Bergama’da yeni Serbest Bölge

Ege Serbest Bölgesi'ne Bergama'da kardeş geldi. Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin temeli dün Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla atıldı.

Batı Anadolu Serbest Bölgesi, tamamlandığında 120 firmaya ev sahipliği yaparken, çevre ilçelerdeki 20 bin kişinin istihdamına da imkân sağlayacak. Yatırım ruhsatı alan firmaların üretime başlaması ile Bölgede 2024 sonuna kadar 500 kişi istihdam edilerek 20 milyon dolarlık ihracat sağlanması, 2025 sonunda ise bin kişilik istihdamla 70 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşılması hedefleniyor.

YABANCI YATIRIMCI UMUDU

İzmir’in Bergama İlçesi Aşağıkırıklar Köyü’nde 2.5 milyon metrekare alan üzerine kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesinin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, bölgenin serbest bölgecilikte çok büyük deneyimi olan ESBAŞ’ın hissedarı olduğu BASBAŞ tarafından işletilecek olmasının önemine değindi. Batı Anadolu Serbest Bölgesini Çanakkale deniz zaferinin yıl dönümü olan 18 Mart’ta açmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eken Bakan Bolat, “Batı Anadolu Serbest Bölgesinde 1 yada 2 yıl içerisinde fabrikaların hepsi tamamlanmış olacak ve çevreye duyarlı yatırımlarla, yenilenebilir enerjinin tam ortasında olduğumuz bu güzel belde Bergama’da ülkemizin ekonomisine, ihracat ve istihdam olarak çok büyük katkı sağlayacak” diye konuştu. Türkiye’nin 18 serbest bölgesinde şimdiye kadar 7.5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ve bu bölgelerin 100 bin kişilik istihdam sağladığını aktaran Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, şöyle konuştu: “ 2 bin 111 firma serbest bölgelerde faaliyet gösteriyor ve bunların 548 yabancı firmalardır. Serbest bölgelerdeki istihdamın aşağı yukarı yüzde 20’sini ESBAŞ sağlamakta. Bu açıdan Batı Anadolu Serbest Bölgesinin de başarılı olacağını inanıyoruz. Buraya da yabancı firmalar büyük ilgi gösterecek. Limanlar çok yakın.”

ŞİMDİLİK 500 ÇALIŞAN

Batı Anadolu Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (BASBAŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Dr. Faruk Güler de, bölgenin Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünün kutlandığı 18 Mart’a açıldığına vurgu yaparak, “BASBAŞ, böyle bir günde ve Türkiye yüzyılında, ülkemizin çok daha büyük hedeflere ulaşması için sorumluluk alarak, ülkemizin ekonomik kalkınması ve toplumsal refahı için daha fazla yatırım çekmeye ve yüksek teknoloji transferi sağlamaya odaklanmıştır” dedi. Dr. Faruk Güler, BASBAŞ olarak bölgeye daha çok yüksek katma değer ve istihdam yaratan sektörleri çekerek ekonomiye maksimum fayda sağlayacaklarını belirterek, “ 2024 yılında yapılmakta olan fabrikaların devreye alınmasıyla ihracatımız 20 milyon dolar, yaratacağımız istihdam 500 kişi olacaktır. Günümüz itibarıyla ruhsat alan yatırımcılarımızın faaliyete geçmesiyle 2025 yılı sonunda 70 milyon dolar ihracat gerçekleştirip 1000 kişiye istihdam sağlayacağız” dedi.

Sonraki Haber