Bedri Rahmi Koyu nerede? Nasıl gidilir?

Sıralıbük’ün kuzeyinde, Domuz Adası’nın kuzeybatı burnundan iki deniz mili mesafede bulunan Bedri Rahmi Koyu, hiç şüphesiz Göcek’in en güzel koylarından biri olarak kabul ediliyor.

Yüz Yıllık Mucize dizisinin ilk bölümünde geçen Bedri Rahmi Koyu güzelliğiyle herkesi büyüledi. Vatandaşlar bu koyun nerede olduğunu merak etti.

Bu koyu özel kılan en önemli iki unsur, herkesin en azından hikayesini bir kez duyduğu, bir kaya üzerine işlenmiş ünlü balık tasviri ve koyun kuzeyinde Sandal Tepe’sinin yamacında bulunan Antik Likya Kral Mezarları.

Asıl adı Taşyaka olan koy, mavi tur sevdalısı, şair ve ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun 1974 yılında burayı ziyaret etmesi ve bir kaya üzerine balık şeklindeki o meşhur eseri işlemesi ile Bedri Rahmi Koyu olarak anılmaya başlanmış. Esasen bu balık figüründe birbiri ardına gizlenmiş farklı hayvanlar tasvir edilmektedir (ahtapot, kalamar, çupra, müren, tavşan). Eyüboğlu’nun, koya adının verilmesine sebep olacak bu nadide eseri koyun kuzey kıyısında yer almaktadır.

BEDRİ RAHMİ KOYU NEREDE?

Peki Bedri Rahmi Koyu nerede? Bedri Rahmi Koyu’na nasıl gidilir? Kille Koyu’nun güneybatısında, Sıralıbük’ün kuzeyinde bulunan Bedri Rahmi Koyu, Göcek merkezden yaklaşık 5.5 deniz mili uzaklıktadır. Bu yazımızda sizin için Bedri Rahmi Koyu’nun haritasını paylaşıyoruz.

Tekne ve yatların konaklamak için Bedri Rahmi Koyu’nu tercih etmelerinin en büyük sebeplerinden biri de resim çizili kayanın arkasında bulunan tatlı su kaynağı. Göcek mavi tur tekneleri buradan teknelerine su ikmali yapabiliyor. Ayrıca koyda bulunan iskelede teknenize elektrik almanıza olanak sağlayan alt yapı da mevcut. Koya tekne ile gelirseniz küçük ahşap limana yanaşarak geceyi burada geçirme imkanınız var. Ayrıca Bedri Rahmi Eyüboğlu Koyu, Göcek günübirlik gezi tekneleri için de yüzme molası için seçtikleri en uğrak noktalar arasında yer alıyor.

Bedri Rahmi Koyu’na tekne ile ulaştığınızda gerek demirlemek gerekse iskele ve tonozdan faydalanmak mümkün. Denizden karaya çıktığınızda ormanda gezilecek yerler sizi bekliyor. Çam ağaçları ile kaplı, yemyeşil, dik yamaçlarda konuşlanmış Antik Likya Kral Mezarı, Bedri Rahmi Koyu’nun zaman içinde ünlenmesine çok büyük katkı sağlamış. Koyun yukarı kısımlarında bir antik şehir olduğu da düşünülüyor fakat henüz ciddi bir kazı çalışması yapılmış değil. Bölgedeki kaya mezarlarında ve diğer kalıntılarda görülen Karya dilindeki yazıtlar, buranın hem Karya hem de Likya uygarlıklarına ev sahipliği yaptığı görüşünü destekliyor. Denizden de görebileceğiniz, ve gördüğünüzde “Bu mezarlar buraya nasıl yapılmış?” diyeceğiniz kaya mezar kalıntılarına dik patikalardan tırmanarak ulaşabilirsiniz. Burası, sonsuzluğun sırrını tepeden koyu izleyen kaya mezarlarına dalga dalga fısıldayan denizin huzur veren ritmini duyabileceğiniz ender köşelerden birisi. Özellikle dolunay olan bir gecede Bedri Rahmi Koyu’nu ziyaret etme fırsatınız olursa koyun büyüsü hafızanıza kazınacak ve tekrar gelmek için gün sayacaksınız!

Bedri Rahmi Koyu, Göcek’te sessiz, sakin doğası ve berrak suyu ile mutlaka gidilip görülmesi gereken koylardan birisi. Siz de Göcek’te tekne kiralama yaparak Bedri Rahmi Koyu başta olmak üzere birçok doğa harikası koyu keşfetme fırsatını yakalayabilirsiniz!

Sonraki Haber