Bayramda kilo almak istemeyenler dikkat: Altın değerinde 7 öneri
Ramazan Bayramı'na az bir süre kala, uzmanlar da beslenme konusunda çeşitli uyarı ve önerilerde bulunuyor. Peki bayramda kilo almamak için ne yapılmalı?
Ramazan Bayramı’yla birlikte, oruç döneminin ardından beslenme düzeni bir anda değişime uğrayacak. Bu dönemin kilo alımına çok müsait olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Bir aylık oruç döneminin ardından Ramazan Bayramı’yla birlikte beslenme alışkanlığında hızlı bir değişim yaşanacak olması hızlı kilo alma riskini de beraberinde getiriyor. Medicana Zincirlikuyu Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, hem kilosunu korumak isteyenler için hem de diyabet gibi kronik hastalığı olanlar için önemli beslenme tavsiyelerinde bulundu.
'İKİ ANA, İKİ ARA ÖĞÜN UYGULAYIN'
Ramazan Bayramı’nda güne mutlaka kahvaltıyla başlanması ve 2 ana, 2 ara öğün formülü uygulanması gerektiğini belirten Uzm. Dyt. Sedef Aksu, "Bayramın ilk sabahı ani yeme eğiliminde bulunmamak gerekiyor. Kahvaltıyı daha sade, kalorisi düşük besinlerle tercih etmemiz iyi olur. Tahıllı ekmek grubuna, mevsimi olan meyve ve sebzelere kahvaltıda yer verebiliriz. Bayram olduğu için gittiğimiz misafirliklerde tatlı ve şeker ikramı oldukça fazla olacaktır. Bu yüzden kahvaltılarımızda reçel tarzı ürünleri minimalize edip, ikramlıkların porsiyonlarına dikkat ederek dengeli hale getirebiliriz. Bayram döneminde yüksek karbonhidrat içerikli besleniyoruz ve fiziksel aktiviteyi minimum düzeye düşürüyoruz. Özellikle bu noktada meyve, sebze ve tahıl ürün tüketimine daha fazla dikkat etmemiz gerekmekte. Şerbetli tatlılar ve hamur işi yiyecekler yerine puding sütlü tatlı veya meyveli tatlılarını tercih edebiliriz" dedi.
BAYRAMDA KİLO ALMAK İSTEMEYENLER DİKKAT
Uzm. Diyetisyen Sedef Aksu bayramda kilo almanın önüne geçebilmek için uygulanması gereken 7 maddeyi şöyle sıraladı:
"Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın,
2 ana, 2 ara öğün formülünü uygulayın,
Kahvaltıda haşlanmış yumurta, sebze ve tahıllı ekmek tercih edin, reçel gibi ürünleri tüketmeyin,
Şerbetli tatlılar ve hamur işi yiyecekler yerine puding, sütlü tatlı veya meyveli tatlıları tüketin,
Şerbetli tatlıları yarım porsiyon şeklinde tüketin,
Su tüketimini artırarak metabolizmayı hızlandırın,
Fiziksel aktiviteyi artırın."