Beşimizden biri kilolu veya obez

Sabri Ülker Vakfı ile The Nutrition Society ortaklığında, 25-26 Mayıs 2022 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen “Sağlık İçin Beslenmenin Rolü” konulu konferansta sağlıklı yaşama dair en son bilgiler paylaşıldı.

Konferansta, dengeli beslenmenin toplum sağlığının geleceği için oynadığı kritik öneme dikkat çekildi. En son araştırmalara göre Türkiye’de sağlık okuryazarlığı konusunda yetişkin nüfusun büyük kısmı “yetersiz” veya “sorunlu” bilgi düzeyine sahip. Beslenme konularında eksik veya hatalı bilgi edinme yani yetersiz sağlık okuryazarlığı, Türkiye'de obezite ve aşırı kilolu olma durumunu, erkeklerde yüzde 20, kadınlarda ise yüzde 28’e taşıyor. Bireylerde eğitim düzeyi düştükçe hastalık oranı da artıyor.

35 MİLYON YANLIŞ OKUYOR

Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş, “Bugün araştırmalara da baktığımızda Türkiye nüfusunun 35 milyonunun sağlık konusunda doğru okumayı yapamadığını görüyoruz. Sağlık okuryazarlığının yetersizliği ise maalesef sağlığı olumsuz etkileyen en önemli risklerin başında geliyor” dedi.

ORTALAMA 78 YIL YAŞIYORUZ

Konferansta bazı önemli veriler de kamuoyuna duyuruldu. İngiltere ve Türkiye’deki beslenme alışkanlıklarını kıyaslayan Royal Society Of Medicine Üyesi Prof. Dr. Julian Stowell, Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre Türkiye’de doğumdan itibaren yaşam süresinin kadınlar için 76, erkekler için 80 yıl olduğunu belirtti. Türkiye'de nüfusun yüzde 35,8'ini oluşturan ölüm nedenlerinin başında kardiyovasküler hastalıkların geldiğini ifade eden Prof. Dr. Stowell; “Birleşik Krallık'ta kardiyovasküler hastalıklardan ölümlerin nüfusun yüzde 28,6'sını oluşturduğu tahmin ediliyor. Ölüme ve hastalığa sebebiyet veren, bulaşıcı olmayan en önemli hastalıklar arasında kanser, kardiyovasküler hastalıklar, kronik solunum yolu hastalıkları ve diyabet, her iki toplumda da ilk sıralarda yer alıyor. Obezite ise her iki ülke için de ciddi bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor.

Sonraki Haber