Besni’de bağlar sökülmeye başladı

Vatan Partisi'nin yurt genelinde düzenlediği Üretim Devrimi Kurultaylarına katılan üreticilerin ortak talebi, üretimin desteklenmesi. Üreticiler, “Üretmek istiyoruz ama girdi maliyetleri yüksek, ürettiğimiz ürünün maliyetini karşılayamıyoruz. Böyle devam ederse üretim biter.” diyorlar. Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde düzenlenen kurultaya katılan Kalemkaş Mahallesi Muhtarı Cengiz Kanoğlan, Besni üzümü fiyatlarının yıllardır aynı olmasından dolayı üreticinin mağdur olduğunu belirtti. Kanoğlan, “Girdi maliyetleri her gün artıyor. Üzümün kilogram fiyatı ise 3 yıldır 5 lira. Bölgede üzüm bağları sökülmeye başlandı bile. Aynı durum ceviz ağaçları için de geçerli.” ifadelerini kullandı. Kanoğlan, bölgede üretimin durma noktasına geldiğini belirtti, destek çağrısı yaptı.

‘ÇÖZÜM KOOPERATİFLEŞME’

Aydınlık’a konuşan bir diğer isim ise Yüksek Ziraat Mühendisi Aydın Korkmaz. Hükümetin üretim politikalarında sınıfta kaldığını belirten Korkmaz, tarımdaki plansızlığın ceremesini üreticinin çektiğini ifade etti. Kooperatifleşme ile çiftçinin korunacağını söyleyen Korkmaz, “Kooperatifler kurulursa çiftçilerin girdi maliyetleri düşer, üreticiler de 'ürünüm tarlada kalacak' kaygısı yaşamaz. Üretimden tüketime kadar kooperatiflerin üretime müdahil olması çiftçiyi koruyacak en önemli şeydir.” dedi.

‘SUSUZ ÜRETİM DEVRİMİ OLMAZ’

Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım’ın gündeminde bölgedeki tarımsal sulama sorunu vardı. Yıldırım, bölgede yapımı süren barajdan Gölbaşılı üreticilerin faydalanmayacak olmasına tepki gösterdi. “Toprağı suya kavuşturamadığımız sürece üretimde devrim yapamayız.” diyen Yıldırım, “Bölgede bir baraj yapılıyor ancak barajdan Gaziantep bölgesi faydalanacak. Bölgemize bir faydası olmayacak.” ifadelerini kullandı.

‘TÜTÜN ÜRETİCİSİ TEKELLERİN ALTINDA EZİLİYOR’

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Arif Doğan da üreticilere hitaben yaptığı konuşmasında, Adıyamanlı tütün üreticilerine getirilen kotayı eleştirdi: “Hükümetin bu uygulaması uluslararası tekellerin altında ezilen tütün üreticisine yeni bir darbedir. Üretimin önündeki bütün engelleri kaldıracağız. Tütün üreticileri yıllardır uluslararası tekellerin mağduruydu. Şimdi hükümet, parası olanlara kooperatif kurdurarak, başka tekeller yaratıyor. Çiftçiye kota getiriyor. ‘Benim izin verdiğimden fazlasını üretirsen sana uyuşturucu taciri muamelesi yapacağım.’ diyor. Bu kabul edilemez.”

Sonraki Haber