Batman'da tütün arazileri çilek bahçesi oldu

Sason ilçesinin kaderi 15 yıl önce tütüne alternatif olarak devlet desteğiyle yetiştirilen çilekle değişti. Üretimi 15 dekarda başlayan ve yıldan yıla artarak 1400 dekara yükselen çilek, tersine göçü de sağladı.

Geçen yıl kavuştuğu tescille üreticisinin yüzünü güldüren çilekte bu yıl rekolte beklentisi 5 bin tonun üzerine çıktı.
Sason Kaymakamı Murat Mete, Sason'un çilek serüveninin 2007 yılında tütüne alternatif ürün olarak başladığını söyledi. Devlet desteğiyle 15 yıl önce 4 aileyle başlayan üretimin bugün 400 aileye ulaştığını belirten Mete, 1400 dekar alanda üretimi yapılan çileğin Sason için çok ciddi bir gelir kapısı olduğunu ifade etti.


Mete, "Üreticilerimiz daha çok ürününü toplu olarak fabrikalara, özellikle reçel işleyen entegre çilek fabrikalarına vermeyi tercih ediyor. Üreticilerimiz kilogramını 10-12 liradan çileği pazarla buluşturmakta" dedi.


Çilekte fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek ve fiyatı sabitleyebilmek amacıyla ilçede Çilek Üreticileri Birliği kurulduğunu anlatan Mete, bu birliğin kurulmasına katkı sunduklarını bildirdi. Soğuk hava deposu alanı da tahsis ettiklerini belirten Mete, çileğin tarladan doğrudan tüketiciye ulaşması için üreticileri desteklediklerini ifade etti.

Sonraki Haber