Batman’da fabrikaların yüzde 30’u üretime ara verdi

Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olan Batman’da tekstil fabrikalarında 42 bin kişi istihdam ediliyor. Başta enerji olmak üzere artan maliyetler, fabrikalarda üretimin aksamasına neden oldu. İş insanları, yeni destek paketinin açıklanmasını ve enerji maliyetlerinin düşürülmesini istedi

Sanayinin zayıf olması nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde en önemli sorun işsizlik. İstihdam için en elverişli sektörü ise tekstil oluşturuyor. Bölgede her ilde devletin de yoğun desteğiyle fabrikalar kuruldu, kurulmaya da devam ediyor. Batman’da da önemli çalışmalar yapıldı. Kurulan fabrikalar kente ekonomik olarak da büyük katkı sunuyor. Ancak son dönemde üretimde başta enerji olmak üzere maliyetler arttı. Bu da üretimin aksamasına neden oluyor.

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Tekstil Sanayi İş Adamları Derneği (TEKSİAD) Başkanı Mehmet Ali Öztürk, sektörün durumunu Aydınlık’a anlattı.

Mehmet Ali Öztürk

‘MALİYETLER ÇOK ARTTI’

Batman Tekstil Sanayi İş Adamları Derneği (TEKSİAD) Başkanı Mehmet Ali Öztürk, Batman’da fabrikaların yüzde 30’unun üretime ara verdiğini bildirdi.

Batman’da tekstil dışında ikinci bir iş alanı olmadığına dikkat çeken Öztürk, “Enerji, lojistik, nakliye giderleri, dövizdeki istikrarsızlık, yüksek enflasyon oranları, asgari ücretin enflasyon kaynaklı aşırı yükselmesi, erzak giderlerinin artışı ki burada günlük 300-500 kişilik yemek yapılıyor. Yedek parçasından tutun iplik fiyatına kadar her şeyde ciddi bir artış oldu. Dolayısıyla maliyetlerimiz o kadar arttı ki bir yerde tekstil tıkanma noktasına geldi. Bizi Avrupalı müşteri ayakta tutuyordu. Ortadoğu ülkelerinde hem işçilik hem de enerji giderlerine yapılan destekten dolayı 2 euro daha ucuza üretiyorlar. Dolayısıyla yabancı müşterimiz oraya gidiyor, çoğunu kaybettik. Zara’nın Türkiye’den çekilmesi söz konusu şu an. Zaten çekilirse bu pastadan payımızı tamamıyla kaybedeceğiz” dedi.

Doların baskılanmasının ihracatçının işine gelmeyeceğini, doların piyasadaki karşılığıyla bugünkü reel fiyatların birbirinden çok uzak olduğunu kaydeden Mehmet Ali Öztürk, “Batman’da arkadaşlarımızın yüzde 30’u işsizlikten şu an kapalı, iş olmadığı için üretime ara verdiler. Müşteri sipariş geçerse tekrar üretime başlanır” ifadelerini kullandı.

‘ENERJİ ZAMLARI FİYATLARA YANSIYOR’

Öztürk, enerji zamlarını da şöyle değerlendirdi: “Bu şartlarda üretimi ne kadar devam ettiririz o da ayrı bir sorun. Üretime, yatırıma destek sunulması gerekirken enerjide sanayiye yüzde 50 zam geliyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Sonuç itibariyle sanayici, zam oranını ürettiğine yansıtmak zorunda. Sektör ciddi sıkıntı içinde.”

‘DESTEK PAKETİ AÇIKLANMALI’

TEKSİAD Başkanı Mehmet Ali Özürk, sektörün çözüm beklentisini de şöyle açıkladı: “Personeli 1700 tane servis taşıyor, akaryakıtı, hali, kasabı, manavı, oteli, restoranıyla şehrin bütün döngüsü bu sektörün üzerinden dönüyor. Üretime, yatırıma, istihdama teşvik paketinin, destek paketinin açıklanması lazım. Üretimde kullanılan enerji giderlerine bir destek sunulması lazım. Şu anda tıkanma noktasına gelen bu sektör, bu maliyetlerle umarım ki temelli tıkanmaz.”

Abdulkadir Demir

EN ÇOK GENÇ, EN ÇOK İŞSİZ BATMAN’DA

Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, tekstil sektörünün Batman için önemine dikkat çekerek pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini belirtti. Demir, “Batman’da tekstil bir sosyal sorumluluk projesi. Batman Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip aynı zamanda en çok işsizliğe sahip olan bir ildir. Biz Batman Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin daha çok sanayi ile öne çıkmasını arzu ederiz. Ama baktık ki istihdam daha çok tekstille yapılabiliyor, buna ağırlık verdik. Şu anda tekstilde 42 bin çalışanımız var, en güzel tarafı da çalışanların yüzde 51’i kadınlardan oluşuyor” dedi.

Tekstilin Batman’da kalıcı olabilmesi ve istihdam için ‘tekstil kente’ ihtiyaçları olduğunun altını çizen BATSO Başkanı Abdulkadir Demir şunları ifade etti: “Sanayi elektrikle dönüyor, maliyetler çok yükseldi, kâr marjı yerinde duruyor. Şu anda tekstilde sorunlar var. İŞ-KUR destekleri devam etmeli ve süreleri uzatılmalı. Eğer yarın bu kadar genç nüfusa sahip bir ilde tekstil de kepenk kapatırsa ne olur, bunu düşünmek bile istemiyorum. Batman’da tekstili kalıcı hale getirmemiz lazım. Ancak ve ancak işsizliği bununla çözebiliriz. Doğu ve Güneydoğu’da işsizliği önleyebilmek için gerekirse pozitif ayrımcılık yapılması lazım.”

Sonraki Haber