Beyoğlu Kültür Yolu festivalle açılıyor

İstanbul'da Karaköy'den Taksim'e uzanan hat üzerinde yapılan kültür sanat yatırımlarıyla hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı festivaliyle açılıyor

İstanbul, ilk kez çok boyutlu ve geniş kapsamlı, kültür ve sanatı odağına alan uluslararası kent festivaline kavuşuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığınca tarihi, kültürel, mimari, ekonomik ve turistik varlıklarıyla İstanbul’un uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen Beyoğlu Kültür Yolu projesi, 60 ayrı noktada 1000’den fazla sanatçının katılımıyla 30 Ekim-14 Kasım günlerinde düzenlenecek festivalle Türkiye ve dünya sahnesine çıkıyor.

‘Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul’un modern ve tarihi dokusuna değinerek Beyoğlu Kültür Yolu'nun, şehrin bu iki farklı yüzü içerisinde yol alınabilecek bir rota olduğunu belirtti. Bakan Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu Projesi'ni şu sözlerle anlattı:

“Galataport’tan başlıyoruz, Tophane, oradan Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi, İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas 1948 Sineması, Emek Sineması, Taksim Camii Kültür ve Sanat Merkezi ile devam ettikten sonra Atatürk Kültür Merkezi ve Kültür Sokağı ile bitiriyoruz.” Yoğun ve çok ayrıntılı bir projenin hayata geçirildiğini kaydeden Ersoy, hat üzerindeki yeniden hayat verilen unsurların kendi başlarına fark yaratmaya başladığını belirtti.

PROJEYE GENİŞ YATIRIM

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açılışı yapılacak olan AKM hemen bütün sanat dallarının her yaştan ve her kesimden insanla buluştuğu, 365 gün 24 saat hayata kapıları açık olacak dünya çapında bir eser olduğunu belirten Mehmet Nuri Ersoy, Galata Kulesi restorasyonu, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi bakım, onarım ve yenileme çalışmaları, Atlas Pasajı ve Mehmet Âkif Ersoy Hatıra Evi çalışmalarına da değinerek bu beş kültür sanat mekanı için toplamda 2,5 milyar liranın üzerinde bir yatırım yaptıklarını belirtti. Bunu yanı sıra Paket Postanesi, Tomtom Sokak, Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi, Garibaldi Sahnesi, Odakule Pasajı, Emek ve Alkazar Sinemaları, Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü, Maksim, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi, SALT Beyoğlu, İKSV – İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Pera Müzesi, Arter (Koç Müzesi) ve Gezi Parkı'nın da Beyoğlu Kültür Yolu’nun içindeki değerli mekânlar olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, bakanlığın ve özel sektörün Beyoğlu Kültür Yolu Projesine yaptığı yatırıma dikkat çekti.

HER YIL İKİ KEZ YAPILACAK

“Galataport’tan Atatürk Kültür Merkezi’ne kadar uzanan güzergahta mimariden edebiyata, resimden müziğe, tasarımdan tiyatroya; Beyoğlu’nun büyülü dokusunda, geçmişten geleceğe bir kültür-sanat yolculuğu başlatıyoruz.” diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye’nin en büyük kültür ve sanat projesini hayata geçirdiklerini kaydetti. 40 sergi ve özel proje, 75 konser, 45 atölye çalışması, 25 sanat ve edebiyat söyleşisi ile video haritalama gösterilerini içeren festivalin, pandemi sonrası kültür ve sanat faaliyetlerinde normalleşme sürecine de olumlu bir etki yapacağını belirten Ersoy, festivalin ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere her yıl iki defa yapılacağını da sözlerine ekledi. Beyoğlu Kültür Yolu için hazırlanan özel mobil uygulama ile kullanıcılar etkinliklerden haberdar olabilecek.

Bakan Ersoy, 29 Ekim'de yapılacak olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) açılışına da şu sözlerle değindi: “AKM’nin açılışına özel olarak bizzat Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bestelenen 'Sinan' operası sanatseverlerle buluşacak. Değerli hocamız Sayın Hasan Uçarsu tarafından bestesi yapılan bu özel operanın librettosu Dr. Bertan Rona Beyefendi’ye aittir. Eseri, ünlü İtalyan rejisör Sayın Vinçenzo Grisostomi Travaglini sahneye taşıyor.”

Sonraki Haber