Batı’nın eğitimleri Ukrayna’yı ölüme sürükledi

Askeri uzmanlar, Ukrayna ordusuna verilen eğitimlerin başarısızlığına dikkat çekti. Beklentinin yüksek tutulması, sahadaki gerçeklikle uyuşmadı. Uzmanlar ayrıca Ukrayna’nın askeri fırsatları değerlendiremediğini de vurguladı.

Financial Times’ın cuma günü Batılı uzmanlara ve askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD ve diğer Batılı devletler tarafından Ukraynalı birliklere verilen eğitim, onları Rus güçlerine karşı saldırıya hazırlamadı. Karşı saldırıdaki ağır kayıp ve başarısızlık, Batı ile Ukrayna arasında gerilime sebep oldu. Karşı saldırıda 80 bine yakın kayıp veren Ukrayna’da savaş boyunca askeri başarısızlığın faturası Batı tarafından Kiev yönetimine çıkarılırken, Kiev de Batı’yı suçluyor.

Ukrayna’nın şu ana kadar “arzu edilen kararlı atılımı gerçekleştiremediğini” söyleyen bir kaynak, bazı Batılı yetkililerin Kiev’in “muhtemelen siyasi desteğin zirvede olduğu” bir dönemde Batı’dan gelen yoğun askeri yardımın sunduğu fırsatları kullanamadığına inandığını da sözlerine ekledi.

‘USTALAŞAMADILAR’

Bazı ABD’li yetkililer özel olarak Ukrayna birliklerinin “eğitim sırasında mekanize piyade, topçu ve hava savunmasını birleştiren modern operasyonlarda ustalaşamadıklarından” şikayet etti. Kaynaklar Ukrayna’nın taarruzun başlarında verdiği kayıpların “sürdürülemez” olduğunu ve sadece mayıs sonu ve haziran başında “karşı taarruz için sağlanan NATO teçhizatının neredeyse beşte birine” denk geldiğini iddia etti. Bu tür gerilemeler Kiev’i taktik değiştirmeye ve “yıpratıcı bir yaklaşıma” geri dönmeye zorladı.
Ukrayna kuvvetlerinin piyade, zırhlı, topçu ve hava savunma birliklerinin koordineli hareket etmesini öngören NATO birleşik silahlı savaş doktrinini takip etmesinin “imkansız” bulduğunun belirtildiği haberde, Kiev ordusunun hala “bölük (200 asker) ya da müfreze (20-50) seviyesinin üzerinde” operasyon yürütmekte zorlandığı da aktarıldı.

‘EĞİTİM ÇOK KISAYDI’

FT’nin görüştüğü uzmanlara göre Batı’nın Ukrayna birliklerine verdiği eğitim “çok kısaydı” ve savaş alanındaki koşullara yeterince uyarlanmamıştı.

Ukraynalı bir Özel Kuvvetler birliği komutanı, Batılı eğitmenlerden aldığı “kötü tavsiyelere” uymuş olsaydı “ölmüş olacağından” yakındı.

Askeri uzmanlar Michael Kofman ve Rob Lee eylül ayı başında yayınladıkları bir raporda “Ukrayna ordusunun nasıl savaştığının ve genel olarak harekat ortamının yeterince anlaşılamamasının Batılı resmi çevrelerde yanlış beklentilere, yersiz tavsiyelere ve haksız eleştirilere yol açıyor olabileceğine.” işaret ettiler.

Ülkenin güneyindeki iki köyü geri almak için iki hafta süren bir Ukrayna operasyonunu inceleyen Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü (Rusi) uzmanları Jack Watling ve Nick Reynolds, yakın tarihli bir raporda çatışmaların tugay düzeyinde planlama ile takım ve bölük komutanlarına yardımcı olmak için daha fazla toplu eğitime ihtiyaç olduğunu gösterdiğini söyledi. ABD’li yetkililer de Kiev’in daha deneyimli birliklerini, aylar süren bir savaşın ardından Mayıs 2023’te Rus güçleri tarafından ele geçirilen Donbass’ın Arteymovsk (Bahmut) kentinin “beyhude savunması” için harcama kararını sorguladı.

MAYINLAR ORDUYU YAVAŞLATTI

Ukrayna birçok yönden karşı saldırıya geçti. Başlıca çabası Zaporijya bölgesindeki Orikhiv’den güneye doğru ilerlemek oldu. Karşı taarruzda mızrağın ucu olarak görev yapan 47. mekanize tugay, haziran başındaki operasyonun ilk haftalarında buradaki savaş alanında sorunlarla karşılaştı.

Askeri yetkililere göre, bazı bölgelerde metrekare başına beş mayına kadar çıkan zorlu mayın tarlaları nedeniyle yavaşlayan Ukraynalılar, Rus helikopterlerinin ve ağır topçularının saldırısına uğradı. Kısa süre sonra Leopard 2A6 tankları ve Bradley piyade savaş araçları da dahil olmak üzere Batı tarafından tedarik edilen ekipmanların hasar gördüğü ve terk edildiği görüntüler ortaya çıktı. Düzinelerce askerin öldüğü ya da ağır yaralandığı bildirildi.

‘RUSYA DÜŞMANDAN ÖĞRENİYOR’

Bu arada uzmanlar Rus güçlerinin “düşmanlarından öğrenmeye” ve taktiklerini uyarlamaya devam ettiğini söyledi. Ukrayna İstihbarat Şefi Budanov Rus ordusu için, “Onları hafife almamalıyız; aptal olduklarını düşünmemeliyiz. Bazı değişiklikler yaptılar, örneğin insansız hava araçlarını yoğun bir şekilde kullanmaya başladılar. Uyum sağlıyorlar, bu bir gerçek.” açıklamasını yapmıştı. Moskova güçleri insansız hava aracı savaşı söz konusu olduğunda hala üstünlüğe sahip. Rus Lancet-3 kamikaze insansız hava araçları, Kiev’in insansız hava araçlarının sahip olmadığı bir kapasite olan hedeflerini otonom olarak takip edebildikleri için “özel bir tehdit” oluşturuyor. Mevcut koşullar altında, Ukrayna’nın herhangi bir başarısı en iyi ihtimalle yavaş ilerleyecek ve Batılı müttefiklerin yıpratıcı bir savaşı sürdürmek için mühimmat ve diğer ekipman üretimini arttırmasına bağlı olmaya devam edecek.

YÜZDE 90 KAYIP

Ukrayna’da Poltava Bölge Askerlik Dairesi Başkan Vekili Yarbay Vitaliy Berezhnoy, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (AFU) geçen sonbaharda birliklerine katılan personelin yüzde 90’ını kaybettiğini söyledi. Berezhnoy, “Örneğin, geçen sonbaharda birliklere takviye yapan 100 kişiden 10-20’si kaldı, geri kalanı öldü, yaralandı ve hizmet dışı bırakıldı.” ifadelerini kullandı.

Berezhnoy, Poltava şehir meclisinin 39. oturumunda milletvekillerine Genelkurmay Başkanı tarafından onaylanan seferberlik planının bölge merkezinde sadece yüzde 13 oranında yerine getirildiğinden ve Ukrayna birliklerinin takviyeye ihtiyaç duyduğundan yakındı.

Ukrayna 24 Şubat 2022’den bu yana sıkıyönetim altında bulunuyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin imzaladığı genel seferberlik kararnamesine göre sıkıyönetim süresince 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna’yı terk etmeleri yasak.

Celbin mutlaka askere alma ve sosyal destek bölge merkezinin bir temsilcisi tarafından verilmesi gerekmiyor. Askere alınan kişinin çalıştığı işletmenin yöneticileri, konut ve ekonomi komitesi başkanları, ev komitesi temsilcileri ve diğer yetkililer tarafından da yapılabilir.

Sonraki Haber