. En yüksek dış göç oranı Batı Trakya’da. En yüksek mevsimlik işçi veren bölge Batı Trakya ve azınlık insanı. Batı Trakya Türk azınlığı çok büyük bir işsizlik ve göçle karşı karşıya. Bu da Batı Trakya Türk toplunun erimesine yol açıyor. Yunanistan ise devlet olarak bu sorunu da diğer sorunları da görmezden geliyor.

  • Türkiye-Yunanistan arasındaki gelişmelerin bu sorunlar üzerinde ne gibi etkisi var?

Ahmetoğlu: Batı Trakya Türk Azınlığı ve yaşadığımız sorunlar şüphesiz ki Türkiye ile Yunanistan arasındaki konular arasında yer alıyor ve almalı. Zira, iki ülke arasında imzalanan Lozan Antlaşması sayesinde hem azınlık olarak doğduk hem de bu antlaşmayla haklarımız güvence altına alındı. Ancak ne yazık ki Yunanistan, “Batı Trakya konusunu Türkiye ile konuşmam.” şeklinde bir tutum izliyor. Bunun gerçekçi olmayan bir yaklaşım olduğunu söylemek gerekir.

  • Bu sorunlar Türk okullarına nasıl yansıyor?

Ahmetoğlu: Batı Trakya Türk azınlık kuruluşları ve azınlık insanı Yunanistan’ın, azınlık eğitimini zaman içinde bitirmek istediğine inanıyor. En azından böyle bir kanı var ve son dönemde bu kanı iyice azınlık insanı arasında yer etmeye başladı. Anaokulu eğitiminden, lise eğitimine kadar ne yazık ki vatandaşı olduğumuz Yunanistan bizim taleplerimizi dikkate almıyor. İsteklerimize, taleplerimize, beklentilerimize olumlu bir yanıt verilmiyor. Yani azınlık eğitimindeki sorunlar ve talepler görmezden geliniyor. Yunanistan, azınlık eğitimiyle ilgili kendi ajandasını uyguluyor. Bu ajandanın da azınlık okullarını zamanla bitirilmesine yönelik olduğuna dair bir inanç var azınlık insanında. Biz Yunanistan’ın bu konudaki vurdumduymazlığının ve antidemokratik tutumunun acilen değişmesi gerektiğini düşünüyoruz.

  • Türk okullarının Batı Trakya Türkleri için önemi nedir? Kapatılmaları ne anlama geliyor?

Ahmetoğlu: Türk okullarının faaliyeti başta Lozan antlaşması olmak üzere, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan anlaşmalarla ve Yunanistan’ın çıkardığı yasalarla garanti altına alınmıştır. Ne yazık ki ülkemiz Yunanistan bu statüyü zaman içinde tahrif etmiştir. Azınlık okulları hem Türkçemizi ve kendi kültürümüzü hem de ülkemizin resmi dilini, Yunancayı ve ülkenin kültürünü öğrendiğimiz eğitim yuvaları. Azınlık okulu, azınlığın kendi kültürünü koruyabilmesi için en önemli kurumdur. Bu okulların kapatılması yukarıda dile getirdiğim hususları da tehlikeye sokuyor. Azınlık okulları aynı zamanda Türk azınlık köyleri için bir can damarıdır. Okulun köyün sosyal hayatında, kültür ve eğitim hayatında önemi şüphesiz ki çok büyüktür. Okulların kapatılması, köylerimizin atardamarının da kesilmesi anlamına geliyor ne yazık ki.

Sonraki Haber