Belediyelerin ‘icraatları’ Sayıştay raporlarında! Bedelsiz verilen taşınmazı düğün salonuna çevirdiler

Sayıştay'ın belediyelere ilişkin hazırladığı 2022 yılı denetim raporlarında dikkat çeken bulgular yer aldı.

Niğde Belediyesine yönelik yayınlanan raporda, Niğde Sanayi Sitesi'nde yer alan idareye ait taşınmazın herhangi bir idari işlem tesis edilmeden kullanımının bedelsiz olarak Niğde Demirciler Odasına bırakıldığı, oda tarafından bu taşınmazın düğün salonu olarak işletilebilmesi adına 2022 yılında idare bütçesinden bakım-onarım harcaması yapıldığı belirlendi. Raporda bu bulguya yönelik şu ifadeler yer aldı: "İncelemede; 'Muhtelif Yerlerde Bina Tadilatları, Kazan Dairesi, Yeni Mezar Yerleri ve Basketbol Sahası Yapım İşi'ne ait mahal listesinde Niğde Sanayi Sitesi İlhanlı Mahallesinde yer alan 537 metrekarelik tek katlı bu taşınmazın yer aldığı, söz konusu taşınmaza 2022 yılı içerisinde idare tarafından toplam 479 bin 558 TL’lik imalat gerçekleştirildiği anlaşılmış olup bu imalatların yerinde görülmesi amacıyla söz konusu yere gidildiğinde ise taşınmazın Niğde Demirciler Odası tarafından kullanıldığı görülmüştür. Bunun üzerine yapılan araştırmada söz konusu taşınmazın 2010 yılından bu yana anılan oda tarafından bedelsiz olarak kullanıldığı tespit edilmiş, 2022 yılından itibaren ise düğün salonu olarak da kullanılmak üzere gerekli tadilatların yapıldığı anlaşılmıştır."

ÖĞRENCİ YURDUNDA DA MEVZUATA UYMADILAR

Trabzon Büyükşehir Belediyesine yönelik hazırlanan raporda da, belediye tarafından lehine irtifak hakkı tesis edilen vakfın, mevzuat gereği ayırması zorunlu olduğu ücretsiz ve indirimli ücretli öğrenci kontenjanının yetersiz olduğu kaydedildi. Raporda bu bulguya yönelik şöyle denildi: "Hükümlere göre; öğrenci yurdu yapılması maksadıyla, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar lehine 49 yıl süre ile bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebilir. Lehine bedelsiz irtifak hakkı tesis edilen vakıf ise yeni yapacağı tesislerdeki fiili öğrenci sayısının en az yüzde onunu bedelsiz, yüzde onunu ise indirimli (yüzde elli indirim) olarak ihtiyaç sahibi öğrencilere ayırmak zorundadır.

"Yapılan incelemelerde ise; ilgili yurtta 141 öğrencinin kaldığı görülmüştür. Mevzuattan görüleceği üzere, 141 sayısının yüzde onu olan 14 öğrenci için ücretsiz, 14 öğrenci için ise yüzde elli indirimli barınma koşulları sağlanması gerekirken, sadece 3 öğrencinin ücretsiz, 1 öğrencinin yüzde kırk, 8 öğrencinin yüzde 25 indirimli ve 2 öğrencinin yüzde elli indirimli barındığı görülmüştür. Mevzuatta öngörülen öğrenci sayılarına riayet edilmesi gerekmekle birlikte; idare de ilgili vakfa bu hususlara riayet edilmesi için yazıyla bildirimde bulunmuştur."

İŞÇİ KADROSUNDAYDI BAŞKAN VEKİLİ OLDU

Kastamonu Belediyesine yönelik hazırlanan raporda ise işçi kadrosunda olan kişinin Belediye Başkan Yardımcısı Vekili olarak görevlendirildiği tespit edildi. Raporda şunlar yer aldı:

"Kamu idaresinde işçi kadrosunda bulunan kişinin belediye başkan yardımcısı vekili olarak görevlendirildiği görülmüştür. Belediye Başkanı’nın Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesine göre meclis üyeleri arasından bir kişiyi görevlendirdiği ayrıca belediye meclis üyesi olmayan ve işçi kadrosunda bulunan kişiyi de başkan yardımcısı vekili olarak görevlendirdiği tespit edilmiştir. Görevlendirme yapılırken mevzuat hükümleri doğrultusunda işlem tesis edilmesi gerekmektedir."

Sonraki Haber