Bayram tatili yolunda fazla benzin yakmayın! Uzun yolda yakıt tasarrufu yapmanın püf noktaları

Kurban Bayramı tatilinin gelmesi ile yollarda hareketlilik başladı. Artan motorin ve benzin fiyatları ise tatilde uzun yola gidenlere dezavantaj yaratı. Peki, uzun yolda nasıl yakıttan tasarruf edilir? İşte Kurban Bayramı'nda tasarruf yapmanızı sağlayacak o ayrıntılar...

Kurban Bayramı tatili geldi, şehir dışı yolculuklar başladı. Tatili bulundukları şehirlerden dışarıda geçirecek olanlar planlarını çoktan yaptı. Benzin ve motorin fiyatlarına gelen zamlar ise tatile gidecekleri bir hayli etkiledi. Peki, uzun yolculukta yakıt tasarrufu nasıl sağlanır? İşte 5 adımda, yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacak öneriler...  

1- DUR-KALK TRAFİĞE GİRMEMEYE ÇALIŞIN!

Bayramlarda trafik son derce yoğun olduğu için bu pek mümkün olmayabilir. Ama bu konuda önlem almanın bazı yolları bulunuyor. Yoldayken rotanızdaki trafik durumunu kontrol etmenizi ve alternatif yollara bakmanızı öneririz. Bu sayede dur kalk trafiğe girmeden yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. Böylelikle de yakıttan büyük oranda tasarruf sağlamış olursunuz.

2- ARAÇ RÖLANTİDEYKEN VİTESİ BOŞA ATMAYIN!

Araç rölantide giderken vitesi boşa atmaktan kaçının. Çünkü sanılanın aksine otomobiller vitesteyken değil boştayken daha fazla yakıt harcıyor. Yaygın olarak bilinen ise bunun tam tersi. Ancak dediğimiz gibi bu tamamen yanlış bir bilgi. Araç vitesteyken gaza basmadığınız zaman yakıt yakmaz. Bu nedenle herhangi bir yokuş inerken ya da otomobili yavaşlatırken vitesi boşa atmamanızı öneririz. Böylelikle aracın rölantide harcadığı fazladan yakıtın önüne geçmiş olursunuz.

3- CAMLARI AÇMAYIN OTOMATİK KLİMAYI KULLANIN!

Hava sıcaklıklarının bir anda artış gösterdiğini göz önünde bulundurursak uzun yolculuklarda bunalacağımız aşikar. Klima yerine camları açmak ise size tasarruf gibi görünüyor olabilir. Ancak bu da yanlış bilinen bir diğer bilgi. Çünkü camları açtığınızda içeriye dolacak olan hava akımı aracı yavaşlatacak ve bu nedenle daha fazla yakıt sarfiyatı yapmanıza neden olacaktır. Bunun yerine klimayı açmanız durumunda motor düzenli devir aralığında çalışacağı için tüketimi etkilemeyecek düzeyde bir yakıt harcaması yapacaktır.

4- BAGAJDAKİ KULLANMAYACAĞINIZ TÜM EŞYALARI EVDE BIRAKIN!

Otomobillerimizin bagajlarında kullanmadığımız mangallar, kamp sandalyeleri ve hatta piknik tüpü gibi pek çok eşya aslında sürekli bizimle yolculuk yapar. Peki, bu durumun aslında yalnızca fazladan yakıt tüketimine neden olduğunu biliyor muydunuz? Bu nedenle yola çıkmadan önce araçta gereksiz ağırlık yapacak herhangi bir eşyanın kalmadığından emin olmanızı öneririz.

5- LASTİK BASINCINI YOLA ÇIKMADAN KONTROL EDİN!

Yola çıkmadan aracın lastiklerinin doğru basınç seviyesinde olduğundan mutlaka emin olun. Lastikleriniz çok sert ya da yumuşak olmamalı. Doğru lastik basıncı ile otomobilinizi kullanmanız zaten oldukça önemli bir husus. Doğru lastik basıncını öğrenmek de bir o kadar kolay! Bu bilgi araçtan araca değişiklik gösterse de genellikle kapı içlerinde ya da benzin depo kapaklarındaki etikette yazar. Bu etiketlerdeki değerleri kontrol ederek ideal lastik basıncınızı öğrenebilir ve yola güvenle çıkabilirsiniz.

Herkese şimdiden iyi yolculuklar ve iyi bayramlar dileriz...

Kaynak: ShiftDelete

Sonraki Haber