Batı'da yalnızlık Türkiye'de dayanışma
Milli Dayanışma Kampanyası'na destek ilk günden çığ gibi büyüdü. Farklı kesimlerden binlerce kişi ve kurum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca açılan yardım hesabına bağışta bulundu.
Koronavirüs salgını Batı ile Türkiye arasında önemli bir farkı ortaya çıkardı. Amerika’da, İtalya’da, İspanya’da, İngiltere’de insanlar yalnızlaşırken, Türkiye’de dayanışma öne çıktı. İnsanlar birbirlerinin, ihtiyacı olanların yardımına koştu. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan Milli Dayanışma Kampanyası başlattı. 'Biz Bize Yeteriz Türkiyem' diye yola çıkıldı. Amaç dar gelirli vatandaşları yalnız bırakmamak. İşini kaybedenin ortada kalmasını önlemek.
KABİNEDEN 5 MİLYONLUK BAĞIŞ
Erdoğan, kampanyaya yedi aylık maaşını bağışladığını duyurdu. Kabineye eşlik eden isimlerin toplamda 5 milyon 200 bin liralık bağışta bulunduklarını bildirdi. Siyasilerden de kampanyaya destek geldi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli beşer maaşlarını bağışladıklarını duyurdular. Ak Parti Genel Başkan yardımcılarından Mehmet Özhaseki 5, Hamza Dağ 3 maaşını bağışladı. Ak Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya 2 maaşını, Ak Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ise 1 maaşını bağışlayarak katıldığını bildirdi. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da sosyal medya hesabından 3 aylık maaşını bağışladığını aktardı.
FAHRETTİN KOCA'DAN DESTEK ÇAĞRISI
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 1 aylık maaşını bağışlayarak destek olduklarını duyurdular. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından "Koronavirüse karşı hepimiz eşit şartlarda değiliz. Maddi desteğe ihtiyaç duyanları lütfen destekleyin" ifadelerini kullandı.
BELEDİYE VE ÜNİVERSİTELERDEN DESTEK
Ardından Belediye Başkanları ve üniversite rektörleri peş peşe açıklamalar yaparak 2,5,7... maaşlarını bağışladıklarını duyurdular.
İŞ DÜNYASI ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYDU
Sabancı Topluluğu, 150 bin adet tanı kiti ve koronavirüs aşı ve serumunun geliştirilmesi için yapılan çalışmalarda kullanılmak üzere 1.7 milyon lira bağış yapacağını bildirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, 15 milyon lira katkı sunacaklarını duyurdu. İstanbul Ticaret Odası olarak 5 milyon lira katkı sağlayacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 10 milyon lira destek sağlandığını duyurdu. Türkiye İş Bankası Grubu 10 milyon liralık kaynak ayırdığını bildirdi.
'IMF KAPILARINA DAYANMADIK'
Ankara Sanayi Odası, kampanyaya 500 bin lira bağış yapma kararı aldı. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Gün birlik olma ve dayanışma günüdür. Busıkıntılı günleri de birlik ve beraberlik içinde dayanışma ruhuyla aşacağımıza inanıyoruz” dedi. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın’dan, “Dünya genelinde sayısı yüzü bulan ülkeler IMF kapısında beklerken, biz bize yeteriz Türkiyem” diyerek Türkiye genelindeki tüm şubeler ve üyelerle ortak bir havuzda maddi destek oluşturmak adına kampanya başlattıklarını bildirdi.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 5 milyon lira bağışla destekte bulundu. Türk Telekom CEO Ümit Önal bu ayki maaşıyla kampanyaya katıldı. Fıratpen, 2 milyon lira bağışladığını duyurdu. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği 50 bin liralık destek vereceğini açıkladı ve rüzgar enerjisi sektörüne de en az 1 milyon liralık bağış yapma çağrısında bulundu.
Sadece iş insanları ve kamu çalışanları değil simitçisinden emeklisine işçisine bir çok vatandaş da dayanışmaya katkıda bulundu. Günlük kazancını bağışlayan da oldu maaşını verende.
SAVUNMA SEKTÖRÜNDEN 10 MİLYON LİRA
Öte yandan, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, kampanyaya 5 aylık maaşını bağışlayarak destek verdi. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sektör olarak toplam 10 milyon lira bağışladıklarını bildirdi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu da Milli Dayanışma Kampanyası'na yönettiği şirket ve iştirakleri üzerinden 20 milyon lira katkı sunacaklarını duyurdu. Memur-Sen Konfederasyonu 2 milyonluk bağış yaptığını bildirdi.
ASYA'DA BİRLİK BATI'DA YALNIZLIK
Asya ve Batı arasındaki fark koronavirüs salgını sırasında da kendini gösterdi. Çin’de kamuculuk ve örgütlülük öne çıkarken, on binlerce sağlık görevlisi ölümü göze alarak Wuhan’a yardıma koştu. Çin halkı koronavirüse karşı mücadelede birbirinin yardımına yöneldi. Avrupa Birliği koronavirüs salgını nedeniyle İtalya’yı, İspanya’yı yalnız bırakırken, Çin tüm dünyanın yardımına soyundu. Binlerce doktorunu salgının hızla yayıldığı ülkelere gönderdi. Kendisine ticaret savaşı açan, Çin denizinde tehdit eden Amerika’yı bile yalnız bırakmadı. Rusya da boş durmadı. O da diğer ülkelerin yardımına koştu.
Batı ülkelerinde koronavirüs salgını nedeniyle ciddi travmalar da yaşandı. İtalya’da hastalar ortada bırakılırken, ölenlerin cesetlerinin kaldırılması bile sorun oldu. Aileler birbirinden koptu, herkes kendi derdine düştü.İspanya’da daha acısı yaşandı. Huzur evlerinde yaşamını sürdüren ileri yaştaki kişiler kendi hallerine bırakıldı. Günler sonra ölmüş hastaların kokmuş cesetlerine ulaşıldı. İspanya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, askerlerin dezenfektasyon çalışmaları için huzurevlerine gittiği, tesislerin tamamen terk edilmiş halde bulunduğu belirtildi. Savunma Bakanı Margarita Robles, “Ordu, bazı huzurevi ziyaretlerinde yaşlı kişileri tamamen terk edilmiş biçimde, kimi zaman yataklarında ölmüş halde buldu" dedi. Yakınlarının bile bu kişileri arayıp sormadığı ortaya çıktı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson hastalığın yayılmasını ve ölenlerin ölmesini, kalan sağlarla yola devam edilmesini istedi. Batı’da bazıları koronavirüs nedeniyle yaşanacak ölümlerin ülkelerin sosyal güvenlik kurumlarını rahatlatacağını savunanlar bile çıktı.
ABD’de evsizler sokaklara terk edildi. Evsizlere kalacak yer bulmak yerine sokaklara geceleri yatmaları için çizgi ile yerler belirlendi. Hastalar yalnızlıktan intihar ediyor. Diğer gelişmiş(!) Batı ülkelerinde de durum benzer. Uygulanan sistem nedeniyle aile bağları kopmuştu, insanlar iyice bireycileşti, kendini kurtarma derdine düştü, yalnızlaştı.