Beyrut saldırısında ABD parmağı konuşuluyor! İsrailli komutan: İrtibattayız

ABD Başkanı Joe Biden, Binyamin Netanyahu ülkesindeyken İsrail’in Lübnan’a düzenlediği saldırıdan haberi olmadığını savundu. Bir yetkili İsrail’in uçaklar havadayken kendilerine bildirdiğini söyledi. İsrailli komutan ABD ile sürekli temas halinde olduklarını dile getirdi.

İsrail’in Lübnan’ın Beyrut kentine 10 bomba ile düzenlediği saldırıda ABD’nin rolü tartışılıyor. Saldırı, ABD’nin verdiği F-35 uçaklarıyla düzenlendi. ABD saldırıdan kendini sıyırmaya çalışıyor.

ABD Başkanı Joe Biden dün basın mensuplarının Lübnan'la ilgili sorusuna yanıt verdi.

‘ABD’NİN BİLGİSİ VE DAHLİ YOK’

Biden, İsrail'in Beyrut'a yönelik saldırılarından önceden haberlerinin olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine "ABD'nin, İsrail'in eyleminde hiçbir bilgisi ve dahli yoktu. Konuyla ilgili halen bilgi topluyoruz, daha fazla bilgi almamız gerekiyor." dedi.

Pentagon da konuyla ilgili açıklamasında, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarından önceden haberlerinin olmadığını savunmuştu.

İsrail basınında yer alan bir habere göre ABD'li bir yetkili, Times of Israel'e "İsrail, Beyrut saldırısını bize uçaklar havadayken bildirdi" açıklaması yaptı. Yetkili, ABD'nin saldırı hakkında önceden herhangi bir bilgisi olmadığını ifade etti.

ABD’DEN YENİ YIĞINAK HAZIRLIĞI

Lübnan’a siber terör saldırısına sessiz kalan, İsrail’e desteğini sürdüreceğini açıklayan ABD, son vahşi saldırılardan sonra da tavrını değiştirmedi. Biden, ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) ABD ordusunun Orta Doğu'daki duruşunu gözden geçirme talimatı verdi.

HEDEF ‘CAYDIRICILIĞI ARTIRMAK’

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre İsrail'in Lübnan'a saldırıları nedeniyle Pentagon'a "caydırıcılığı arttırmak, kuvvet korumasını sağlamak ve ABD'nin tüm hedeflerini desteklemek için bölgedeki kuvvetlerin gerektiğinde duruşunu değerlendirme ve ayarlama" direktifini iletti.

SÜREKLİ İRTİBAT HALİNDEYİZ

Öte yandan İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, ABD ile sürekli temas halinde olduklarını dile getirdi. Ayrıca Beyrut'taki sivil havalimanı üzerinden silah nakline izin vermeyeceklerini bildiren Hagari, Beyrut Havalimanı'nda devriye uçaklarının dolaştığını, "düşman unsurların inişine izin vermeyeceklerini" kaydetti.

SİVİL VURMAK İÇİN BAHANE AYNI: BİNADA MÜHİMMAT SAKLANIYOR

İsrail ordusu, Dahiye bölgesinde sivil binalara yönelik bir dizi saldırıyı tamamladığını duyurdu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Hava kuvvetleri, Hizbullah’a ait silahların saklandığı sivil binalara yönelik bir dizi saldırıyı tamamladı." ifadeleri kullanıldı.

Hizbullah’tan yapılan açıklamada Dahiye bölgesindeki sivil binalarda silah veya silah depolarının bulunduğu iddiaları reddedildi.

40’TAN FAZLA SALDIRI

İsrail ordusu cumadan beri Beyrut'un güneyindeki Dahiye’nin Burj el-Beracine, Kifaat, Şuveyfat, Hades ve Leylaki bölgelerinde çeşitli noktalardaki binalara 40’tan fazla saldırı düzenledi.

İsrail ordusu, ülkenin orta kesimindeki Beyrut’un yan sıra güneydeki Sur kenti ile doğudaki Bekaa bölgesindeki Hizbullah hedeflerine de hava saldırıları yaptı.

Ülkenin güneyiyle başkentin güneyindeki Dahiye bölgesinden kuzeye doğru yoğun göç sürerken evlerini terk edip güvenli gölge arayışına giren çok sayıda Lübnanlı Beyrut sokaklarında geceliyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesinde yer alan Leyleki ve Hades mahallerindeki 3 binanın boşaltılmasını istemiş ve "Sizler, Hizbullah'ın çıkarlarına yakın olmanız hasebiyle binaları derhal terk ederek bölgeden en az 500 metre uzaklaşmalısınız." ifadelerini kullanmıştı.

Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı bir diğer açıklamada, Beyrut'un güneyinde yer alan Burc el-Baracine Mahallesi'ndeki el-Emir Okulu önündeki binanın Hizbullah çıkarlarına hizmet ettiği gerekçesiyle vurulacağına işaret ederek, binada ve yakınlarındaki binalarda oturan vatandaşların bölgeyi derhal terk etmelerini istemişti.

Sonraki Haber