Besicilerden kalıcı destek talebi

Et fiyatları yüzde 10, yem fiyatları ise yüzde 200 yükseldi. Besiciler, bu durum karşısında devletten köklü çözüm ve destek bekliyor. Besici Ali Çiftçi, Et Üreticileri Birliği’nin ‘besicilerden halka doğrudan et satışını’ organize etmesini önerdi

Denizli’nin Çal ilçesinde iki besihanede yaklaşık 400 büyükbaş hayvanı bulunan besici Ali Çiftçi, bu yıl kuraklıktan hayvancılığın da etkilendiği söyledi. Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınan Çiftçi, et fiyatlarının aynı oranda artmadığını belirterek, besicilerin zararda olduğunu söyledi. Çiftçi, “Geçen yıl 40 liraya sattığımız karkas et bugün 45 lira, artış yüzde 10, ama yem fiyatlarındaki artış yüzde 200 düzeyinde” dedi.

İTHAL GELDİ BESİCİ BİTTİ

Ali Çiftçi şunları söyledi: “Hükümet küçük destekler sağladı, ancak yetersiz. Devletimiz kalıcı destekler sağlamalı, üreticiyi desteklemeli ki vatandaş ucuz et yiyebilmeli. Et fiyatları yükselince enflasyona yansıyor. Devlet de önlem olarak dışarıdan et ithal ediyor. İthal geldi, ne oldu, besici bitti. Böyle devam ederse sorun daha da büyüyecek. Besicilerin kendi yemlerini kendilerinin yapmaları maliyetleri düşürür ancak arpa, buğday, mısır üreticisi de gübre, kimyasal ilaç, akaryakıt fiyatlarının yüksekliği nedeniyle yem ham maddesini pahalı üretiyor. Devletin hem tarımsal üretimi hem de hayvancılığı desteklemesi gerekiyor.”

HALKA DOĞRUDAN SATIŞ

Ali Çiftçi halkın ucuz et yemesi için başka bir öneri daha getirdi. Çiftçi, “Et Üreticileri Birliği, özellikle besiciliğin fazla olduğu ilçelerde mezbahalar açarak besicilerin hayvanlarını burada piyasa fiyatının üzerinde kesmeli. Birlik, kendi üyelerinin karkas etlerini işleyerek kâr amacı gütmeksizin halka ucuza satmalı” dedi.

Ali Çiftçi, 26 Ekim günü yapılacak olan Denizli Et Üreticileri Birliği başkanlığına da aday. Seçilirse bu projeyi Denizli’de hayata geçireceğini, örneğin Çal’da mezbaha inşaatının devam ettiğini, diğer ilçelerde de yapılacağını, burada kesilen etlerin kent merkezinde açılacak satış yeri ile halka ulaştırılacağını belirtti.

ÜRETİMDE İSTİKRAR ÖNEMLİ

Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından yapılan yazılı açıklamada hayvancılıkta bıçağın kemiğe dayandığı belirtildi. Çiğ süt fiyatlarının 1 Kasım itibariyle 3.90 liraya, süt priminin de 40 kuruşa çıkarılmasını talep eden TÜSEDAD, karkas et fiyatının da 52 liranın altında olmaması gerektiğini bildirdi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Üretimde istikrar esastır. Bunun sağlanması için süt/yem paritesine riayet edilmelidir. Hammadde girdi maliyetlerini kontrol etmeksizin salt süt ve et fiyatlarını regüle ederek üretimin sürdürülmesi mümkün değildir. Mevcut durumda gösteriyor ki dayanacak gücü kalmayan üretici süt ineklerini kesime göndermektedir.”

“Artan yem maliyetleri ve diğer giderler karşısında ayakta kalma mücadelesi veren et ve süt üreticilerinin artık dayanacak gücü kalmamıştır.” denilen açıklamada talepler şöyle sıralandı:

  • 01 Temmuz-31 Aralık dönemi için 0.20 kuruşa düşürülmüş olan çiğ süt destekleme priminin, ilgili dönemler için acilen 0.40 kuruşa çıkarılması,
  • Süt/yem paritesinin desteklemeler hariç ilk etapta 1.3 seviyesine sabitlenmesi, 2022 yılı itibariyle paritenin 1.5 seviyesine çıkartılması istikrarlı et ve süt üretiminin olmazsa olmazıdır.
  • 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde çiğ süt referans fiyatının, 3.90 TL/lt açıklanmasını bekliyoruz.
  • Çiğ süt tavsiye fiyatının 2 ayda bir süt/yem paritesine göre güncellenmesi talebimizdir.
Sonraki Haber