Batının Asya politikası Almanya'da "enerji paniği" yarattı

Almanya'da enerji krizi yaşanıyor. 3 nükleer santralin daha kapatılması kararı alan Alman hükümetini iş dünyası uyardı. Almanya'nın doğu yönlü genişleyen NATO politikalarına ayak uydurması, gelecekte Avrupa'nın enerji sorununu çözmesi önündeki engeli ortaya çıkardı.

Alman iş dünyasından Alman hükümetine "enerjide darboğaz" uyarısı geldi.

NATO'nun Doğu Avrupa'da genişleme politikası ve Ukrayna Rusya geriliminde uygulanan politikalar, Avrupa'nın enerji sorununu doğrudan etkiledi. Erteleme kararı aldığı son 3 nükleer santralin kapatılması yönünde karar alan Almanya'da iş dünyası harekete geçti.

Ekonomik Darboğaz Uyarısı

15 Nisan 2023 tarihini işaret eden Alman hükümeti ile iş dünyası karşı karşıya geldi. Hükümet, son üç nükleer santralin cumartesi günü devre dışı bırakmayı planlarken, Alman iş dünyası, "nükleer santralin kapanması nedeniyle enerji arzında yaşanacak darboğazlar” konusunda hükümeti uyardı. Söz konusu tesisler Bavyera'daki Isar 2, Baden-Württemberg'deki Neckarwestheim 2 ve ülkenin kuzey batısında yer alan Emsland nükleer santralleri, geçen yıl ülkenin ihtiyacı olan enerjinin yüzde 6'sını karşılamıştı.

Japonya'da 2011'de yaşanan Fukuşima nükleer faciası sonrası Almanya, eski Başbakan Angela Merkel hükümeti döneminde nükleer enerji kaynaklı risklerin güvenli bir şekilde kontrol edilemeyeceği gerekçesiyle nükleer enerjiyi terk etme kararı almıştı. Söz konusu facia sonrası nükleer enerjiden çıkış yasası uyarınca 2021’de 30 yıldır aktif olan 3 nükleer santrali kapatılmış ve aktif durumdaki son üç nükleer enerji santralinin de 2022 sonuna kadar kapatılacağı duyurulmuştu.

Enerjide arz güvenliği kaynaklı riskler halen devam ederken Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Peter Adrian, Alman hükümetinin nükleerden aşamalı olarak vazgeçme planını eleştirerek, enerji de arz darboğazları ve yüksek fiyatlar konusunda uyarıda bulundu. Adrian açıklamasında “Doğal gaz fiyatlarındaki düşüşe rağmen Almanya'daki çoğu şirket için enerji maliyetleri yüksek olmaya devam ediyor. Aynı zamanda, arz güvenliği kaynaklı riskler halen devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Adrian ayrıca söz konusu risklerin sadece gelecek kış ayları için değil, uzun vadede de devam edeceğini söyledi. Almanya'nın mevcut tüm enerji kaynaklarına bağımlı olduğuna da belirten Adrian, akıllara enerji zengini ve komşu ülkelerle yürütülen dış politikayı getirdi. Rusya Ukrayna krizinde Rusya'ya karşı yürütülen ABD merkezli yaptırım kararlarına uyan ve öncü bir rol üstlenen Almanya'nın yakın gelecekte nasıl bir enerji politikası ve dış politika izleyeceği merak konusu.

Sonraki Haber