Bayatlamayan poğaça nasıl yapılır? Çok lezzetli ve bayatlamayan poğaça tarifi...

Poğaça, hamurun içine çeşitli malzemelerin katıldığı, lezzetli ve hafif bir hamur işi türüdür. Poğaçaların uzun süre dayanabilmesini ve bayatlamamasını isteriz. Peki bayatlamayan poğaça nasıl yapılır? İşte çok lezzetli ve bayatlamayan poğaça tarifi...

Poğaça, Türk mutfağında oldukça yaygın olan poğaça, kahvaltılar, atıştırmalıklar veya öğle yemeklerinde tercih edilen bir yiyecektir. Aynı zamanda farklı coğrafyalarda ve kültürlerde benzer isimlerle ve içeriklerle yapılan benzer hamur işleri de bulunmaktadır. Poğaçalar, iç harcına göre çeşitlilik gösterir ve farklı tatlar elde etmek için çeşitli malzemeler eklenir. Poğaçalar, genellikle kahvaltıda, çay saati atıştırmalıkları olarak veya öğle yemeklerinde yanında çorba ile servis edilir. Taze ve sıcakken yemek en lezzetli hali olacaktır. Peki bayatlamayan poğaça nasıl yapılır? İşte çok lezzetli ve bayatlamayan poğaça tarifi...

BAYATLAMAYAN POĞAÇA NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

  • Hamur için
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ (tercihen ayçiçek yağı)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 paket instant maya (7 gram)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yaklaşık 5 su bardağı un
  • İç Harcı için
  • Peynir (beyaz peynir, lor peyniri, kaşar peyniri vb.)
  • Zeytin
  • Sucuk
  • Yeşil soğan
  • Maydanoz
  • Sivri biber
  • Üzeri için
  • 1 yumurta sarısı
  • Çörek otu veya susam

YAPILIŞI

  1. Sütü bir tavada hafifçe ısıtın, sıcak olmamalı, ılık olmalıdır. Sıcak süt mayayı öldürebilir.
  2. Sıvı yağ, yoğurt, yumurtaları ve instant mayayı sütün içine ekleyin. İyice karıştırın.
  3. Tuz ve yavaşça unu ekleyerek yoğurun. Hamur ele yapışmayan bir kıvam alana kadar un ekleyin. Hamurun pürüzsüz ve elastik olması önemlidir.
  4. Hamuru örtün ve mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına çıkana kadar yaklaşık 1-2 saat bekletin.
  5. Mayalanan hamuru tezgaha alın ve birkaç kez yumruklayarak havasını çıkarın. Ardından hamuru dilediğiniz büyüklükte parçalara ayırın ve yuvarlayarak şekillendirin.
  6. İç harcını hazırlamak için peynir, zeytin, sucuk, yeşil soğan, maydanoz, sivri biber gibi malzemeleri doğrayın veya rendeleyin.
  7. Hamur parçalarını elinizle açarak iç harcı ekleyin ve poğaça şekli verin.
  8. Hazırladığınız poğaçaları yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu veya susam serpin.
  9. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında poğaçalar altın rengini alana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  10. Fırından çıkan poğaçaları soğumaları için bir tel ızgara üzerine yerleştirin.

Sonraki Haber