Beyhan Korkman ve Kıvanç Özdal değerlendirdi: Sosyal medya bir güvenlik meselesidir
Aydınlık.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Beyhan Korkman ve Ulusal.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Kıvanç Özdal Facebook’un ve Instagram’ın Rusya düşmanlığını serbest bırakan kararını Ulusal Kanal’da değerlendirdi.
Deniz Çağlayan Cengiz'in sunduğu Gün İçinden programında Batı’nın sözde ifade özgürlüğü, Facebook ve Instagram'ın Rus düşmanlığı kararı, dezenformasyon ve nefret söylemleri ele alındı.
SOSYAL MEDYA ÖZGÜR DEĞİL
Ulusal.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Kıvanç Özdal, sosyal medya denetiminin ABD’deki 4-5 şirketin elinde olduğunu belirtti. Nefret suçunun nefret suçu olmaktan çıkarıldığını söyleyen Özdal, bu durumun yeni olmadığını ifade etti. Özdal konuşmasında, AİHM’in Ermeni Soykırım kararıyla ilgili videoların nefret suçu kapsamında yayından kaldırıldığını hatırlattı. Sosyal medya dünyasının özgür olmadığını belirten Özdal, herhangi bir devlet kurumunun müdahalesinde itirazda bulunabildiğini ancak Atlantik merkezli platformlarda böyle bir mekanizmanın olmadığını söyledi.
KÜRESELLEŞMEYLE MİLLİ DEVLETLER ARASINDAKİ SAFLAŞMANIN BİR AYAĞI
Aydinlik.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Beyhan Korkman ise Instagram ve Facebook’un kararının bir psikolojik operasyon olduğunu belirtti:
“Bu aslında çok köklü bir mesele. Küreselleşme ve milli devletler arasındaki kamplaşmanın geldiği noktayı işaret ediyor. Bu onun bir ayağı. Türkiye buna karşı birtakım önlemler alıyor. Bu işin bir siber güvenlik meselesi var. Küreselleşmeciler bir şey dayatıyor. İkinci olarak ekonomi meselesi var. Bu şirketler büyük ekonomileri yönetiyorlar. Ciddi rekabet gelirleri var. Veri trafiği kısmı var. İnsanların ciddi verilerini elde ediyorlar. Buna veri madenciliği adı takıldı. Bir de kültür emperyalizmi boyutu var. Küreselleşmeciler bu siyasetlerini bu araçlarla dayatıyorlar.
ÜLKEYİ AİLEYİ SAVUNMAYA NEFRET SÖYLEMİ DİYORLAR
Bunlar kendi hukuklarını dayatıyorlar, kendi söylemlerini dayatıyorlar. Eşcinsellik propagandasına karşı bir yayın yapıyoruz, nefret söylemi içerisinde değerlendiriyorlar. Ülkeyi, aileyi savunmayı nefret söylemi diyorlar ve kendi hukuklarına bağlıyorlar."