Batı'da İsrail çatlağı: ABD yalnız mı kalıyor?

İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaptığı katliamlara koşulsuz destek veren Batı'da Filistin Direnişi'nin başarısının ardından çatlaklar oluşmaya başladı. İtalya Gazze'ye yardım kararı alırken, Norveç'ten de İsrail'in savaş hukukuna uymadığı yönünde açıklamalar geldi.

Filistin Direniş Örgütleri 7 Ekim'de İsrail işgaline karşı Aksa Tufanı operasyonu başlattı. İsrail ordusu bu operasyonlara karşılık olarak, savaş hukukunu dahi hiçe sayarak Gazze Şeridi'ni bombalıyor.

Gazze'ye kara saldırısı başlatan İsrail'e Filistin Direniş Örgütleri karşı koyuyor. Kassam Tugayları en son İsrail'e ait 4 askeri aracı imha etti.

Başta ABD olmak üzere Batı ittifakı İsrail'in katliamlarına ya destek verdi ya da herhangi bir yaptırım uygulanması konusunda adım atmadı.

İTALYA'DAN GAZZE'YE YARDIM KARARI

Filistin Direnişi'nin etkisi ve İsrail'e karşı tüm dünyada oluşan tepkiyle birlikte Batı'da da çatlak oluştu.

ABD'nin koşulsuz destek tavrına rağmen İtalya Gazze'ye yardım kararı aldı.

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Gazze'ye yönelik insani yardım malzemelerini taşıyan uçakların Mısır'ın El Ariş Havalimanına ulaştığını bildirdi.

NORVEÇ: İSRAİL SAVAŞ HUKUKUNA UYMUYOR

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrail’in 'meşru müdafaa' hakkını desteklediklerini, lakin İsrail’in insani hukuka saygı duyarak siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapması ve orantılı karşılık vermesi gerektiğini belirtti.

FRANSIZ VEKİL: CİBALİYE SALDIRISI KATLİAMDIR

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Guiraud, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Gazze'de bir katliam gerçekleşti. İsrail ordusu kasıtlı olarak Cibaliye Mülteci Kampı'nı hedef aldı." ifadelerini kullandı.

Fransız milletvekili, "Büyük güçler hareket bile etmeden etnik temizliği izliyor. Utanç verici." değerlendirmesini yaptı.

İSRAİL ULUSLARARASI MAHKEMEDE YARGILANABİLİR

İsrail'in bu saldırılarıyla ilgili hiçbir uluslararası kurum, kuruluş herhangi bir yaptırım uygulamazken, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Han, Mahkeme'nin İsrail'i yargılama yetkisinin olduğunu söyledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Han, İsrail'in sivillerin gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçlara ulaşmasını sağlamak için "gözle görülür çaba" göstermesi gerektiğini söyledi.

Savcı Han, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargı yetkisine sahip olduğunu hatırlattı.

Sonraki Haber