Belediyelerin vergi hedefi 11,5 milyar

Hollanda’da emlak vergisinden elde edilen gelirin yüzde 4,4 artarak 4,8 milyar avroya çıkması bekleniyor. Artan konut fiyatlarından belediyeler daha fazla faydalanıyor.

AHMET KORKMAZ / HOLLANDA

Belediyeler bu yıl otopark gelirleri, turist vergisi, emlak vergisi (Onroerende Zaakbelasting- OZB), kanalizasyon vergisi atık ve arıtma vergisi gibi çeşitli vergi türlerinden 11,5 milyar avro almayı hedefliyor.

Merkez İstatistik Kurumu’nun (Centraal Bureau voor de Statistiek-CBS) 2022 belediye bütçeleri araştırma sonuçlarına dayanarak paylaştığı verilere göre; “Emlak Vergisi, Kanalizasyon Vergisi, Atık ve Arıtma Vergisi” en çok gelir getiren vergi türleri olarak öne çıkıyor. Bahsedilen vergi türünden elde edilen toplam 8,8 milyar avroluk gelir, bütün belediye vergilerinin dörtte üçünden fazlasını oluşturuyor.

KANALİZASYON VERGİSİ HIZLA ARTIYOR

En yüksek artışın gözlendiği kanalizasyon vergisi, 2013’ten beri yüzde üç artmış durumda. Kanalizasyon sisteminin bakımı için 2021’de 1,8 milyar avro tahsil edildi. 2021’e göre yüzde dört artması beklenen atık ve arıtma vergilerinden ise 2022’de 2,3 milyar avro gelir bekleniyor.

Sonraki Haber