Berlin’de çalan çanlar Brüksel’den duyuluyor

Almanya tepetaklak yuvarlanıyor. Ülke sadece ekonomik sorunlarla boğuşmuyor, buna paralel olarak siyasi çalkantılarla da sallanıyor

Alman ekonomisinin beş yıllık durgunluğun ardından, pandemi öncesindeki büyüme eğiliminin devam edeceğini ve şu an yüzde 5 daha büyük olacağı yönünde olduğu tahmin ediliyor. Sadece bu veri dahi Ukrayna-Rusya savaşında kendi çıkarları yerine ABD’nin çıkarları için hareket kalıplarının bedelini ortaya koymaya yeterli. Nitekim Bloomberg’de pazartesi günü yayınlanan bir küresel ekonomik yavaşlamanın yanı sıra yıllar süren “kötü” kararların Almanya’yı sert bir şekilde vurduğu belirtildi.

‘KÖŞEYE SIKIŞTI’

Almanya’da GSYİH’nin yaklaşık 30’unu ihracat odaklı Alman sanayi oluşuyor. Otomotiv devleri Volkswagen ve Mercedes-Benz, ucuz Rus enerjisinin kaybı, dolayısıyla artan enerji maliyetleri ve Çin ile artan rekabet koşullarındaki zorluklarla karşı karşıya. Bloomberg’in programlamalarına göre ulusal rekabet gücündeki düşüş hane başına yıllık yaklaşık 2 bin 500 avro kayba dönüşüyor.

Berlin, şubat ayında erken seçimlere hazırlanıyor. Şansölye Olaf Scholz’un üç partili koalisyonu, Maliye Bakanı Christian Lindner’in görevden alınmasıyla birlikte bu ayın başlarında çöktü. Gelecek yıl başbakanlığa aday olmayı planlayan Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, pazar günü, ülkenin altyapı ve kalifiye altyapısının yeterli yatırım yapılmaması nedeniyle “köşeye sıkıştığını” söyledi.

YATIRAN TAHMİNLER

Devam edelim: Cuma günü Alman Merkez Bankası gelecek yıl için büyüme tahmininin haziran ayında öngördüğü yüzde 1,1 seviyesinde yüzde 0,2’ye düştü. Ayrıca ekonominin bu yıl yüzde 0,2 büyümesini beklediğini, daha önce yüzde 0,3’lük mütevazı bir büyüme öngördüğünü açıkladı.

Bundesbank CEO’su Joachim Nagel, bu ayın başlarındaki gelişmeleri kaydetti: “Alman sanayisinin konumu kötüleşti. Büyüyen yabancı pazarlar, geçmişte olduğu gibi büyüme ivmesi sağlıyordu.”

İsviçre merkezli yatırım şirketi Bantleon’a göre Almanya’nın bir zamanlar patlama yaşayan otomotiv endüstrisinin pazar ödemesini kaybetmesi ve üretimin yurt gücünün hızlanması bekleniyor. Sonuç mu? Tam bir felaket: “Sektörün bu yılda Almanya’daki katma gösterdiği yüzde 40’ına kadarını kaybedebilir.”

Alman ekonomisi ayrıca son yıllarda büyük ölçüde uzun süreli üretim gerilemesi nedeniyle emsallerinin de gerisinde kalıyor.

KITAYA YAYILAN İŞKENCE

Bloomberg’in görüşlerine başvurduğu Alman analize strateji danışmanlığı yapan Future Today Institute’un CEO’su Amy Webb’e göre “bir gecede olmayacak” uzun ve acı veren bir sıcaklık gibi zamana yayılacak: “Bu senaryoyu böylesine dağıtım verici da bu. Kademeli ve uzun ömürlü bir gerileme sadece Alman savaşçıları ya da şehirlerini değil, tüm ülkelerin farklı ve Avrupa da bununla birlikte aşağı çekilecek.”

Alman ekonomisinin “çözülmesi” AB’nin geri kalana sağlam dalgalar göndereceği için Brüksel’de beklemiyordu. Ancak AB’nin yeni yönetimiyle eskisi arasında gösterilenler dışında herhangi bir değişiklik olmadığı için içerden herhangi bir değişiklik beklenmiyor. AB iyileşme imkânı varken sağlık koşullarının kötüleşmesini tercih eden bir hasta gibi, tedaviyi reddediyor. Eski Kıta ancak Donald Trump Ukrayna’da barışa önayak olursa – kendi istemi dışında – kurtulabilecek gibi görünüyor.

Sonraki Haber