‘Batman’da üretici fıstığa yöneliyor’

Tarımda plansızlığın son örneği Batman’da yaşanıyor. Ekilebilir 650 bin dekar alanda, üretici para kazanamıyorum diyerek 5 yıl sonra ürün verecek olan Antepfıstığına yöneliyor. İlde 100 bin dekar birinci sınıf araziye Antepfıstığı fidanı dikildi

Arkadaşımız Ekrem Demir, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ile bölgede kontrolsüz gelişen Antepfıstığı bahçelerini konuştu.

Batman’da mısır ve buğdaydan para kazanamayan üretici Antepfıstığına yöneldi. Ziraat Odası, kıraç arazinin ürününün birinci sınıf tarım arazilerine dikilmesine tepki gösterdi. Plansız şekilde dikim yapıldığını belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, hükümetin planlama yaparak bunun önüne geçmesini istedi. Batman’da 650 bin dekar ekilebilir arazinin 100 bin dekarına Antepfıstığı ağacı dikildi.

Aydiş, “Antepfıstığı kıraç arazide yetişir ve aroması da çok lezzetlidir. Ovada yetişen Antepfıstığının aroma değeri yoktur. Bu hem fıstığa zarar verir hem de verimli arazilerin hızla yok olmasına neden olur. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun yolu da planlama ve üreticinin ürününün para etmesidir.” dedi.

BAKLAVANIN VAZGEÇİLMEZİ

Antepfıstığı, Gaziantep- Urfa hattında yetişiyor. Bir de Siirt fıstığı var. Aroması aynı değil ancak Türkiye’nin bu alandaki ihtiyacını karşılıyor. Baklava ve çikolatanın vazgeçilmezi Antepfıstığı ayrıca çerez olarak da tüketiliyor. Türkiye’de geçen yıl 230 bin ton Antepfıstığı elde edildi. Antepfıstığı üreticide 280 liradan alıcı buluyor.

BAKANLIK SORUNUN FARKINDA

İyi para ediyor diye çiftçilerin buğday ve mısır tarlalarını hızla Antepfıstığı bahçelerine dönüştürdüğünü belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Batman’da fıstık ekili alanların son 10 yılda hızla artarak 100 bin dekarı geçtiğini söyledi. Aydiş konuya ilişkin Aydınlık’a şu değerlendirmede bulundu:

“En büyük sıkıntı birinci sınıf tarım arazilerine fıstık ekiliyor olması. Batman’da 650 bin dekar alanda tarım yapılıyor. Bunun 200 bin dekarına buğday, 55 bin dekarına arpa, 25 bin dekara kırmızı mercimek, 60 bin dekara mısır, 10 bin dekara tütün ekiliyor. Son 10 yıldır para kazandırıyor diye üretici diğer ürünlerden vazgeçip hızla birinci sınıf arazilerine Antepfıstığı dikim yapıyor. Bu ürün dikildiğinden 5 yıl sonra ürün verir. Üretici bunu göze alıyor. Bizim bölgenin fıstığı baklavalıkta kullanılmıyor. Çerezlik olarak kullanılıyor. Bu konuyu geçmişte Tarım Bakanlığına ilettiğimiz halde bir çözüm bulunamadı. Yazık bu arazilere.”

Üretimde planlamanın büyük önem arz ettiğini hatırlatan Aydiş, “Maalesef bir plan program yok, kim nereye ne istiyorsa ekiyor. 50 metreden su çıkan tarlaya fıstık ekilmez, bu yanlışlığa yetkililerin müdahale etmesi lazım. Zararın neresinden dönülse kârdır. Bu sıkıntıların sebebi devletimizin tarım politikasının olmamasıdır… Devlet, a bölgesinde mısır, b bölgesinde buğday ekilecek demeli. Bugün ne kadar mısır ne kadar buğday ne kadar pamuk ihtiyacımız var ona göre bölgelere dağıtmalı.” değerlendirmesini yaptı.

‘ÜRETİMDE PLANLAMA ŞART’

Nizamettin Aydiş sözlerini şöyle bitirdi:

“Devletin tarımda bir an evvel havza bazına geçmesi lazım. Hükümetimizden ricamız, tarım politikasını oluştursun ki millet ne yapacağını bilsin. Millet bir ürün ekiyor toprağa zarar veriyor, bunu herkes görüyor. Böyle bir yönetim olur mu? Mısır da öyle, bir dönümüne 170-180 kilo gübre veriliyor, toprak kaldırmıyor bunu. Çoraklaşacak, giden toprak 20-30 sene de ancak geri gelir.”

Sonraki Haber