Bayramda bile elinden kitap düşürmeyenlere: Bir çırpıda okuyabileceğiniz öyküler
Ramazan Bayramı tatilini bir kültürel ve entelektüel aktiviteye dönüştürmek isteyenler ne okumalıyım sorusunun cevabını arıyor. İşte bayramda bile elinden kitap düşürmeyenler için bir solukta okunacak kitaplar.
Ramazan Bayramının gelmesiyle birlikte 9 günlük tatil başlıyor. Bayramı tatil olarak değerlendiren ve elinden kitap düşürmeyenler ne okuyacağım sorusuna cevap arıyor. İşte bayramda bir çırpıda okuyabileceğiniz Türk ve Dünya Edebiyatından öyküler.
Ramazan Bayramının başlamasıyla birlikte pek çok insan tatil için yollara çıktı. Bayram tatilini fırsata çevirip, entelektüel ve kültürel faaliyetlerine devam etmek isteyenler, internette ne okuyacağım diye soruyor. Türk ve Dünya Edebiyatından pek çok eseri sizler için derledik.
Bayram tatilinde kitap okumaktan vazgeçmeyenler, okuma listelerine göz atmaya çoktan başladı. İşte bayram tatilinde hemen bitirebileceğiniz kitaplar:
1-İnsan Neyle Yaşar?/Lev Tolstoy
Uzun bir ömür geçiren Tolstoy, insana ve ahlaka dair görüşleriyle de tartışılıyor. Kıssaları andıran İnsan Neyle Yaşar, insanın hayata dair tutumlarını ele alıyor. Tolstoy, insan sevgisi ve inanç konularını ustalığının bütün inceliğiyle işlerken, İnsan Neyle Yaşar? ile gerçek hayatı yansıtan tabloların içinde yeni bir ahlak anlayışını ortaya koyuyor.
2-Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim/Nazım Hikmet
Türk ve Dünya Edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Nazım Hikmet'in otobiyografik romanı Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim Milli Mücadele Yıllarını başka bir perspektiften ele alıyor. Mavi Gözlü Dev Nazım Hikmet'i yakından tanımak isteyenler ya da Nazım Hikmet külliyatını tamamen bitirmek isteyenler bu romanı mutlaka okumalı.
3-Mahalle Kahvesi/Sait Faik Abasıyanık
Türk Öykücülüğünün en önemli isimlerinden, başlı başına bir tarz olarak kabul edilen Sait Faik Abasıyanık'ın Mahalle Kahvesi, öykü okumak isteyenlerin listesine alması gereken bir kitap. Ünlü Şair Orhan Veli, Sait Faik için, "Mahalle çocuğu, Sait’in hikâyelerinde bir iki tane değildir; birçoktur. Bunu, onun bu yaşa kadar değişmemiş mizacına veriyorum. Bence Sait Faik ne genç hikâyecidir, ne ihtiyar. Bence o, kırkını aşmış bir mahalle çocuğudur." ifadelerini kullanır.
4-Bir Yer Göstericinin Hayatı/Hulki Aktunç
Argo Sözlüğü'yle bilinen, Türk Edebiyatında farklı üslubuyla yer edinen Hulki Aktunç, "Bir Yer Göstericinin Hayatı"yla 1990 yılında 1990 Yunus Nadi Öykü Ödülü'nü kazandı. Kitapta şu cümle dikkat çeker: "Sözcükler bir daha asla yalan söyletmeyeceğim onlara"
5-Gece Güzelliği/Onur Caymaz
Yakın dönemin usta kalemlerinden Onur Caymaz Gece Güzelliği'nde bir meddah rolünü üstleniyor. Dulları, eski devrimcileri, otelleri, geçmişin peşine düşmüş dalgınları anlatıyor Onur Caymaz:
Hikâyeler, onlara… Sevgiden hep alacaklı çıkanlar. Eşya satarak geçinen soylu, hüzünlü zenginler. Otelleri seven, otellerden hayat çıkaran dullar. Adı bile yoksul anlamına gelen işsizler. Üveyler, her yerde eğreti duran, dürüst, çocuk gönüllü yabancılar. Başkaları adına da utanabilenler. Her zaman, az biraz yakın olanlar ihanete. Önünde biri eğilecek diye ayakkabı boyatmayan, İETT’den emekli hacı amcalar. Gazetelerin sadece üçüncü sayfalarında gördüklerimiz. Öleceğini öğrenip uzun yolculuklar kuranlar. Misafire kahve ile likör ikram etmekten vazgeçmeyenler. Geçmişin peşine düşmüş dalgınlar. Güneydoğu’da savaşmış, hiç tanımadığı birilerini öldürmek zorunda kalmış askerler.