Beşparmak Dağları jeopark olsun
Aydın'daki Beşparmak Dağları’nda 8 bin yıl öncesine ait kaya resimleri ile Bizans ve Helenistik döneme ait çok sayıda eser yer alıyor. Doğaseverler, bölgenin jeopark ilan edilmesini istiyor
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Beşparmak Dağlarının korunması, jeopark yapılması amacıyla başvuruda bulunduklarını belirtti. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, 8 bin yıl öncesine ait kaya resimleri ile Bizans dönemi, Helenistik döneme ait çok sayıda eserin yer aldığı bölgenin açık hava müzesi gibi olduğunu söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Burası jeopark yapılmadığı takdirde maden sahaları nedeniyle çölleşecek” dedi.
Beşparmak Dağları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Aydın valiliği ile üniversitelerin de incelemesi altında. Haziran ayında bölgeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Araştırma ve Tescil Daire Başkanı Ümit Turan ve jeologların katılımı ile bir inceleme gezisi düzenlendi. Geziye, Bahatin Sürücü rehberlik etti. Gezide Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay tarafından alanda bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Latmos’un doğal ve kültürel özellikler açısından, Türkiye’de ki ender alanlardan biri olduğunu ve geleceğe taşınması gerektiğini söyledi. DKMP 4. Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Çolak, kurum olarak üzerlerine düşen katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti. Bölgenin jeopark ilan edilmesi gerektiğini ifade eden Sürücü Aydınlık’a bölge hakkında bilgi verdi:
“Buranın çok önemli özellikleri var. Jeolojik yapısı çok farklı bir yer. Her yerinden farklı bir figür çıkarıyor. İnsan, hayvan, balık şeklinde birçok kayalar var. Sanki bir heykeltıraş gelmiş kayaları yontarak bu hale sokmuş gibi, ama aslında bunu doğa yapıyor. Kar ve yağmur yoluyla belki de yüzlerce, binlerce yılda oluşan bir şey bu. O yüzden buranın jeopark yapılarak turizme açılması yönünde biz müracaatta bulunmuştuk. Fakat burada maden faaliyetleri çok olduğu için bu kayalar ne yazık ki dinamitlerle patlatılıp tahrip ediliyor. Buranın korunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar Genel müdürlüğüne Jeopark yapılması için başvurduk. Geçtiğimiz aylarda onlarla birlikte ön çalışma yapıldı. Bu çalışma da devam ediyor.
‘ÇÖL HALİNE GELEBİLİR’
“Burası jeopark yapılmadığı takdirde tamamen çöl haline gelebilir. Çünkü maden faaliyetleri burada hızla ilerliyor. Sadece kayalıklar değil Bizans Dönemi, Helenistik Dönem, Roma Dönemi’ne ait birçok eserler var. En önemlisi de günümüzden 8 bin yıl önce o dağlarda yaşayan insanların mağara duvarlarına çizmiş olduğu 180 adet resim keşfedildi. Bunlara bütünsel olarak bakıldığı zaman burası bir açık hava müzesi gibi. Bu bölge mutlaka korunmalı. Korunması içinde tek yapılacak şey buranın milli park kapsamına alınması ve Bafa Gölü’yle birleştirilmesi. Yani Bafa Gölü Beşparmak Dağları Milli Parkı olmalı.”
KAYA RESİMLERİNDE KADIN ÖN PLANDA
“Dünyadaki kaya yapılarında genellikle hayvan betimlemeleri, av sahneleri var. Burada bulunan kaya resimlerinin konusu ise insan. Özellikle kadın ön planda, üretkenliği temsil ediyor. İnsanlar yerleşik düzene geçmiş. Bereket, yağmur istiyor. Yağmur törenleri, ilkbahar şenlikleri, eşlerin birbirlerine olan sevgilerini yansıtan resimler var. Resimlerden mutluluk yansıyor.”