Belenoluk köylüleri hukuki mücadele başlattı

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Belenoluk köyünde hukuki mücadele başladı. Vatan Partisi Bursa İl Başkanı Dilek Çınar ve Hukuk Danışmanı Abdulvahap Tatlı önderliğindeki parti heyeti, köylü ile buluşarak, köylüyü dinledi ve hukukî olarak yapılabilecekleri konuştular.

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Belenoluk köyünde, köylülerin yıllardır hayvanlarını otlattıkları ve içme suyu kaynağının bulunduğu mera arazisi, özel bir şirkete güneş paneli kurmak üzere Milli Emlak tarafından kiraya verildi. Arazide bulunan ağaçlar kesilmeye başlandı. Hayvancılıkla geçinen köylüler ise kiralamada usulsüzlükler olduğunu belirterek, meraları için hukuki mücadele başlattı.

Vatan Partisi Bursa İl Başkanı Dilek Çınar ve Hukuk Danışmanı Abdulvahap Tatlı önderliğindeki parti heyeti, köylü ile buluşarak, köylüyü dinledi ve hukukî olarak yapılabilecekleri konuştular. Bölgedeki ağaçların kesiminin hızlandığını belirten köylüler, çalışmaların durdurulmasını istedi.

Büyükşehir yasasının meraları köylünün elinden aldığını ve hayvancılıkla uğraşan köylüye büyük zarar verdiğini belirten İl Başkanı Dilek Çınar, Vatan Partisi’nin konunun takipçisi olacağı sözünü verdi. Köy muhtarı Ahmet Acar da mera arazisine kurulacak güneş panellerinin hayvancılığı bitireceğini belirtti.

‘KANUN HÜKÜMLERİ İHLAL EDİLMİŞTİR’

Köylüler geçtiğimiz günlerde de sorunu Kaymakamlığa bildirmişlerdi. Kaymakamlık ilgili kurumlardan konuyla ilgili bilgi istedi. Köylülerin Kaymakamlığa ilettikleri dilekçede şunlar belirtildi:

“Belenoluk mahallesi sınırlarında bulunan 109 Ada 13 nolu parsel Milli Emlak tarafından ilan usulleri yerine getirilmeden 109 Ada ve 18 parsel üzerine kiralandığı söylenmektedir. Söz konusu alanın kiralanmasıyla ilgili ilan köy muhtarlığı ve civar parsel sahipleri bilgilendirilmeden yasa ve yönetmeliklere aykırı biçimde işlem yapılmıştır.

Söz konusu alan ağaçlık ve köy merasıdır. İçerisinden 109 Ada 17 nolu parselin yolu bulunmaktadır. Kiralanma işleminde 28.02.1998 tarih ve 4342 sayılı meraların korunması hususunda kanun hükümleri ihlal edilmiştir. Kiralama işleminde Orman Kanunu’nun 18. Maddenin uygulanması hakkında yönetmelik hükümleri ihlal edilmiştir.

Su kaynaklarının korunması hakkındaki 28.04.1926 tarihli 831 sayılı yasa hükümleri ihlal edilmiştir. Kiralanma işleminde 09.08.1983 tarih ve 2872 sayılı doğal hayatın korunması hususundaki kanun hükümleri ihlal edilmiştir. Yukarıda belirtilen usulsüzlüklerle tesis edildiği anlaşılan kiralama sözleşmesi dayanak sayılarak parsel içerisindeki tabii örtü yasa dışı bir şekilde tahrip edilmektedir. Yasa dışı tahribatın durdurulmasını ve işlemin iptaliyle ilgili gereğinin yapılmasını arz ederiz.”

Sonraki Haber