İsrail Beyrut'a 10 bomba attı!

İsrail Başbakanı Netanyahu Birleşmiş Milletler kürsüsündeki konuşmasında 'Barış istiyoruz' diye nutuk atarken İsrail Ordusu Lübnan'daki saldırılarına devam etti... İsrail Beyrut'a 10 bombayla saldırdı. Hedefin Hizbullah Sekreteri Hasan Nasrallah olduğunu açıklandı

İsrail Lübnan'a bugüne kadarki en büyük hava saldırısını düzenledi; Beyrut'a 10 bomba attı... Bombalar Hizbullah'ın yoğunlukla yaşadığı yerleşim yeri olan Dahiye bölgesini hedef aldı... Saldırıda 6 bina yıkıldı, arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Enkaz altında çok sayıda kişinin olduğu belirtildi. 14 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Dahiye'nin yaklaşık 8 F35 uçağıyla vurulduğu değerlendiriliyor.

İsrail medyası Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın saldırıda hedef alındığı hatta öldüğünü kaydederken Tasnim Haber Ajansı bu iddiayı yalanladı. Tasnim Haber Ajansı'na konuşan Lübnanlı güvenlik kaynakları "Hazretleri Al-Ashq (Nasrallah) güvenli bir yerde ve suikasta ilişkin haberler yanlış" denildi.

Bu arada Hizbullah'ın 2 numarası olduğu bilinen Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiuddin'in saldırıda şehit olduğu iddia edildi. Reuters haber ajansı ise Safiuddin'in sağlık durumunun iyi olduğunu Lübnanlı kaynaklardan teyit etti.

Katliama hazırlık: İki mahalleyi terk etmeleri istendi

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Beyrut'un güneyindeki yer alan el-Leyleki ve el-Hadas mahalleleri sakinlerinin evlerini "acilen terk etmeleri" çağrısında bulundu. Adraee, "Beyrut'un güneyindeki Dahiye'de oturanlara acil çağrı: El-Leyleki Mahallesi sakinleri ile el-Hadas Mahallesi'nde yer alan bazı binalarda oturanlar, Hizbullah'ın çıkarlarına yakın olmanız hasebiyle binaları derhal terk ederek bölgeden en az 500 metre uzaklaşmalısınız" ifadelerinİ kullandı.

BEYRUT HALKI NASRALLAH'IN YANINDA

Saldırının ardından evlerinden ayrılan Beyrutlular Nasrallah'ın yanında olduklarını açıkladı. Habertürk yayınına katılan bir Beyrutlu kadın "Biz buradayız, sokaktayız. Ne yaparlarsa yapsınlar bizi yıldıramayacaklar. Seyyid Hasan Nasrallah'la beraberiz. Burada da (sokakta) olsak duruşumuzu bozmayacağız" dedi.

Bir başka Beyrutlu kadın ise "Çocuklarımızla, kadınlarımızla, erkeklerimizle sokakta kaldık. Seyyid Hasan Nasrallah için her şeyi yapmaya hazırız. Bu savaş bizim de savaşımız. Hiçbir zaman yolumuzdan ayrılmayacağız. Bütün Arap liderlerin suskunluğuna tepkiliyiz. Gazze'deki çocukların ölümünü izlediğiniz gibi Lübnan'daki çocukların ölümünü de izliyorsunuz. Sonuna kadar ne olursa olsun Hasan Nasrallah'ın peşinden ayrılmayacağız" diyerek isyan etti.

HAMAS'TAN KINAMA

HAMAS, İsrail'in Beyrut'a saldırılarına ilişkin Telegram hesabından açıklama yaptı. İsrail'in Lübnan halkına karşı sürdürdüğü ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı hedef aldığını iddia ettiği saldırısının "en güçlü" şekilde kınandığı belirtilen açıklamada, Filistin halkına verdiği destek ve Gazze Şeridi'ndeki soykırıma karşı duruşu nedeniyle Lübnan halkına karşı artan İsrail saldırılarının, Arap ve İslam ülkelerinin halklarının "harekete geçmesini" gerektirdiği kaydedildi.

BAŞBAKAN ABD'DEN 'ACİL' DÖNÜYOR

Lübnan Başbakanı Necib Mikati de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği New York'ta İsrail'in saldırısını değerlendirdi. Mikati "Elde edilen verilere göre, düşman İsrail'in Beyrut'un Dahiye bölgesine düzenlediği bir dizi hava saldırısı çok fazla can kaybına yol açtı" dedi.

Lübnan Genelkurmay Başkanı General Joseph Avn ile bir telefon görüşmesi yaparak bilgi edindiğini aktaran Mikati, "Yeni saldırı, düşman İsrail'in uluslararası ateşkes çağrılarıyla ilgilenmediğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Mikati'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Mikati'nin, saldırılardan sonra Lübnan'a dönme kararı aldığı belirtildi.

İRAN: SAVAŞ SUÇU

İran, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta "sivil yerleşim noktalarına" düzenlediği saldırıyı "Amerikan bombalarıyla işlenen savaş suçu" olarak niteleyerek kınadı. İran dii lideri Hamaney'in de acil toplantı için kurmaylarını çağırdığı öğrenildi.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan da yaptığı açıklamada "Siyonist rejimin saldırısı, bu rejimin devlet terörünün mahiyetini bir kez daha ortaya koyan açık ve gizlenemez bir savaş suçudur. Siyonist rejimin Filistin ve Lübnan halkına karşı işlediği suçlar, uluslararası toplumun devlet terörü makinesini durdurma konusundaki çaresizliğinin bir göstergesi olup, bu rejimin bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe yönelik en büyük tehdit olduğunu kanıtlamıştır. Başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerinin bu suçu kararlılıkla kınamaları beklenmektedir. Lübnan milletine ve hükümetine başsağlığı diliyorum ve bu olayda şehit olanların ailelerine başsağlığı diliyorum. Lübnan direnişinin sevgili ve gururlu insanları, üzüntünüzü paylaşıyorum. İran İslam Cumhuriyeti hükümeti, Siyonistlerin bu son suçunun takipçisi olacak ve Lübnan milletinin ve direniş ekseninin yanında olacaktır" dedi.

BOMBARDIMAN ÇEMBERİ

Öte yandan Lübnan'ın resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, İsrail savaş uçaklarının, Dahiye bölgesini bombardıman çemberine alarak, Dahiye bölgesindeki Burc el-Baracine ve havalimanı yolundan Hureky Mahallesi'ne kadar birçok binayı bombaladığı kaydedildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's İsrail'in kredi notunu düşürdüğünü açıkladı.

ABD'nin haberi yokmuş!

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a yönelik saldırılarına ilişkin, "ABD'nin, İsrail'in eyleminde hiçbir bilgisi ve dahli yoktu." dedi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh de İsrail'in Beyrut'taki son saldırılarıyla ilgili, "ABD bu operasyona dahil olmadı ve önceden uyarılmadık" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da canlı yayında konuştu ve "İsrail'in Lübnan tarafından gördüğü tehlike meşru bir tehlike. Lübnan roket fıralttı ve bir cephe daha açmaya çalıştı. İnsanlar evlerinden tahliye olmak zorunda kaldılar. Bu meşru bir amaç. Bunu yapmanın en etkili yöntemi ne? Biz şuna inanıyoruz, bir ateşkes çağrısında bulunuldu. Sınırdan askerlerini çekip çocukların okula gidebilecekleri bir ortam yaratmak gerekiyor. İsrail bir açıklama yaparak bizim söylediklerimizin aynısını söyledi. İsrail'in kuzeyinde güvenli bir ortamın diplomasiyle yapılacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

HİZBULLAH'TAN MİSİLLEME

İsrail'in saldırısına Hizbullah'tan füze ve kamikaze İHA'larla yanıt geldi. Füzelerden birinin İsrail'de bir yerleşim yerine düştüğü öğrenildi.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, saldırının “Lübnan'ı ve halkını savunmak ve İsrail'in şehirlere, köylere ve sivillere yönelik barbarca saldırılarına karşılık vermek için gerçekleştirildiği” vurgulandı. Ayrı bir açıklamada ayrıca İsrail'in kuzeyindeki Karmiel kenti ve Sa'ar kibbutzunun da roketlerle vurulduğu kaydedildi. İsrail polisi, "Herhangi bir yaralanma bildirilmedi, ancak önemli maddi hasar meydana geldi. Polis memurları ve bomba imha birimleri şu anda etki alanlarını izole etmek için çalışıyor” açıklamasını yaptı.

Sonraki Haber