Beş belediyede işçiler ayakta

Ankara’da Büyükşehir, Çankaya, Yenimahalle, Etimesgut ve Mamak Belediyelerinde işçiler, maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesi için eylemde. Belediyeler önünde bir araya gelen emekçiler, iş bıraktı.

Başkent Ankara’da başta Büyükşehir olmak üzere, çeşitli belediyelerde ücret artışı ve özlük hakkı talebiyle işçiler eylemlere başladı. Ekonomik krizle yaşam maliyetlerinin günden güne arttığını belirten işçiler, daha önce belirlenen rakamların kimi yerlerde asgari ücretin altında kaldığını söyleyerek maaşlarının geçinebilecek seviyeye yükseltilmesini istedi.

HEM YÖNETİME HEM SENDİKAYA ÖFKE

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nda örgütlü Çankaya Belediyesi işçileri, önceki gün belediye önünde eylem yaparak, maaş iyileştirmesine yanaşmayan Belediye Başkanı Alper Taşdelen’i protesto etmişti. İşçiler, belediyede örgütlü Genel-İş Sendikası Ankara 1 Nolu Temsilcilik yöneticilerinin Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e bağlı olduğunu, hatta temsilcilerin bizzat Taşdelen tarafından atandığını öne sürdü. Sendika içinden de sendika yönetimine karşı sert eleştiriler yapıldı.

İŞÇİDEN HABERSİZ ANLAŞMA

Dün öğle arasında Çankaya Belediye binasında toplanan işçiler, hem Alper Taşdelen hem de sendika yönetimini protesto etti. Sendikanın, gece işçilerden habersiz gizlice belediye ile anlaşma imzaladığı ortaya çıktı. Bunu öğrenen işçiler sabah saatlerinde Genel-İş Sendikası genel merkez giderek sendikaya tepki gösterdi. Tepki gösteren işçilerden bazılarının sendika tarafından tartaklanarak şiddete uğradığı iddia edildi.

İşçiler, anlaşmayı kabul etmediklerini belirterek, “Normalde bizim taban aylıklarınıza yapılması gereken zam bize seyyanen veriliyor. 2024 Ocak ayına kadar yapılan seyyanen zam, sizin 6 ay sonra cebinizden çekilip alınacak paradan başka bir şey değildir. İnsani yaşam koşulları için bu ücretin taban aylıklarımıza yansıtılması gerekiyor.”

‘İŞÇİ DÖVEN SENDİKA İSTEMİYORUZ’

Protesto eylemi yerine sendikanın Alper Taşdelen'i alkışlatma programı yaptığını kaydeden işçiler öfkelerini ıslıklarla gösterdi. Sendikayla anlaşma imzalanması sonrası belediye binası içinde işçilerin toplandığı alana gelen Alper Taşdelen, konuşma yaparak halay çekti. Taşdelen’in bir grup sendikacı ve işçiye hitap ederken belediye balkonlarında biriken yüzlerce belediye çalışanı, sendikanın işçileri kandırdığını ve kumpasa getirdiğini aktararak protestoda bulundu. Taşdelen halay çekerken ıslıklandı ve yuhalandı. Eylemler sırasında “Sendika istifa”, “Sarı sendika istemiyoruz”, “İşçi döven sendika istemiyoruz” sloganları atıldı.

ANKARA BÜYÜKŞEHİRDE USTA ÖĞRETİCİLERİ EYLEM YAPTI

Ankara Büyükşehir Belediyesinde (ABB) de çalışan usta öğreticiler, maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesi için belediye önünde bir araya geldi. ABB önünde toplanan ve ellerinde "Ek dersliler mağdur", "Ek dersli, aileden değil mi?" gibi çeşitli dövizler taşıyan usta öğreticiler, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'la görüşme taleplerini dile getirdi.

Belediye bünyesinde 18 yıldan bu yana usta öğreticilik yaptığını belirten Gülşah Dalkılıç, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, haftanın 6 günü toplam 48 saat çalıştıklarını belirterek, "Aylık maaşımız, yol ve yemek dahil 11 bin 500 ve 12 bin 500 lira arasında seyretmektedir. Günümüz şartlarında bu meblağ ile geçinmek çok zor ve görevimizi layıkıyla yapmak da haliyle zorlaşıyor. Bizler de insan gibi yaşamak ve Başkan Mansur Yavaş'ın mesajlarında bahsi geçen belediye ailesine kendimizi tam olarak ait hissetmek istiyoruz. Çünkü belediyenin bir parçası olmamıza rağmen bayram ikramiyesi ve tediyeleri ve yıllık ikramiyeleri alamıyoruz." diye konuştu.

YENİMAHALLE BELEDİYESİ’NDE GREV

CHP’li Yenimahalle Belediyesi işçileri de greve çıktı. Asgari ücretin altında maaş aldıklarını belirterek tepki gösteren işçiler, Yenimahalle Belediyesi önünde iş bıraktılar. Belediyenin Makine İkmal Müdürlüğünde çalışanlar da grev yaptıklarını duyurdu. Onlar da asgari ücret altında para aldıklarını belirterek, “Aldığımız para 12 bin lira. Bunun içinde yardım paketi de var. Talebimizi iletince ‘Düzelecek, iyileştirme yapılacak’ dediler. Bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Yenimahalle Belediyesi çalışanları, DİSK’e bağlı Genel-İş sendikasının örgütlü olduğu öğrenildi. İşçiler, sendikanın kendilerine sahip çıkmasını istedi.

MAMAK’TA DA İŞ BIRAKMA

AK Partili Mamak Belediyesi’nde de verilen Temmuz zammını düşük bulan işçiler iş bıraktı. Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş üyesi işçilerin zam öncesindeki maaşlarının asgari ücretin altında kaldığı belirtildi. İşçiler, 10 bin 500 lira maaş aldıklarını ve en düşük ücretin 17 bin 500 liraya, vasıflı işçiler için de 20 bin liraya çıkarılmasını talep ettiklerini ifade etti. İşçiler, aldıkları ücretin Ankara’da kiralarını bile karşılamadığını belirterek, ücretlerde yeni düzenleme istedi.

İş bırakma ve iş yavaşlatma eylemlerine Belediyenin Çevre Koruma ve Fen İşleri Müdürlüklerine bağlı işçiler katıldı.  İşçiler, talepleri karşısında henüz bir adım atılmadığını dile getirdi. Talepleri kabul edilmezse iş bırakmaya devam edeceklerini ilan etti. Sendikalarına da tepki gösteren işçiler, sendika uzmanlarının ve yöneticilerinin telefonlarına çıkmadıklarını ileri sürdü.

ETİMESGUT’TA SENDİKA TALEBİ

MHP’nin yönettiği Etimesgut Belediyesi’nde de temizlik işçileri sendika hakkı ve ücretlerde düzenlemeye gidilmesi talebiyle eyleme gitti. Çeşitli bahanelerle işçilerin ücretinde kesintiler yapılmasına da karşı çıkan işçiler belediye hizmet binasının önünde protesto yaptı.

VATAN PARTİSİ OLARAK TAKİPÇİYİZ

Konuyu yakından takip ettiklerini belirten Vatan Partisi Çankaya İlçe Başkanı Emre Can da sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

"Çankaya Belediye yönetimi ve DİSK Genel-İş Sendikası, işçiye karşı birleşti. İşçiden habersiz protokol imzalandı ve bunu kabul etmeyen işçilerde sendikacılar tarafından darp edildi.

İnsanca yaşam için işçilerin hakkını savunacağız. DİSK ve belediye, işçinin karşısında çıkar ortaklığı yapmaktan başka bir rolde değiller. Vatan Partisi olarak süreci takip edeceğiz. İşçilerimizin haklı mücadelesinde onların yanındayız."

Sonraki Haber