Batı üretimi geri çağırırken ucuz işçilikle yatırım çekemeyiz

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), “Dijital Türkiye Konferası” düzenledi. Konferanstaki “İkiz Dönüşüm” oturumunda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Batı’nın dijital teknolojilerle verimlilik artışı sağlayıp sanayi üretimini geri çağırdığı bu süreçte, sadece iş gücü maliyeti avantajıyla katma değeri yüksek yatırımları çekmek artık mümkün değil.” mesajı verdi. Yapılan araştırmaların, 2030 yılında dünyada 84 milyon yetişmiş insan kaynağı açığı olacağına işaret ettiğine de dikkat çeken Ömer M. Koç, Avrupa Birliği’nin 2030 hedefleri çerçevesinde 20 milyon bilgi ve iletişim teknolojileri uzmanı istihdam etmeyi amaçladığını söyledi.

'GENÇLERİ ANLAYALIM' MESAJI

Türkiye'nin hem yeşil hem de dijital dönüşümü sağlamak için ihtiyaç duyduğu insan kaynağına dikkat çeken Ömer Koç, şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizin kısıtlı imkânlarıyla yetiştirdiği pırıl pırıl gençlerimizin giderek artan bir şekilde kazanımlarını ülkemize aktarmak yerine istikballerini yurt dışında arama gayretine düştüklerini görmek beni hem fevkalade üzüyor, hem de had safhada endişelendiriyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Bütün ümidim gençliktedir’ sözünü aklımızdan çıkarmadan, gençlerimizi anlamak ve kendileri açısından hiç de kolay olmayan bu yolu neden tercih ettikleri üzerinde etraflıca düşünmek gerekiyor.”

SABANCI DA 'GENÇLER' DEDİ

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da konferanstaki konuşmasında, gençlerin değişen dünyadaki rolüne işaret ederek şu bilgileri paylaştı: “Bu nesil, dünyayı iyileştirmek için teknolojiyle beraber, dayanışma ve birlikte hareket etmenin etkisine derinden inanıyor. Türkiye’de 15-23 yaş arasındaki gençler üzerinde yapılan araştırmalara göre gençlerin yüzde 78’i çevresel meselelerle ilgileniyor. Yüzde 73’ü ise çevre dostu markaları tercih ediyor. Bu anlamda gençlerin cesareti, gönüllülükle harekete geçme ve el uzatma istekleri hepimize, büyük umut ve sevinç veriyor.”

Sonraki Haber