Beyin cerrahlarından Birgün’e ağır eleştiri

Türk Nöroşirürji Derneği, Birgün gazetesinin gündeme getirdiği bir haber üzerine bildiri yayınladı: Ülkemizin kanayan yarası olan Sağlıkta Şiddete çözüm ararken eksik ve yanlış bilgilerle yapılan haberlerin bu sorunu büyüttüğü hatta ‘Sağlıkta Şiddetin Başka Bir Türü’ haline geldiğini düşünüyoruz.

Türk Nöroşirürji Derneği, Bilecik Bozüyük Devlet Hastanesi’nde görev yapan Beyin ve Sinir Cerrahı S.Z.’nin ‘ameliyatları tıbbi personel olamayan kişilere yaptırdığı’ iddiasıyla yapılan haberleri eleştirdi, sorumlu habercilik yapılması çağrısında bulundu. Dernek, hekimlerin ve hekimlik mesleğinin kanıtlanmamış iddialarla, eksik ve yanlış bilgilerle daha fazla yıpratılmaması gerektiğini vurguladı. İddia, Birgün gazetesi tarafından 15 Ekim günü gündeme getirilmişti. Gazete sosyal medyadan da ‘Temizlik görevlisi ameliyata girmiş!’ başlıklı yazılarla ilgi toplamaya, heyecan yaratmaya çalıştı.

SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığınca söz konusu ameliyatlara ‘yetkisiz kişilerin girdiği’ iddiasıyla ilgili inceleme ve soruşturmanın daha önce başlatıldığını, Cerrah’ın 4 Ekim tarihinden itibaren görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Açıklamada, Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun da Cumhuriyet Savcılığı’na soruşturma izni verilmesini kararlaştırdığı bilgisine yer verildi.

‘SKANDALLA’ İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMAYACAĞIM, DEMİŞ!

Birgün’ün haberlerinde ve sosyal medya yazılarında Cerrah’ın ismi açık açık yazıldı, hem kişisel fotoğrafları hem ameliyat sırasında çekilmiş fotoğrafları, herhangi bir önlem alınmadan yayımlandı. Gazete, hasta yakınlarının Cerrah ile ilgili eski şikayetlerini de art arda sıralıyor, adeta bir linç girişimi halini alan haberde şu satırlara yer veriliyordu: “BirGün’ün ulaştığı Z., skandala dair bir açıklama yapmayacağını ve hukuki sürecin işlediğini ifade ederek ve sorularımızı yanıtsız bıraktı.”

Bu haberin ardından Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu imzasıyla yayınlanan bildiride, “Ülkemizin kanayan yarası olan Sağlıkta Şiddete çözüm ararken eksik ve yanlış bilgilerle yapılan haberlerin bu sorunu büyüttüğü hatta ‘Sağlıkta Şiddetin Başka Bir Türü’ haline geldiğini düşünüyoruz” denildi.

DÜNYA GENELİNDE UYGULAMA BÖYLE

Habere ve soruşturmaya konu edilen ameliyatla ilgili herhangi fikir belirtilmeyen Dernek açıklamasında, şu satırlarla, uzmanlık alanıyla ilgili bilgi verildi:

“Omurga cerrahisi gibi büyük ve tıbbi malzeme- implant- teknik destek gerektiren operasyonlarda, sertifikalı tıbbi firma çalışanları, cerrahlara ameliyat esnasında, bu malzemelerin seçim ve hazırlanmasında yardımcı olmaktadır. İkinci cerrahın ve diğer yetişmiş sağlık personelinin olmadığı durumlarda, dünya genelinde de uygulama bu şekildedir.” Beyin cerrahlarının açıklaması şu satırlarla sürdü:

SORGULANMASI GEREKEN…

“Ayrıca röntgen teknisyeni gibi yardımcı sağlık personelinin bulunmadığı durumlarda da diğer sağlık personeli, doktor kontrolü ve yetkisi altında bazı tıbbi cihazları kullanarak cerrahi işlem ve benzeri uygulamalara destek verebilmektedir. Burada sorgulanası gereken husus, yetişmiş yardımcı sağlık personelinin eksikliğinin nedenleri olmalıdır.”

Cerrahların son sözü ise kanıtlanmamış iddialarla, bilgisizce değil ‘sorumlu habercilik’ yapılması çağrısı oldu. Açıklama şöyle:

EN AZINDAN UZMANINA SOR!

“Yargıya intikal etmiş bu konuyla ilgili olarak, hekimlerin ve mesleğimizin daha fazla yıpratılmaması için kanıtlanmamış iddialarla, eksik ve yanlış bilgilerle kamuoyunun daha fazla meşgul edilmemesini ve sorumlu habercilik gereği olarak bundan sonra en azından uzmanlardan görüş alarak haber yapılmasını tavsiye ediyoruz.”

Sonraki Haber