Beyaz eşyacı vergi artışı ve kredi sınırından endişeli

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın, “Dış piyasalardaki daralmanın ihracatımız üzerindeki olumsuz etkileri sürüyor.

Bu düşüşü haziran sonuna kadar iç satışlar büyük oranda dengeledi. Üretim ve istihdam yapımızı bu sayede koruyabildik. İç piyasadaki bu olumlu seyrin devamı sektörümüz için önemli.” mesajı verdi. Dün sektörün altı aylık sonuçlarına yönelik düzenlenen toplantıda konuşan Sığın, “Olumlu seyri riske atabilecek; kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyonlarının artırılması veya vergi düzenlemelerinin gündeme alınması gibi gelişmelerin, üretim ve istihdam yapımızı zorlamasından endişe ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

DEMİRYOLU KRİTİK HALE GELDİ

Türkiye beyaz eşya sektörü tüm iç ve dış şoklarda istihdam ve üretim kapasitesine sahip çıkmış ve yeni yatırımlarla bu gücünü artırmaya gayret etmiştir. Üretim ve istihdamımızı olumsuz etkileyebilecek konjonktürel düzenlemeleri dikkatle izlemek durumundayız.” diyen Sığın, 2023’ün ilk yarısında yurt içi satışların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 arttığını not etti. Sığın, TÜRKBESD’e üye firmaların ihracatının bu dönemde yüzde 13 oranında düştüğü bilgisini aktardı.

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı da ekim ayı itibariyle raporlama dönemi başlayacak AB sınırda karbon düzenlemesi kapsamdaki ürünlerin kullanıcısı bir endüstri olarak, uygulamanın tedarik operasyonlarını etkileme potansiyeli taşıdığını belirterek, süreci yakından takip ettiklerini söyledi. Özkadı, konuşmasında demiryolu yatırımlarının ülkemiz açısından taşıdığı kritik öneme değinerek, “Ülkemizde üretim merkezlerinin ve organize sanayi bölgelerinin demiryollarıyla limanlara bağlanması ve modlar arası entegrasyon son derece kritik. AB’nin Net-Sıfır Sanayi inisiyatifini de dikkate aldığımızda tüm değer zinciri boyunca sürdürülebilirlik odaklı işbirlikleri giderek daha da önem kazanıyor. Hem ülkemizin coğrafi konumunu güçlendirmesi hem de küresel ısınma ile ilgili alınması gereken acil önlemler gereği demiryolu taşımacılığının geliştirmesi stratejik bir adım olacaktır.” dedi.

YASSI ÇELİKTE İTHALAT TALEBİ

Beyaz eşya sektörünün maliyetlerinin önemli bir kısmını yassı çeliğin oluşturduğunu dile getiren TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz ise “Fiyat dalgalanmaları ve teslim sürelerindeki belirsizliğe karşı üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerimizin farklı kaynaklardan yüksek koruma oranları ile ithalat yapması gerekiyor.” görüşünü savundu. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri de, “Ülkemizde yapay zekâ, siber güvenlik, kişisel veriler ve ticari sırrın korunmasına yönelik mevzuatların AB ile tam uyumlu hale getirilmesini sektörümüz açısından son derece önemli görüyoruz. Bu konulardaki uyumlaştırmanın tam ve zamanında yapılamadığı durumda, ihracatımızın, AB’deki teknik gerekliliklerini karşılayamadığı gerekçesiyle kısıtlanabileceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Sonraki Haber