Bektaşi devleti kurmak isteyen lider: İsrail halkının kardeşiyim

Geçen Eylül ayında Arnavutluk’ta Vatikan benzeri bir Bektaşi devleti kurmak istediğini açıklayan Bektaşi lideri Baba Mondi, 'Kendimi İsrail halkının kardeşi olarak görüyorum' dedi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın başkent Tiran'da Vatikan tipinde "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" kuracağını duyurması gündem olmuş ve Batı’nın Alevi-Bektaşiliğe yönelik attığı yeni bir adım olarak yorumlanmıştı. Arnavutluk Bektaşilerinin önde gelenlerinden Edmond Brahimaj’ın (Baba Mondi) devlet başkanı olacağı da ilan edilmişti.

Dünyanın dört bir yanındaki Bektaşileri temsil etmek istediğini belirten Baba Mondi, “Bu planın uygulanmasına ilişkin farklı stratejiler geliştiriyoruz. Ancak öncelikle Arnavutluk hükümetinin statümüzü değiştiren bir yasa çıkarması gerekiyor” dedi.

Mondi başkanlığındaki Arnavutluk Bektaşileri son zamanlarda tamamıyla ABD ve İsrail lehine mesajlarıyla dikkat çekiyordu. Mondi ve Bektaşi Cemaati, 7 Ekim'de HAMAS'ın İsrail'e düzenlediği operasyonun ardından İsrail için başsağlığı mesajı da yayınlamıştı.

'İSRAİL HALKININ KARDEŞİYİM'

Baba Mondi, İsrail’e yaptığı ziyaretleri hatırlatarak kendini İsrail halkının kardeşi olarak nitelendirdi. Mondi, İsrail'de gördüğü misafirperverlikten etkilendiğini ve ilişkileri geliştirmek istediğini belirtti.

Baba Mondi, İsrail halkını kardeşi olarak gördüğünü belirterek Tiran’da Vatikan benzeri devlet kurmak için hükümetten yasal düzenleme talep etti. Ülkedeki 2,4 milyonluk nüfusun yaklaşık 115 bini Bektaşi olarak kayıtlarda yer alıyor.

'ABD PROJESİ'

Aydınlık'a konuşan Prof. Dr. Halil Çivi, bu girişime, "Tıpkı Yeşil Kuşak Projesi, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) gibi, Tiran'daki Bektaşi Devleti girişimi de bir ABD Projesidir." diyerek tepki göstermiş ve olası tehlikelere dikkat çekmişti.

Sonraki Haber