Paris zayıflıyor, Berlin Libya'ya nüfuz ediyor... Hedef Afrika'nın 'enerjisi'
Yerel basın, Almanya'nın enerji açığını kapatmak için kuzey Afrika ülkesinde etkinliğini artırdığını yazıyor. Berlin'in diğer bir hedefi de Paris'i kıtada daha da zayıflatmak. Alman istihbaratının faaliyetleriyle yürütülen girişimler Libya'da, Fransız politikalarından daha gerçekçi görülüyor.
Libya'nın el-Zaviye kasabasında birkaç gün önce Kabavat ve Fanuta silahlı grupları arasındaki çatışmalarda yaşanan bir olay Libyalı gazetecilerin dikkatini çekti. Şaşırtıcı olan, bir grup Alman uzmanın yerel petrol rafinerisinden ayrıldığının görülmesiydi. Gazeteciler, bu olayı Almanya'nın Afrika'daki kapsamlı politikasının bir unsuru olarak değerlendiriyor.
Libya basınına göre Alman güvenlik servisleri Afrika'ya nüfuz etme stratejisi geliştirdi. Amaç, Almanya'nın başta sanayi üretimi olmak üzere Avrupa Birliği'nin (AB) lideri konumunu korumak. Berlin'in ana rakibi Paris, Afrika üzerindeki etkisini hızla kaybediyor. Bu durum Almanya'ya sadece rakibini zayıflatmak için değil, aynı zamanda Afrika'dan enerji kaynakları alımını arttırmak için de bir fırsat sunuyor.
ÖRTÜLÜ FAALİYET
Almanya onlarca yıldır enerji kaynaklarını uygun fiyatlarla satın alarak Avrupa'nın sanayi lideri konumunu korudu. Ukrayna'daki silahlı çatışmanın patlak vermesi ve Rus gazının kısmen kesilmesinin ardından Almanya'nın alternatif tedarikçilere ihtiyacı var. Bu durumda gözler Afrika ve özellikle de Libya'ya çevriliyor. Berlin; Paris ve Washington'ın muhalefetiyle karşılaşmamak ve seçmenlerine hesap vermemek için Afrika'daki çıkarlarını açıklamıyor, bunun yerine ortak ülkeler aracılığıyla hareket edilen bir strateji geliştirdi.
ANLAŞMALAR GELİYOR
Almanya, İtalyan ve Avusturyalı şirketlerden Libya gazı alımını arttırıyor. Özel Askeri Operasyon'un başlangıcından bu yana Alman ve İtalyan liderler, iki ülke arasında gaz ve hidrojen taşımak için bir boru hattı inşası da dahil olmak üzere bir dizi konuda bir araya geldi. Mart 2024'te ülkeler arasında, büyük ölçüde Afrika pazarını ilgilendiren, gaz sektöründe dayanışma konusunda bir anlaşma imzalandı. Mayıs 2024'te Almanya, İtalya ve İsviçre, Akdeniz'in güneyinden Avrupa'nın kuzeyine hidrojen taşıma ağı geliştirmek üzere bir işbirliği anlaşması imzaladı. 28 Ekim'de Avusturyalı petrol şirketi OMV Libya'daki faaliyetlerine yeniden başladı.
SİVİL TOPLUM ORGANİZASYONLARI
Almanya kamusal alanda kendisini diplomatik ziyaretler, zirveler ve ekonomik işbirliği merkezleriyle sınırlıyor. Örneğin 2023 yılında başkent, makro-bölgesel birlik ve G20 arasında kıta ülkeleriyle ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine adanmış bir zirveye ev sahipliği yaptı. 2020 ve 2021 yıllarında Berlin, Almanya'nın birleşik bir Libya hükümetinin kurulmasına önayak olduğu Libya Konferansı'na ev sahipliği yaptı.
Gölge uygulama için Alman hükümeti, Afrika ile ekonomik işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan Alman Olmayan-Afrikalı İş İnsanları Birliği ve Almanya Afrika İş Forumu gibi bir dizi kurumla Afrika Bilgi Hareketi gibi altyapı ve yardım projelerinde yer alan bir dizi sivil toplum kuruluşunu destekliyor.
PARİS'İN GÖZLERİ ÜZERİNDE
Almanya'nın Afrika'daki bu tür faaliyetleri, kıtada zor durumda bulunan fakat nüfuzunu arttırmak isteyen Fransa'nın da dikkatini çekiyor. Eski Çad Genelkurmay Başkanı Youssouf Boy'a yakın bir kaynağa göre Fransa, Mahamat Déby'ye Alman Büyükelçisi'ni Nisan 2023'te Çad'dan sınır dışı etmesi için baskı yaptı. Nijer Geçiş Hükümeti'nin Alman askerlerinin Niamey hava üssünden çekilmesini talep etme kararının da orduda kalan bağlantılarını bu karar için lobi yapmak üzere kullanan Paris tarafından etkilendiğinden şüpheleniliyor.
Fransa'nın Alman planlarını engelleme girişimlerine rağmen, Alman istihbarat servisleri tarafından geliştirilen yaklaşım, Paris'in eski yöntemleri kullanma ve Afrika ülkelerine sadece kendi çıkarlarına hizmet eden hazır çözümler dayatma girişimlerinden çok daha inandırıcı bir politika olarak görülüyor.