Berat Kandili yemeği Hububat nedir? Nasıl yapılır?
Hadislerde, Berat Kandilinde pişirilmesi öğütlenen Hububat yemeği nedir? Nasıl pişirilir? Malzemeleri nelerdir? Yanıtı içeriğimizde.
Beraat günü mümkünse içinde nohut yahut kuru fasulye gibi taneli gıdalar bulunan etli bir yemek pişirip onunla iftar etmek ve fakirlere yahut konu komşuya ikram edip yedirmek çok faziletli amellerden sayılmıştır.
Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)‘in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:
“(O gün iftar etmeniz ve fakirlere yedirmeniz için) et pişirirseniz, (yanında) hububat da pişirin. Zira her taneye karşılık sizin için on bin sevap vardır. Sizden on bin günah silinir ve sizin için on bin derece yükseltilir.” (Ebû Abdillâh el-Hubeyşî, Kitâbü’l-Bereke fî fadli’s-sa‛yi ve’l-hareke)
Beraat günü alışveriş yapıp kabı kaçağı buğday, nohut, kuru fasulye gibi hubûbat cinsi ya da sâir gıdalar ile doldurmak bir senelik rızık bereketine vesile olur.
Nitekim Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)‘in şöyle buyurduğu da rivayet edilmiştir:
“O gün evlerinizde kap-kaçaklarınızı boş bırakmayın. Zira Allâh-u Te‛âlâ o gün alıp yerleştirdikleriniz hususunda gelecek seneye kadar size bereket verir.” (Ebû Abdillâh el-Hubeyşî, Kitâbü’l-Bereke fî fadli’s-sa‛yi ve’l-hareke)
Peki, hadislerde bahsedilen ve bereket veren Hububatlı çorba nasıl yapılır?
HUBUBAT ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler
- 1 su bardağı sarı mercimek
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1/2 su bardağı barbunya fasulye (Haşlanmış)
- 1/2 su bardağı nohut
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç (Rende)
- Et suyu
Üzeri için: Tereyağ, pul biber ve nane
HUBUBAT ÇORBASI YAPILIŞI
- Tencereye yıkanmış mercimekleri yemeklik doğradığımız kuru soğanı, havucu koyuyoruz ve üzerini geçecek kadar su koyup mercimekleri pişiriyoruz.
- Pişen mercimeklerin üzerine pişmiş barbunya fasulyeyi, nohutu ilave edip bir taşım kaynatıyoruz.
- Üzerine tuzunu katıp kısık ateşte pişiriyoruz.
- Diğer tarafta tavaya tereyağını ilave edip eritiyoruz.
- Üzerine pul biber ve naneyi ekliyoruz ve ocaktan alıyoruz.
- Çorbanın üzerine boşaltıp ocağın altını kapatıyoruz ve sıcak olarak servise sunuyoruz.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun...