Beykoz deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB)'nin 2019 yılında hazırladığı "Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı" ilçelerdeki deprem risk durumunu ortaya koydu. Beykoz'da yaşayan vatandaşlarımız ilçenin depreme dayanıklı olup olmadığını, olası depremin ilçeye olan etkisini merak ediyor. İşte ayrıntılar...
Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilimizi etkileyen 2 büyük depremin ardından İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımız depreme karşı önlemler almak için araştırmalar yapıyor.
İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan Beykoz ilçesi’nin, batısında İstanbul Boğazı, doğusunda Şile ilçesi, kuzeyinde Karadeniz ve güneyinde ise Çekmeköy, Üsküdar ve Ümraniye ilçeleri bulunmaktadır. 45 mahalleye sahip Beykoz İlçesi’nin nüfusu, TÜİK 2019 verilerine göre 248.260’dır.
BEYKOZ DEPREM BÖLGESİ Mİ? DEPREME DAYANIKLI MI?
239 km²'lik yüz ölçümü ile İstanbul’un beşinci büyük ilçesi olan Beykoz, ormanlık alanları ve yatay yapılaşması ile nüfus bakımından onuncu sırada yerini almaktadır. 2018 TÜİK verilerine göre 251.087 nüfuslu Beykoz’a, İstanbul olası depreminin yaklaşması ile talebin arttığı gözlenmiştir. Bunun başlıca nedenleri; bölgenin 0,20-0,30 G yer ivmesine sahip olması ve bu ivme sayesinde bölgenin sarsıntıyı az hissecek olmasıdır. Bu özelliğiyle Beykoz, İstanbul’da depreme dayanıklı bölgeler arasında yer alır.
Deprem riski az olan Beykoz için olası büyük bir depremde binaların yüzde 9’unun hasar göreceği öngörülmektedir. Bu istatistik, “Beykoz depreme dayanıklı mı?” sorusunun da cevabı niteliğindedir.
Depremin yıkıcılığının derecesini belirleyen faktörlerden yapının faya olan uzaklığı ele alındığında ikinci ve üçüncü deprem kuşaklarının üzerinde olan Beykoz, bazı bölgelerindeki yatay yapılaşması ile deprem sırasında oluşabilecek riskleri de en aza indirgemiştir. Üçüncü derece deprem bölgesinde yer alan Riva Konakları ve Ant Riva bu yatay yapılaşmaya en iyi örnekler niteliğindedir. Yatay mimarinin avantajlarını bilen ve risklere karşı kendini korumak isteyen İstanbulluların bu evleri tercih etmesi ise yatay mimaride talep artışı oluşturmuştur.
Bölgede deprem sebebi ile şimdiden talebin artmasını değerlendiren inşaat firmaları da binaları deprem yönetmeliğine uygun planlamasının yanı sıra yatay yapılaşma üzerine yoğunlaşmıştır. Taşıyıcı kolonlardaki yükün azaltılması ve güçlü bir sarsıntı esnasında hissedilebilirliğin azalması ile bu tür yapılaşmaların güvenilirliği artırılmaktadır.
İkinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunan Beykoz’un Çavuşbaşı bölgesi ise ilçenin en sağlam yerlerinden biri olarak bilinmektedir. Magmanın yüzeye çıkması ile sağlam bir kaya oluşumu olan Çavuşbaşı giyandoriti, bölgedeki riski oldukça azaltmaktadır. Depreme dayanıklı ve yapılaşmaya uygun olan bu giyandorit civarında bulunan Özellikle kayalık alan üzerine kurulmuş Çubuklu Vadi de son zamanlarda talep artmıştır.