Bedri Noyan Dedebaba sempozyumu başladı

Bektaşiliğin en yüksek mevki olan Dedebabalık makamında 40 yıla yakın oturmuş olan Bedri Noyan adına Ankara’da 2 günlük sempozyum düzenlendi. Sempozyum’da Noyan’ın hayatı, eserleri, sanatsal kişiliğiyle birlikte günümüze etkileri tartışılıyor.

Alevi Bektaşiliğin Dedebabası Doç.Dr. Bedri Noyan hayatı ve eserleriyle yeni nesillere tanıtılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının organize ettiği etkinlik Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde yapılıyor. Aydınlık'a konuşan Başkan Ali Rıza Özdemir, " Bedri Noyan’ı gelecek kuşaklara aktarmış olacağız.” dedi. Dekan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da "Sızmalarla, korsanvari çabaların aslında bir sapma olduğu, onların gerçek yol olmadığı adına da bu etkinlik çok önemli." ifadelerini kullandı.

'AYDIN VE MUTASAVVIF'

İki gün sürecek olan etkinlikte 1960 yılından 1997 yılında ölümüne kadar Bektaşi toplumu içinde en yüksek mevki olan Dedebabalık makamında bulunmuş olan Noyan’ın hayatı ve eserleri tartışılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir Aydınlık’a yaptığı açıklamada Noyan’ın Türkiye için önemine vurgu yaptı. Özdemir, “Bedri Noyan Dedebaba Babagan Bektaşiliğin son dönem Dedebabasıdır, aydın ve mutasavvıf bir zattır. Çok önemli eserleri vardır. Modern çağda babagan Bektaşiliğine mührünü vurmuş bir inanç önderidir.” ifadeleriyle Noyan’ı tanıttı.

'GENÇLER İÇİN ÖRNEK'

Özdemir şunları söyledi:

“Doç.Dr. Bedri Noyan’ı tüm yönleriyle anlatmak için bir sempozyum düzenledik. Hayatını, inanç dünyasını, kültürel çalışmalarını, yayımcılığını, yazarlığını anlatacağız. Dedebabayla ilgili hatırası olan insanlar hatıralarını paylaşacak. Böylece hatıralar insanlarla birlikte kaybolup gitmeyecek, yazılı bir hale getireceğiz. Daha birçok husus bu çalışmayla bilim insanlarıyla ele alınacak. Dolayısıyla Dedebabayla ilgili geniş bir külliyat ta oluşmuş olacak. Bedri Noyan çok yönlü bir insan, hem araştırmacı, hem yazar hem inanç önderi hem hattat değişik sanat dallarında ön plana çıkmış bir şahsiyet, özellikle gençlerimiz için bir örnek.. Bedri Noyan’ı gelecek kuşaklara aktarmış olacağız.”

'GÖNÜL İRFANININ İNSANI'

Etkinliği düzenleyen kurumlardan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da Bedri Noyan’ın bugün için önemini hatırlattı. Arıcan, “Dedebaba gibi bir büyüğümüzü gençlere de tanıtmak, gönül irfanını hoş görüsünü, mütevazılığını, ilmi yönlerini bu kuşakların da daha iyi tanıması için çok kapsamlı bu sempozyum organize ettik.” dedi.

Dedebaba Noyan’ın özelliklerini anlatan Arıcan, “Çok yönlü bir insandı, sadece bir yol büyüğü değil, sanatın her alanında mümtaz bir insandı. Hat, Ebru, tabi ilmi yönü çok yüksek.. Sadece bir hekim değil, dini konularda da, Kuran’ı Kerim’in Türkçe mealini yapacak üst düzeyde ilmi yetkinliği olan özellikle Alevi Bektaşiliği tanımlayan 12 ciltlik eserinin tanıtılması bile büyük bir katkı olacak. Gazi Mustafa Kemal’in bizatihi doktorluğunu yapan bir Dedebaba’dan el almış olması, kendisinin Atatürk’le tanışıyor olması ve buradan o birikimlerle büyük bir ışık saçmış olması gençlerimiz için çok güncel bir rol model oluşturuyor. ” ifadelerini kullandı.

'DOĞRU İSTİKAMET BU YOL'

Emperyalist planlara ve terör örgütlerinin de alevi örgütleri kurarak Aleviler üzerine oynanmak istenen oyunlara vurgu yapan Rektör Prof.Dr. Musa Kazım Arıcan, “Alevi Bektaşi geleneğinin sahih ve salim yolunun ne olduğunu en iyi anlama adına da güzel bir yol. Sızmalarla, korsanvari çabaların aslında bir sapma olduğu, onların gerçek yol olmadığı adına da bu etkinlik çok önemli.. Hünkar Hacı Bektaş Veli ile başlayan bu yol Anadolu’dur, Anadolu irfanıdır. Anadolu tasavvufunun kalbidir, merkezidir. Işığı buradan almayan yolu buradan geçmeyen hiçbir oluşuma kimsenin itibar etmemesi adına ve gerçek sahih yolun doğru istikametin Dedebaba Bedri Noyan Hünkarımızla yürüyen bu yol olduğunu gösterme adına, buradan devam edilmesi adına da bu sempozyum iyi bir ışık tutacaktır.” şeklinde konuştu.

Sonraki Haber