Araştırma: Beyaz Cüce çarpışması dünyanın olası sonuna benziyor mu?

Ölü bir gezegen, ölü bir yıldızla çarpışırsa neler olur? Araştırmada analiz edilen 45 ışık yılı uzaklıkta G29-38 adlı yıldızın ölü bir gezegene çarpmasını görüntüledi. Bulgular, yaklaşık 5,4 milyar yıl sonra Güneş ve Dünya'yı bekleyen muhtemel sona da ışık tutuyor.

Bilim insanları ölü bir gezegenin kalıntılarının "beyaz cüce" denen ölü bir yıldızla çarpışmasını ilk kez gözlemledi. Yapılan çalışmayla bu konuda daha önce dolaylı yoldan elde edilen kanıtlar doğrulandı. Bulgular, yaklaşık 5,4 milyar yıl sonra Güneş ve Dünya'yı bekleyen muhtemel sona da ışık tutuyor.

Ortalama büyüklükteki yıldızların yakıtını tüketip dış katmanlarını kaybetmesiyle geride kalan soluk ve genellikle Dünya boyutundaki ölü yıldız çekirdeklerine beyaz cüce ismi veriliyor.

Uzmanlar, Güneş'in de yıldızların yüzde 97'si gibi bir gün beyaz cüceye dönüşeceğini söylüyor. Samanyolu Galaksisi'nde 300 binden fazla beyaz cüce keşfedildi.

Bu yıldızların birçoğunun, bir zamanlarda yörüngelerinde dönen gezegenlerden ve diğer nesnelerden gelen kalıntıları biriktirdiği düşünülüyordu.

Gökbilimciler bir beyaz cücenin yüzeyindeki elementleri analiz etmek için spektroskopi yönteminden yararlanarak optik ve morötesi dalga boylarını kullanmıştı. Böylece beyaz cücelerin kalıntıları biriktirdiği dolaylı yoldan kanıtlansa da şimdiye kadar kalıntılar yıldıza çekilirken gözlemlenmemişti.


Kalıntılar bir yıldızın yüzeyine çarpınca plazma meydana geliyor. Bu plazma daha sonra X-ışınları yayıyor.

"YENİ BİR TEKNİK GELİŞTİRDİK"

Hakemli bilimsel dergi Nature'da 9 Şubat'ta yayımlanan çalışmada araştırma ekibi, Chandra X-Işını Uzay Teleskobu'nu kullanarak bir beyaz cüceden gelen X-ışınlarını görüntüleyerek dolaylı yoldan elde edilen kanıtları doğruladı.

Independent Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre; gökbilimciler ayrıca yıldızın yüzeyindeki plazmanın sıcaklığının 1 milyon santigrat derecenin üzerinde olduğunu hesapladı. Uzmanlar bu gözlemlerin, beyaz cücelerin bir zamanlar yörüngelerinde dönen gezegenlerin kalıntılarını yuttuğunu gösterdiğini söyledi.

Makalenin başyazarı olan astrofizikçi Tim Cunningham da çalışmalarında sayesinde Güneş Sistemi'nin yanı sıra diğer sistemlerin muhtemel sonunun incelenebileceği yeni bir teknik geliştirdiklerini ifade etti.

Sonraki Haber