Bayburtlu kadınlar ‘mesleksizliğe’ başkaldıracak

Baksı Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Koçan, “Bayburt’ta atılacak doğru bir adımla Anadolu kadınını güçlendirmeyi amaçlayan bu önemli girişim ile; devletten STK’lara, özel sektörden bireysel destekçilere kadar tüm herkesi, iş birliğine, beraber düşünmeye ve dayanışmaya çağırıyoruz.” dedi.

Baksı Kültür Sanat Vakfı, Bayburtlu kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik gücünü arttırmayı amaçladığı “Baksı Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi” projesini düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. 8 dönüm arazi üzerinde 2 bin 550 metrekarelik alana sahip projede, 7 atölye, 1 çok amaçlı salon, satış merkezi, kütüphane, kreş, kafeterya ve misafirhane gibi alanlarının bulunacağı ödüllü tasarımın, 100 milyon liralık yatırımla hayata geçirilmesi planlanıyor. Burada konuşan, Baksı Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan herkese dayanışma ve iş birliği için çağrıda bulundu.

GELENEKTEN İLHAM ALINACAK

Projede, geniş yelpazeli bir program olacak. Merkezde geleneksel dokuma ehram, kilim, halı ve el sanatları ürünleri üretilecek. Kadınlar, gelenekten, yola çıkarak üretecek. Doğal boyalı malzeme ve iplik kullanacaklar. Tüm üretimler el yapımı olacak. Hazırlanacak ürünleri güncel tasarımcılar tasarlayacak ve Baksı markası ile Avrupa pazarına sunulacak.

Rana Erkan Tabanca -Hüsamettin Koçan - Melkan Gürsel

DESTEK ÇAĞRISI

Sık sık kadınların ancak üretim süreci içinde özgürleşebileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Koçan, “Bu proje Anadolu kadınının mesleksiz ve üretimden uzak tutulmasına başkaldırıyor.” dedi. Koçan, şöyle konuştu:
“Bayburt’ta atılacak doğru bir adımla Anadolu kadınını güçlendirmeyi amaçlayan bu önemli girişim ile; devletten STK’lara, özel sektörden bireysel destekçilere kadar tüm herkesi, iş birliğine, beraber düşünmeye ve dayanışmaya çağırıyoruz.”

MİMARİ ÖZENLE PLANLANDI

Eğitim ve istihdam merkezi olarak planlanan yapı, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yerel mimari değerlere saygı çerçevesinde, iklim ve coğrafi koşullar gözetilerek tasarlandı. Bu projede yer almaktan mutluluk ve gurur duyduğunu ifade eden Tabanlıoğlu Mimarlık Kurucu Ortağı Melkan Gürsel ise şunları kaydetti:

“Yapı, duygusal bağlamda güven oluştururken, uyumlu görselliğiyle bulunduğu yerin bir parçası olmasını, dolayısıyla burada yaşayanlar için benimsenmesi ve sahip çıkılması kolaylaştırıyor. Kadın için ayrılan mekanın mahremiyet ihtiyacının tespit ettiği içe dönük olma hali, ortak sosyal alan olarak da çalışacak olan iç avlu ile dış mekan ve 'açıklık' kazanılıyor... Ortak üretimin asıl olduğu kurguda sürecin mekansallaşmasına hizmet edecek biçimde sokak seviyesinde yer alan birimler, öncelikle dışarıyla ilişki kurması planlanan sergileme ve satış, kafeterya ve mutfak, kütüphane ve çok amaçlı salon işlevlerine ayrılıyor.”

Sonraki Haber