Beko: Grev yasağı Anayasa’ya aykırı
Bekaert İzmit fabrikası ile Bekaert Karatepe fabrikasında ağustos ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma çıkmadı.
Her iki fabrika da grev kararı aldı. Grev kararı Cumhurbaşkanı kararı ile ertelendi. Karara tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, grev yasağının sona ermesinin ardından anlaşma sağlanmazsa fabrikalardaki toplu sözleşme yetkisinin düşeceğini kaydetti. Grev yasağının Anayasa'ya aykırı olduğunu da kaydetti.
Birleşik Metal-iş Sendikası’nın örgütlü olduğu Bekaert İzmit, Öz çelik-iş sendikasının örgütlü olduğu Bekaert Kartepe fabrikalarında çalışan yaklaşık bin işçiyi ilgilendiren sözleşmede anlaşma çıkmaması üzerine alınan grev kararı Cumhurbaşkanı kararı ile “milli güvenliği bozduğu gerekçesiyle” iki ay süreyle ertelendi.
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti: “Milli güvenlik kavramı keyfi ve geniş yorumlanmıştır. Dolayısıyla işçiler cumhurbaşkanının kararına rağmen bugün anayasal haklarını kullanarak greve başlamışlardır. Bildiğiniz gibi işçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu sendika ve grevli toplu sözleşme hakkıdır. Bu nedenle sendika ve grev hakkının kullanımının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Ancak ne yazık ki, anayasal bir hak olmasına rağmen bu ülkede grev artık, fiilen, idarenin uygun bulmasına bağlıdır. İdare istediği her grevi yasaklayabilir durumdadır. Grev hakkı uzun bir süredir askıdadır ve bu durum açıkça Anayasa’ya aykırıdır.”