Batı zorluyor: Son Ukraynalıya kadar savaşa devam!
Kiev ve Moskova'nın İstanbul'da yürüttüğü ateşkes görüşmelerinde, Ukraynalı müzakereciler, Rus tarafıyla 'bir-iki hafta' içinde anlaşabilecekleri umudu taşıyorlardı. Rusya tarafından da benzer değerlendirmeler yapıldı. Ancak Batı'dan itirazlar geldi.
Batılı yetkililerin son açıklamalarında savaşın uzaması isteği dikkat çekiyor.
Batı, ısrarla Ukrayna’ya ağır silahlar göndermeye devam ediyor. “Alman silah yardımı Ukrayna‘nın savaşı 'kazanmasını' mutlaka sağlamalıdır. Savaşın yıllarca sürmesi olasıdır. Bu her şeyden önce Ukrayna halkı üzerinden sağlanabilir.” (German Foreign Policy [GFP], 3 Haziran 2022.) “Savaşı kazanmalıdır” kelimesinin altı, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock tarafından özellikle çizilmiştir. Başbakan Olaf Scholz, “Ukrayna bu savaşı kaybetmemelidir.” demişti. Baerbock yine Başbakan'la farkını koydu ve “Her şart altında savaş kazanılmalıdır.” çağrısı yaptı.
ATLANTİK ÇOK KUTUPLULUĞA KARŞI SAVAŞ YÜRÜTÜYOR
NATO’nun doğuya doğru genişleme ve kuşatmaya karşı Rusya bir operasyon başlattı. Neonazi gruplarının yuvalanmalarını hedef alan, Donesk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ve Kırım’ın güvenliğini sağlayan operasyonlar hedefine ulaşıyor. Rusya hedeflerine ulaştıktan sonra herekâtı durdurma işaretleri verirken Batı ısrarla savaş istiyor. Almanya’nın tecrübeli dışpolitika uzmanları çekince belirtirlerken, koalisyonun Yeşiller kanadı Atlantik yönlendirmelerini olduğu gibi uyguluyor. Atlantik merkezinin hedefi Ukrayna’nın çıkarları değil, çok kutuplu dünyanın ilerlemesini durdurmak ve ABD hegemonyasını yaşatmaktır. Bunun adımlarından birisi Rusya’yı her yönden kuşatarak zayıflatmaktır.
GFP’nin 19 Nisan 2022 bülteninde de şu bilgiler yer aldı: “Berlin ve AB yetkilileri Ukrayna’ya yoğun silah sevkıyatını planlıyorlar. Bir ABD diplomatı buna şu yorumu yaptı: 'Batı, Rusya’yı zayıflatmak için uzun bir savaşı göze alıyor.' Ayrıca ağır silahları kullanabilmeleri için Ukraynalılar Rheinland Pfalz eyaletinde bulunan ABD-NATO üssü Ramstein’de eğitiliyor.”
RUSYA’YI ZAYIFLATMAK İÇİN UKRAYNA KULLANILIYOR
GFP durumu şöyle özetliyor: “Önde gelen Berlinli politikacılar Ukrayna'ya ağır silah sevkıyatı yanında, savaşın Kiev’in zaferine kadar devam etmesi çağrısında bulunuyor. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 'Ukrayna kazanmalı' derken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de onayladı. Ukrayna’nın zaferi için ‘ağır toplar’ ve çoklu roketatar gibi ‘gelişmiş silah sistemleri’ iletiliyor. Almanya ve birçok NATO ülkesi bu tedarikle uğraşıyor. Nisan ayının başında, Batılı politikacılar Ukrayna’nın zaferi için kampanya yürüterek o sırada olası ateşkesi baltaladılar. Batı'nın Rusya'yı zayıflatma girişimi, kurbanlarının sayısı sürekli artan Ukrayna nüfusu pahasına gerçekleşiyor.”
Almanya’nın Ukrayna’ya vereceği silah sistemleri arasında Iris-T SLM hava savunma sistemi de var. Iris-T SLM, rakip uçaklara ve güdümlü füzelere 40 kilometreye kadar mesafeden müdahale edebilir. Böylece kara birliklerinin pozisyonlarını ve bir şehri koruyabilir. Alman ordusunun sahip olmadığı sistemi, ayrılan 100 milyar avroluk özel fondan temin edilecek. Almanya Ukrayna'ya dört adet MARS II çoklu roketatar teslim ediyor. ABD, daha fazla roketatar ve Ukraynalı askerlere eğitim sözü verdi.
SİLAH SEVKİYATI YILLARCA SÜRECEK BİR SAVAŞA GÖRE HESAPLANIYOR
Berlin ve Brüksel Ukrayna’ya yıllarca savaşmayı göze alacak kadar silah vermeyi öngörüyor. Ursula von der Leyen, 19 Nisan’da Brüksel'in Ukrayna'ya ağır silah ihracatını doğruladı. Federal hükûmet, ilk planda iki milyar avro tutarında “askeri yardım” sağlıyor. Düsseldorf silah grubu Rheinmetall, 50 kadar Leopard 1 muharebe tankını Kiev'e teslim ediyor. Batılı güçlerin stratejisi, sorunu en kısa sürede bitirmek değil, Rusya'yı zayıflatmaktır. AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, sonuca “savaş alanında” karar verileceğini söylerken, üst düzey bir ABD'li diplomat, transatlantik güçlerin Rusya’ya karşı “son Ukraynalıya kadar” savaşacağını söyledi.
GFP, 12 Mayıs’ta şunları yazdı: “Ukraynalı askerlerin Almanya'da Obüs 2000 eğitimleri başladı. Idar-Oberstein'daki Topçu Okulu'nda eğitim programları devam ediyor. Bu eyalet ABD üzerinden savaş ekipmanı teslimatı ile Ukrayna'ya askeri destek merkezi halini aldı. Remstein, aynı zamanda ittifakın Doğu ve Güneydoğu Avrupa'daki hava operasyonlarını yöneten NATO Hava Müttefik Komutanlığına da ev sahipliği yapıyor. İçişleri Bakanı Roger Lewentz'e (SPD) göre, çeşitli ABD üslerine ev sahipliği yapan Rheinland-Pfalz, ABD için 'inanılmaz bir önem kazandı': Yalnızca Arap dünyasındaki ABD savaşları için değil, aynı zamanda Rusya'ya karşı NATO operasyonları için de çok önemli.”
Ukrayna parlamentosu üyesi ve seçkin bir asker olan Roman Kostenko, London Guardian'a, “Ortaklarımız bize çok sayıda roketatar ve gelişmiş silah sistemleri verirse, o zaman Ukrayna kuvvetlerinin Rusya'nın işgal ettiği bölgeleri geri alabileceğini ve savaşı kazanabileceğini” söyledi. Batılı politikacıların talep ettiği şey tam olarak budur. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoană, Mayıs ortasında, ittifakın dışişleri bakanları toplantısı sırasında, Ukrayna'nın “bu savaşı kazanabileceğini” ifade etti.( welt.de 15.05.2022.) NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de “Ukrayna bu savaşı kazanabilir” demişti.( zdf.de 15.05.2022.)
BATI ÜLKELERİ ATEŞKES UMUTLARINI BALTALADI
Kiev ve Moskova'nın İstanbul'da yürüttüğü ateşkes görüşmelerinde, Ukraynalı müzakereciler, Rus tarafıyla; “bir-iki hafta” içinde anlaşabilecekleri umudu taşıyorlardı. Rusya tarafından da benzer değerlendirmeler yapıldı. Ancak Batı'dan itirazlar geldi. Times of London 4 Nisan'da, bir hükûmet yetkilisinin, savaşı bir an önce bitirmek için “aşırı istekli” olanlara dair endişelerini dile getirdiğini aktardı. Londra’ya göre, Ukrayna “en güçlü konuma” gelene kadar savaş sürmeliydi. 7 Nisan'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Kiev'in belgelerde tek taraflı olarak anlaşmayı zorlaştıran değişiklikler yaptığını bildirdi. 9 Nisan'da İngiltere Başbakanı Boris Johnson, savaşın devam etmesi lehine müdahale etmek için Kiev'e geldi. Batılı politikacılar böyle bir yaklaşımın savaşı uzatacağını açıkça kabul ettiler. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg açıkça “yıllar”dan söz etti.
Borrell'in, “savaş alanda kazanılmalı” kampanyasıdan beri, Ukrayna daha fazla toprak ve asker kaybetti. Zelensky, ABD yayıncısı Newsmax'a şunları anlattı: “Her gün 60 ila 100 asker ölüyor, 500 kişi de yaralanıyor.” Maddi hasar büyük. Ukrayna kuvvetleri sadece Rus birliklerinin geri çekildiği yerlerde ilerleyebildi. Ukrayna silahlı kuvvetlerine ağır silahlar sağlayarak kazanma stratejisinin işe yarayıp yaramayacağı son derece belirsiz. ABD'li emekli diplomat Chas Freeman, Batı Ukrayna'nın bağımsızlığı için sürekli olarak şu slogana göre hareket ediyor: “Son Ukraynalıya kadar savaşacağız.”
Olgularla görüldüğü gibi Atlantik yörüngesinde batı çok kutupluluğa karşı Rusya ve Avrasya’ya karşı uzun süreli savaş hayalleri güdüyor. Güvenliği için ülkesini savunan Rusya ile Türkiye’nin bölgedeki çıkarları örtüşüyor. Ukraynayı ileri süren Batı ile Rusya arasında tarafsızlık savaşı sürdürmek isteyenlere cesaret verir. Türkiye’nin yeri çok kutuplu dünyadır.