Beyni adeta temizliyor! İşte unutkanlığa iyi gelip hafızayı güçlendiren o meyve...

Kırmızı inci ya da cennet meyvesi olarak adlandırılan narın faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan narın hafızayı güçlendirmede mucizevi bir etki yaptığı ortaya çıktı

Halk arasında “çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane” gibi bilmeceler de üretilen, cennet meyvesi olarak adlandırılan narın faydaları saymakla bitmiyor. Eylül ve Ekim aylarında yetişen nar özellikle hafızaya mucizevi bir etki yapıyor.

NARIN SAYMAKLA BİTMEYEN FAYDALARI

Kırmızı rengi, ekşi adı, sert yuvarlak yüzeyiyle dikkat çeken genellikle suyu sıkılan saymakla bitmeyen faydaları.

TANSİYONU DENGELER

Narın bilinen faydalarından birisi tansiyona iyi gelmesi. Özellikle hipertansiyondan dert yananlar için nar iyi bir alternatif. Araştırmalara göre nar suyu, kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Bu sayede tansiyon da dengelenmiş oluyor.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREBİLİR

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte bağışıklık sisteminde düşüşler gözlemleniyor. Son zamanlarda artan grip ve enfeksiyon vakalarının bir numaralı nedeni düşük bağışıklık. Doktorun verdiği ilaçların yanı sıra nar antibakteriyel özelliğiyle vücuttaki enfeksiyonla mücadele etmenize yardımcı olur. Her gün bir kâse nar tüketmek bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayabilmektedir.

DÖRT HAFTA BOYUNCA TÜKETİN VE ETKİSİNİ HİSSEDİN

Narın mucizevi etkilerinden birisi de hafızayla ilgili. Hatırlayamama, unutkanlık gibi şikayetleri olan pek çok insan bir yandan hafıza güçlendirme tekniklerini uygularken diğer yandan da hafızayı güçlendirecek şekilde beslenmeye çalışıyor. Araştırmalara göre dört hafta boyunca nar suyu tüketmek hafızayı güçlendirmektedir. Ayrıca nar, kalp ameliyatı sonrasında yaşanan hafıza bozukluğunun tedavisinde de rol oynamaktadır.

KAS GELİŞMİ İÇİN İDEAL

Formda kalmak, sporu hayatından eksik etmeyenler için nar iyi bir besin kaynağı. Özellikle egzersizden önce yenen bir kâse nar, kaslara giden kan akışını iyileştirir ve bu sayede atletik performansın artmasına yardımcı olur.

C VİTAMİNİ DEPOSU

Narın bir diğer faydası da kalple doğrudan ilgili. İçerdiği c vitamini ve antioksidanlar sayesinde nar, arter plak oluşumu önler. Bu sayede damarların sertleşmesinin önüne geçilir. Ayrıca nar çekirdiği yağının yüksek kolestrole iyi gelebileceği belirtilmektedir.

PROSTAT VE AKCİĞER KANSERLERİNE KARŞI ÖNLEYİCİ ROL ÜSTLENİYOR

Narın bir diğer faydası ise çağımızın vebası olarak adlandırılan kanserle ilgili. Narın içerisinde bulunan polifenoller gibi bileşenler, özellikle prostat ve akciğer kanserlerine karşı etkiler gösterir.

Ayrıca her gün bir kâse nar yemek iltihabı azaltır, hasarlı kıkırdağı onarır.

Her gün bir kâse nar yemek, iltihabı azaltan ve hasarlı kıkırdağı onararak eklem ağrısı, sertlik ve hareket kısıtlılığı gibi durumların önüne geçilmesini sağlayabilmektedir.

NAR NASIL TÜKETİLMELİ?

Narın tüketimi konusunda belirli bir zorunluluk yoktur. İster beslenme programına alın ister taze olarak tüketin isterseniz suyunu sıkın veya çeşitli tariflerde ya da salatalarda kullanın. Ayrıca isterseniz nar, portakal ve havuç suyundan oluşan enfes karışımı deneyebilirsiniz.

Bunun için kullanmanız gereken malzemeler şunlardır:

  • 1 adet büyük nar
  • 2 adet portakal
  • 2 adet büyük havuç
  • 1 çay kaşığı bal (isteğe bağlı)
  • 1 su bardağı soğuk su veya buz küpleri (isteğe bağlı)
  • Yarım limonun suyu (ekstra ferahlık için, isteğe bağlı)

İlk olarak narın tanelerini çıkarın ve bir kaba koyun. Daha sonra portakalları ikiye bölüp, meyve sıkacağında sıkın. Posalarını seviyorsanız bırakabilirsiniz. Şimdi sıra havuçlarda. Havuçları iyice yıkayıp soyduktan sonra katı meyve sıkacağında suyunu çıkarın.

Şimdi sıra nara geldi. Nar tanelerini bir blender veya meyve sıkacağında iyice sıkıp suyunu çıkardıktan sonra portakal ve havuç suyuyla karıştırın. İsteğe bağlı olarak bir çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Daha sonra elde ettiğiniz karışımı iyice çırpıp ister buz küpleriyle dolu bir bardakla isterseniz de buzsuz olarak içebilirsiniz. Afiyet olsun

Sonraki Haber